Kommersant: „Rusia plăteşte întreţinerea Moldovei”, cu scopul de a-i asigura lui Dodon un nou mandat de preşedinte

Kommersant: „Rusia plăteşte întreţinerea Moldovei”, cu scopul de a-i asigura lui Dodon un nou mandat de preşedinte

Premierul Republicii Moldova Ion Chicu, primit de omologul său rus, Dmitri Medvedev

Vicepremierul rus Dmitri Kozak a anunţat că Rusia va reduce anul viitor preţul gazelor pentru Republica Moldova cu 62 de dolari pentru o mie de metri cubi, de la 235 la 173 de dolari.

 Publicaţia rusă Kommersant îl citează pe Kozak şi cu declaraţia că la întâlnirea de miercuri de la Moscova dintre noul premier moldovean Ion Chicu şi omologul său rus Dmitri Medvedev s-a discutat, la solicitarea Chişinăului, şi acordarea de către Rusia a unui credit de 300 de milioane de dolari pentru reparaţia drumurilor. „Dar chestiunea încă nu este decisă. Trebuie să vedem care pot fi condiţiile de acordare a unui astfel de credit şi care vor fi garanţiile restituirii acestuia”, a declarat Kozak, citat de publicaţia rusă.
 
Kommersant îşi intitulează articolul „Rusia plăteşte întreţinerea Moldovei” şi spune că pentru Moscova scopul politic al gesturilor anunţate este de a susţine candidatura lui Igor Dodon pentru un al doilea mandat la preşedinţie, la alegerile de anul viitor. „Un candidat loial şi care convine de minune Moscovei”, conchide publicaţia.
 
Vizita lui Ion Chicu are loc la cinci zile după desemnarea în funcţie, după ce Partidul Socialiştilor, al cărui lideri informal este preşedintele Dodon, şi Partidul Democrat au demis guvernul pro-european al Maiei Sandu.
 
De menţionat că în ultima perioadă şi liderii transnistreni vizitează săptămânal Moscova, iar din comunicatele de la Tiraspol se poate vedea că unul dintre subiecte este acordarea ajutoarelor economice pentru regiunea separatistă. Însă Moscova nu pare să dea curs acestor demersuri, inclusiv întârzie din luna iulie cu plata suplimentului lunar la pensii pentru pensionarii din regiunea transnistreană, supliment în valoare de 7-8 dolari.
 
Iar la ultima sa vizită în Republica Moldova Dmitri Kozak a anunţat că Moscova este de acord să-şi evacueze muniţiile stocate la depozitul său din satul Cobasna, din regiunea transnistreană. Condiţiile pentru această retragere nu au fost însă anunţate public.
 
Federaţia Rusă va prezenta în viitorul apropiat planul pregătirii pentru casarea muniţiilor de la depozitul de la Cobasna din regiunea transnistreană, a declarat noul premier moldovean Ion Chicu la revenirea de la Moscova, unde s-a întâlnit cu prim-ministrul rus, Dmitri Medvedev, şi cu şeful concernului Gazprom, Alexei Miller. Anterior Serghei Lavrov anunţa ca Rusia are nevoie de o pregătire de un an şi jumătate cu implicarea echipamentelor şi specialiştilor din Rusia pentru a pregăti casarea muniţiilor expirate din regiunea separatistă a Republicii Moldova. Chicu a dat asigurări miercuri că procesul „va fi transparent pentru ceilalţi parteneri strategici ai Republicii Moldova”.
 
Pe lista lungă a înţelegerilor anunţate ca fiind convenite cu Moscova, Ion Chicu a menţionat şi reducerea preţului la gaze până la 173 de dolari (faţă de 235 de dolari la începutul acestui an), dar şi negocierea a ceea ce noul premier moldovean a numit fond de investiţii în infrastructură, un credit de 500 de milioane de dolari pentru reabilitarea drumurilor, notează europa libera. „Vom transforma Republica Moldova într-un şantier, aşa cum am promis”, a spus Chicu. El a spus că a primit asigurări că livrările de gaze ruseşti în Republica Moldova se vor face „prin scenarii alternative”, chiar dacă după 1 ianuarie Rusia va sista tranzitul de gaze prin Ucraina.
 
Chicu a anunţat sprijinul Rusiei pentru reforme, inclusiv economice, şi pentru reforma justiţiei din Republica Moldova, precum şi majorarea numărului companiilor care au dreptul de a exporta în Rusia şi suplimentarea cu o mie a numărului de autorizaţii pentru camioanele care transportă marfă spre piaţa rusească.
 
Premierul moldovean a mai anunţat că Dmitri Medvedev a acceptat invitaţia de a vizita Republica Moldova.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: