LIVE TEXT | Război în Ucraina. Oraş-cheie din Ucraina, ocupat „în întregime” de invadatorii ruşi. Atac masiv cu rachete din Belarus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donetsk FOTO Gettyimages
Donetsk FOTO Gettyimages

Retragerea Forţelor Armate ale Ucrainei de la Severodoneţk va dura câteva zile, deoarece există multe unităţi. În acelaşi timp, nu se vorbeşte despre retragerea armatei ucrainene de la Lîsîceansk.

GALERIE FOTO

UPDATE 22.03 Biden şi liderii G7 vor conveni asupra unei interdicţii de a importa aur rusesc

Preşedintele american Joe Biden şi omologii săi din G7 vor conveni asupra unei interdicţii de a importa aur din Rusia, în timp ce extind sancţiunile împotriva Moscovei pentru războiul acesteia împotriva Ucrainei.

Statele Unite au mobilizat lumea pentru a impune Rusiei costuri economice rapide şi semnificative pentru a-l lăsa pe preşedintele Vladimir Putin fără veniturile de care are nevoie pentru a-şi finanţa războiul din Ucraina.

Departamentul de Trezorerie al SUA va emite marţi o hotărâre de a interzice importul de aur în SUA, ceea ce va izola şi mai mult Rusia de economia globală, împiedicând participarea acesteia la piaţa aurului, a declarat, sâmbătă, o sursă pentru Reuters.


UPDATE 21.08 Rusia va livra Belarusului rachete de tip Iskander-M, capabile să fie dotate cu focoase nucleare, anunţă Putin

Rusia urmează să livreze „în lunile viitoare” Belarusului rachete tactice de tip Iskander-M, care pot fi dotate cu încărcături nucleare, anunţă sâmbătă Vladimir Putin, care l-a primit pe omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko la Sankt Petersburg, în toiul unor tensiuni între ţările lor şi Occident privind războiul rus din Ucraina, relatează AFP

„În lunile următoare, vom transfera în Belarus sisteme de rachete tactice (de tip) Iskander-M, care pot utiliza rachete balistice sau de croazieră, în versiunile lor convenţională şi nucleară”, a anunţat Vladimir Putin la începutul întâlnirii sale cu Aleksandr Lukaşenko, la Sankt Petersburg, potrivit unor imagini transmise în direct de televiziunea rusă.


UDPATE 20.01 Severodoneţk, „ocupat în întregime” de armata rusă, anunţă primarul. 600 de civili „evacuaţi” din uzina Azot

Oraşul Severodoneţk, în Donbas, teatrul unor confruntări armate feroce între armatele ucraineană şi rusă de mai multe săptămâni, a fost „ocupat în întregime” de către armata rusă, anunţă sâmbătă primarul oraşului, Oleksandr Striuk, relatează AFP.

„Oraşul este în întregime ocupat de ruşi”, a anunţat primarul la televiziunea ucraineană.


UPDATE 19.11 The Guardian: Occidentul „obosit” riscă să condamne Ucraina la o „sufocare lentă” | ANALIZĂ

„Oboseala” războiului început de Vladimir Putin ar putea fi inevitabilă dacă Occidentul nu regândeşte strategia prin care să evite un conflict ce riscă să dureze ani de zile.

Elitele militare din Londra atrag atenţia asupra faptului că Occidentul, despre care susţine că are o atenţie de tip TikTok şi o înclinaţie către emoţia instantanee, nu este hotărât să îşi asume un sacrificiu întins pe ani de zile pentru a învinge Rusia şi nici măcar pentru a opri asaltul militar al armatei ruse în estul Ucrainei.

În analiza realizată de The Guardian se subliniază faptul că Vestul riscă să condamne Ucraina la „sufocare lentă”. 

Continuarea aici


UPDATE 17.44 Dmitri Medvedev ameninţă România: Vor să creeze o „nouă Românie Mare”. Să ţină cont că în Transnistria trăiesc 220 de mii de ruşi

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu este posibilă în mod direct, astfel că se doreşte crearea „noii Românii Mari”, afirmă fostul preşedinte rus şi actualul vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei. El acuză politicienii români că demult joacă hore în jurul Moldovei.

„Moldova a intrat în lunga coadă pentru aderarea la UE, întinsă de-a lungul deceniilor. Bon voyage! (traducere din l. franceză: Drum bun). Dar [ei] vor este mai devreme! De aceea, există o altă cale de a obţine aderarea la UE: crearea unei noi Românii Mari”, a scris politicianul rus, pe canalul său de Telegram, răspunzând la o întrebare cu privire la cât de repede ar putea adera Republica Moldova la UE, conform TASS.

El a menţionat că politicienii români joacă hore în jurul Moldovei de mult timp. „Astăzi, acest lucru se întâmplă la propriu”, a mai spus Dmitri Medvedev. 

Continuarea aici


UPDATE 16.50 Forţe ruse şi proruse intră în Lîsîceansk, unde se dau „lupte de stradă”, anunţă un lider separatist prorus, Andrei Marociko

Forţe ruse şi separatiste proruse au intrat sâmbătă în Lîsîceansk, iar ”lupte de stradă” aveau loc în acest oraş care se învecnează cu Sievierodoneţkul, considerate strategice în estul Ucrainei, o zonă aflată pe cale să fie cucerită de către Rusia, anunţă separatişti proruşi, relatează AFP.

”Miliţia populară a republicii populare de la Lugansk şi armata rusă au intrat în oraşul Lîsîceansk”, anunţă într-o postare pe Telegram un reprezentant al separatiştilor proruşi, locotenent-colonelul Andrei Marociko.

”Unele întreprinderi dn oraş au fost deja cucerite. În prezent au loc lupte de stradă”, anunţă el.

Acest anunţ, care nu a putut fi confirmat imediat în md independent de AFP, are loc după ce forţe ruse şi aliaţii lor separatişti proruşi au câştigat teren, în ultimele zile, în această zonă, un teatru al unor confruntări armate dure, cu artileria, de mai multe săptămâni.

Forţe ucrainene au primit vineri ordinul de a se retrage din oraşul Severodoneţk.

Cucerirea acestor două bastioane ar încheia preluarea controlului de către Moscova şi separatişti proruşi a regiunii ucrainene Lugansk, unul dintre teritoriile separatiste proruse din Donbas, şi le-ar permite să înainteze mai uşor către oraşele Sloviansk şi Hramatorsk, situate mai la vest.


UPDATE 16.01 Reuniune emoţionantă: O fetiţă îşi revede mama, soldat în armata Ucrainei VIDEO

Momentul în care o fetiţă de doar câţiva anişori îşi revede mama, soldat ucrainean, a fost surprins în imagini, ce au devenit virale pe reţelele de socializare.

Războiul din Ucraina lasă urme adânci în sufletele şi vieţile multor oameni, dar mai ales în cele ale copiilor, care de multe ori rămân fără părinţi, fie temporar, atunci, când pleacă pe front, sau definitiv, atunci când adulţii îşi găsesc sfârşitul pe câmpul de luptă.

Videoclipul în care fetiţa arată o bucurie de nedescris la vederea mamei ei a fost postat pe reţelele de socializare de armata ucraineană.


UPDATE 15.11 Cum distrug ucrainenii un convoi rusesc în câteva zeci de secunde

Trupele ucrainene au lovit un convoi de aprovizionare rusesc, care ar fi transportat muniţie şi combustibil, distrugând rapid mai multe vehicule, informează Ukraine Weapons Tracker.

Forţele aeriene ucrainene au lovit un convoi de aprovizionare rusesc, care pretindea că transportă muniţie şi combustibil. Din imaginile furnizate de Ukraine Weapons Tracker se poate observa cum vehiculele ruşilor sunt distruse în câteva zeci de secunde. 

UPDATE 14.18 Moscova anunţă că a ucis „80 de mercenari polonezi” şi a distrus o​pt lansatoare de rachetă de tip Grad VIDEO

Rusia anunţă sâmbătă că a ucis „până la 80” de combatanţi polonezi şi că a distrus „20 de vehicule blindate” şi opt lansatoare de rachetă de tip Grad într-un bombardament în Doneţk, în estul Ucrainei, unde au loc lupte intense între armatele ucraineană şi rusă, relatează AFP.

„Până la 80 de mercenari polonezi, 20 de vehcule blindate de luptă şi opt lansatoare multiple de rachetă (de tp) Grad au fost distruse în atacuri arme de înaltă precizie la uzina de zinc Megatex, în localitatea Konstantinovka”, în regiunea Doneţk, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.


UPDATE 13.26 Atac „masiv” cu 20 de rachete şi din aer, din Belarus, în regiunea ucraineană Cernihiv, anunţă armata ucraineană

Rachete au fost trase din Belarus, aliatul diplomatic al Moscovei, către regiunea de frontieră Cernihiv, în Ucraina, situată la nord-est de Kiev, anunţă sâmbătă armata ucraineană, o regiune supusă în noaptea de vineri spre sâmbătă unui bombardament masiv cu rachete, relatează AFP.

”Către ora (locală) 5.00 (şi ora României), regiunea Cernihiv a fost bombardată masiv cu rachete. 20 de rachete au vizat satul Desna, trase de pe teritoriul Belarusului (dar şi) din aer”, anunţă într-o postare pe Facebook Comandamentul de Nord al trupelor ucrainene.

”Nu există victime” în acest stadiu, precizează comandamentul.

”O infrastructură a fost atinsă”, anunţă armata ucraineană, fără să precizeze dacă această infrastructură este militară sau nu.

Desna, un sat cu 7.500 de locuitori înainte de război, se află la aproximativ 70 de kilometri bord de Kiev şi la aceeaşi distanţă de frontiera cu Belarusul.

Acest atac intervine în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko urmează să se întâlnească sâmbătă la Sankt Petersburg, înaintea unei vizite în Belarus, prevăzută joi şi vineri, a şefului diplomaţiei ruse Serghei Lavrov.

Belarusul, care susţine că nu este beligerant în Războiul rus din Ucraina, a servit drept susţinere logistică trupelor Moscovei, în primele săptămâni ale invaziei ruse.

Această fostă republică sovietică, condusă din 1994 de Lukaşenko, este vizată în sancţiuni pe care Occidentul le-a impus Rusiei.


UPDATE 13.01 Rusia, după Putin. Scenarii în care preşedintele rus ar muri în timpul mandatului

Speculaţiile privind o boală mortală de care ar suferi Valdimir Putin s-au amplificat în ultima vreme dar indiferent de cât adevăr se regăseşte în ele, toată lumea a început să se gândească serios la ce s-ar întâmpla dacă preşedintele rus chiar ar deceda în timpul mandatului, scrie analistul politic Tatiana Stanovaia în Moscow Times.

Dacă opoziţia tinde să creadă că regimul lui Putin va dispărea odată cu el, creând şansa unei noi „perestroika”, conversatorii cred că, dimpotrivă, ar fi şansa lor să strângă şuruburile.

Cine sau ce grupuri vor urma la putere este însă profund incert.

Continuarea aici


UPDATE 11.58 Ministerul britanic al Apărării anunţă că ucrainenii îşi modifică strategia de apărare. Schimbări majore la vârful armatei ruse

Ministerul britanic al Apărării transmite, în evaluarea de sămbătă, că la începutul lunii iunie a avut loc o schimbare majoră la vârful armatei ruse, iar tabăra ucrainenilor îşi reconfigurează strategie de apărare.

Ministerul Apărării din Marea Britanie anunţă o schimbare la vârful armatei ruse. Concret, au fost înlăturaţi doi lideri militari: comandantul forţelor aeriene (VDV), general-colonel Andrei Serdyukov, şi comandantul grupului armatei de sud (SGF), general Alexandr Dvornikov. 


UPDATE 10.44 Boris Johnson se teme că Ucraina va fi forţată să încheie o pace dezavantajoasă cu Rusia

Premierul britanic Boris Johnson este îngrijorat că Ucraina ar putea fi forţată să încheie un acord de pace dezavantajos cu Rusia, transmite Reuters.

Consecinţele economice ale războiului creează o presiune asupra Kievului, a transmis Boris Johnson, la summitul din Rwanda al Commonwealth-ului. „Prea multe ţări spun că este vorba de un război european care nu este necesar (...) deci presiunea va creşte pentru a-i încuraja, poate pentru a-i forţa pe ucraineni către o pace rea”, a spus premierul britanic, potrivit sursei citate. 


UPDATE 09.51 Dialogul suprarealist dintre Macron şi Putin cu patru zile înainte de începerea războiului din Ucraina. Nouă minute de discuţie, făcute publice

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, l-a sunat pe Vladimir Putin pe 20 februarie pentru a încerca să medieze conflictul dintre Rusia şi Ucraina. Deşi liderul de la Kremlin a părut să dea curs propunerilor lui Macron, inclusiv de a avea o întrevedere cu preşedintele Statelor Unite, peste patru zile trupele lui Putin au invadat Ucraina.

Un documentar realizat de jurnalistul Guy Lagache, intitulat „Un preşedinte, Europa şi războiul”, prezintă culisele diplomatice de la Elysée din ultimele şase luni, dar şi o conversaţie de nouă minute între preşedintele Emmanuel Macron şi Vladimir Putin cu numai patru zile înainte de începerea războiului din Ucraina, relatează AFP.

Continuarea aici


UPDATE 08.48 Zelenski, mesaj la festivalul Glastonbury: „Rusia ne-a furat pacea” | VIDEO

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat participanţilor la Festivalul Glastonbury din Marea Britanie, îndemnându-i să răspândească adevărul despre invazia Rusiei şi să facă presiuni asupra politicienilor pentru a ajuta la restabilirea păcii.

Zelenski, purtând ţinuta militară caracteristică, a atras urale după ce şi-a transmis mesajul preînregistrat de pe două ecrane mari, înainte de concertul trupei Libertines.

„Rusia ne-a furat pacea”, a spus el mulţimilor de la Glastonbury.


UPDATE 07.31 Primarul din Mikolaiev îi îndeamnă pe „toţi cei care vor să rămână în viaţă să părăsească oraşul”

Primarul oraşului Mikolaiev, din sudul Ucrainei, Oleksandr Sienkevych, a îndemnat locuitorii oraşului să plece, transmite CNN.

"Sugerez tuturor celor care doresc să rămână în viaţă să părăsească oraşul. Aproximativ 230.000 de oameni sunt în oraşul Mikolaiev acum", a spus primarul.

Rutele de evacuare în afara oraşului sunt în direcţiile Odesa, Krivoi Rog şi Kiev.

El a descris situaţia ca „în general foarte proastă”, adăugând că ”oraşul este bombardat în fiecare zi.”

Primarul a spus că 111 persoane au fost ucise şi 502 persoane au fost rănite, inclusiv şase copii.


UPDATE 06.00 Ocupanţii ruşi vor încerca să încerce Lîsîceansk, dar se vor confrunta cu probleme - ISW

Trupele ucrainene îşi vor menţine apărarea în jurul Lîsîceansk şi vor continua să epuizeze trupele ruse care se vor confrunta cu probleme în încercarea de a înconjura oraşul, se arată într-un raport al Institutului American pentru Studii de Război (ISW).

„Armata ucraineană va ocupa un deal în Lîsîceansk, ceea ce le poate permite să respingă atacurile ruseşti pentru o perioadă de timp dacă ruşii nu reuşesc să-i înconjoare sau să-i izoleze”, a scris ISW.

Experţii adaugă că ruşii din Severodoneţk vor trebui să creeze o punte de traversare a râului dinspre est, ceea ce va necesita timp şi efort suplimentar. 

Pentru a izola complet Lîsîceansk, ocupanţii ruşi vor trebui să întrerupă rutele logistice ucrainene de la Bakhmut şi Siversk.

„Trupele ruse se vor confrunta probabil cu probleme în finalizarea încercuirii mari din jurul Lîsîceansk-ului din cauza unei încercări eşuate de a traversa râul în Belogorovka, la nord-vest de Lîsîceansk, la începutul lunii mai.”, spun experţii ISW.

Analiştii prevăd că trupele ruse vor prefera să finalizeze încercuirea operaţională a Lîsîceansk dinspre Lyman în viitor, mai degrabă decât un asalt terestru asupra Slaviansk.

„Trupele ruse continuă să tragă asupra Seversk, probabil încercând să întrerupă rutele logistice ucrainene către Lîsîceansk”, se arată în comunicat.

După cum a transmis şi agenţia de ştiri UNIAN, retragerea Forţelor Armate ale Ucrainei de la Severodoneţk va dura câteva zile, deoarece există multe unităţi. În acelaşi timp, nu se vorbeşte despre retragerea armatei ucrainene de la Lîsîceansk. Se ştie că trupele ruseşti cu sprijinul aeronavelor înaintează în toate direcţiile în zona Severodoneţk şi Lîsîceansk.


UPDATE 05.13 Ruşii au lansat rachete asupra satului Desna din regiunea Cernihiv

Satul Desna din regiunea Cernihiv a fost lovit pentru a doua oară de rachete în această noapte, a anunţat şeful Administraţiei Regionale de Stat Cernihiv, Vyacheslav Chaus, pe canalul său de Telegram.

"Satul Desna a suferit un alt atac cu rachete. Detalii mai târziu", a scris el.

Chaus a făcut, de asemenea, apel la rezidenţi să nu publice fotografii şi videoclipuri cu distrugerile.

Satul Desna a mai fost atacat cu rachete, în jurul orei 5:00 a zilei de 17 mai, când trupele ruse au tras patru rachete. Conform informaţiilor preliminare de atunci, 8 persoane au fost ucise şi 11 au fost rănite în atacul cu rachetă. Preşedintele a spus ulterior că 87 de persoane au fost ucise în bombardamente.


UPDATE 04.21 Avioanele ucrainene au lovit grupurile ruseşti din sud: ce se ştie despre pierderile lor

Avioane de atac şi elicoptere ucrainene au lovit grupuri de ocupanţi ruşi lângă Snihurivka şi Oleksandrivka, la graniţa regiunii Nikolaev, a transmis Comandamentul Operaţional „Sud”.

„Ca urmare, pierderile confirmate ale inamicului pe zi sunt de 46 de ruşi, un tun de calibru mare de 152 de milimetri „Hyacinth”, 2 tancuri T-72 şi 7 alte vehicule blindate”,  se spune într-un comunicat.

OK, „Sud” a adăugat că armata ucraineană a doborât şi în Nikolayevshchina drona de recunoaştere a ruşilor „Orlan-10”.

De asemenea, se remarcă faptul că, din cauza unei furtuni de mai lungă durată din Marea Neagră, ocupanţii ruşi au dus o parte din nave la baze, lăsând doar două nave purtătoare de rachete şi o navă mare de desant.

"Cu toate acestea, ameninţarea cu rachete rămâne dinspre mare, din cer şi de pe uscat. Furtuna nu s-a domolit încă, aşa că minele pot apărea în orice parte a mării şi pot fi împinse spre coastă", arată Comandamentul Operaţional „Sud”.


UPDATE 03.40 Cel puţin 3.000 de delfini au murit în Marea Neagră din cauza războiului

Cel puţin 3.000 de delfini au murit în Marea Neagră din cauza războiului, potrivit oamenilor de ştiinţă din rezervaţia ucraineană „Tuzlovsky Lymans”. Sonarul şi exploziile îi împiedică să găsească hrană. Delfinii morţi se găsesc din ce în ce mai mult pe coasta Ucrainei, dar şi în Bulgaria şi România. 


UPDATE 02.57 Arestovich evaluează probabilitatea ca Belarusul să intre în război împotriva Ucrainei

Dictatorul belarus Aleksander Lukaşenko va face tot posibilul pentru a evita până la urmă războiul împotriva Ucrainei, a declarat într- un interviu cu avocatul rus şi activistul pentru drepturile omului Mark Feigin, consilierul şefului biroului preşedintelui Alexei Arestovich.

Potrivit acestuia, dacă Belarusul va intra în război, va avea loc o escaladare gravă a conflictului, iar Lituania şi Polonia nu vor putea sta departe.

"Soarta Belarusului ca stat atârnă în balanţă în acest caz dintr-un motiv simplu: ei intră în război de partea unui inamic clar învins", - a spus Arestovich.

Potrivit acestuia, Minsk-ul se va sustrage intrării în război cât se poate de mult. Dacă Belarus nu a intrat în război la începutul unei invazii ruseşti pe scară largă, când agresorului i se părea situaţia sa este mai bună, nu o va face acum, deoarece aproape întreaga lume s-a îndepărtat de Putin.

Arestovich crede că, chiar dacă preşedintele Kremlinului, Vladimir Putin, îi lansează un ultimatum lui Lukaşenko - fie intrarea Belarusului în război, fie distrugerea sa fizică, va fi dificil să-l îndepărteze pe dictatorul belarus, deoarece serviciile sale speciale i se presupune că îi sunt foarte loiale.

"Eliminarea sa va slăbi Belarus, orice va începe acolo, dar nu creşterea pregătirii pentru luptă... Lukaşenko ştie acest lucru şi, prin urmare, are o marjă de mişcare", a adăugat Arestovich.

El a clarificat că nu a exclus posibilitatea ca Belarusul să intre în război, dar a considerat-o foarte puţin probabilă.


UPDATE 01.16 E nevoie de 10 ani pentru a curăţa toate minele din Ucraina

Potrivit estimărilor preliminare, Ucraina va avea nevoie de 10 ani pentru a-şi curăţa teritoriile de mine, a declarat Oleksandr Khorunzhiy, ofiţer de presă al Serviciului de Stat de Urgenţă din Ukraine.


UPDATE 00.27 Rusia foloseşte până la 1.000 de obuze pe oră

„Federaţia Rusă foloseşte până la 1.000 de obuze pe oră pentru a-i suprima psihologic pe luptătorii noştri”, a spus ministrul ucrainean al apărării, Alexei Reznikov. El a mai subliniat că armele care vin din Occident schimbă foarte mult imaginea bătăliei.


UPDATE 00.01 Succesul Federaţiei Ruse în regiunea Lugansk poate creşte de la tactic la operaţional - Arestovich

Succesul ocupanţilor ruşi în regiunea Lugansk are toate şansele să crească de la tactic la operaţional consideră consilierul şefului OPU Oleksiy Arestovich. Potrivit acestuia, comandamentul ucrainean i-a retras pe toţi soldaţii din încercuirea din Girsky şi Zoloty (la sud de Lîsîceansk) chiar înainte ca inelul să se închidă acolo.

Arestovici a remarcat că inamicul înainta în mod activ către autostrada Bakhmut-Lîsîceansk, intenţionând să încuie trupele ucrainene într-un cazan din regiunea Lugansk. Retragerea trupelor ucrainene de la Severodoneţk nu a fost confirmată de consilierul şefului OPU.

Arestovych a adăugat că cel mai mare pericol acum este în zona de la Bila Hora (la sud-est de Lîsîceansk) până la direcţia Bakhmut.

„Acolo chiar au spart apărarea şi se îndreaptă pe un front larg”, a spus el.

Vă reamintim că armata ucraineană va trebui să părăsească Severodoneţk . Infrastructura oraşului este complet distrusă, iar 90% din case sunt avariate sau distruse. Şeful OVVA din Lugansk, Serhiy Haidai, a confirmat că decizia de retragere a trupelor a fost deja luată.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite