Kievul îl provoacă pe Vladimir Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov (centru) în mijlocul soldaţilor FOTO Reuters
Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov (centru) în mijlocul soldaţilor FOTO Reuters

Noile autorităţi l-au arestat pe ataşatul militar al Rusiei la Kiev şi l-au declarat „persona non grata“. Armata a fost plasată în stare de alertă maximă de luptă, se înfiinţează şapte batalioane de luptă regionale formate din voluntari, iar guvernatorii au primit instrucţiuni să împiedice extinderea focarelor separatiste în alte regiuni ale Ucrainei.

Preşedintele intermar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov a recunoscut că autorităţile de la Kiev nu sunt în stare să „elibereze“ Donbasul de separatiştii proruşi, dar încearcă să împiedice extinderea separatismului în alte regiuni ale ţării. Pentru a da impresia populaţiei că situaţia în estul ţări poate fi ţinută sub control, autorităţiile fac declaraţii şi i-au decizii care să arate că sunt gata să se lupte cu Rusia şi că nu vor mai ceda din teritoriul ţării fără a trage un cartuş.

 Ucraina l-a arestat şi declarat „persona non grata“ pe ataşatul militar rus la Kiev, acuzat de spionaj, potrivit unui comunicat al Ministerului ucrainean de Externe, citat de AFP. „Ataşatul militar al ambasadei ruse în Ucraina este declarat persona non grata în urma unor acţiuni incompatibile cu statutul său diplomatic“, o formulă folosită în diplomaţie pentru desemnarea activităţilor de spionaj, a anunţat Ministerul ucrainean de Externe. Diplomatul rus a fost prins în flagrant delict şi „arestat“, miercuri, de serviciile de securitate ucrainene, potrivit ministerului, care nu oferă mai multe detalii.

„El urmează să părăsească Ucraina în cel mai scurt timp“, potrivit comunicatului, citat de agenţia de presă Interfax. Această măsură vine după ce miercuri, preşedintele interimat Oleksandr Turcinov a plasat armata „în stare de alertă maximă de luptă“ din cauza riscului crescut privind declanşarea unei acţiuni militare de către Rusia, după cum a declarat Turcinov. „Revin asupra ameninţării reale cu un război continental pe care l-ar putea declanşa Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.



Forţele noastre armate au fost plasate în stare de alertă maximă de luptă“, a afirmat Turcinov, într-o reuniune cu şefii administraţiilor regionale la Kiev. Şeful statului ucrainean  a subliniat că toate regiunile Ucrainei ar trebui să participe la contracararea unei posibile acţiuni militare ruse.

soldati ucrainei

„Am emis un ordin cu privire la formarea în fiecare regiune a câte unui batalion de apărare teritorială. Fiecare şef de administraţie trebuie să cunoască în detaliu planurile de apărare teritorială în regiune“, a spus preşedintele interimar ucrainean, adăugând că este nevoie să fie pus la punct logistica necesară pentru a deplasa unităţi militare dintr-o regiune în alta în caz de necesitate. Unităţile de apărare teritorială trebuie să acţioneze în colaborare cu Statul-Major General şi cu Ministerul Apărării, a mai afirmat Turcinov.

Joi, preşedintele Turcinov a declarat, în cadrul unei întâlniri cu guvernatorii regiunilor, că tentativele de destabilizare a situaţiei social- politice au fost înregistrate în regiunile Harkov, Odessa, Zaporojie, Herson, Dnepropetrovsk şi Nikolaev. „Obiectivul numărul unu este să împiedicăm terorismul să se extindă din Doneţk şi Lugansk în alte regiuni. Există tentative de destabilizare a situaţiei la Harkov (est), Odesa (sud), Dnepropetrovsk (est), Zaporojie (sud-est), Herson şi Nikolaev (sud)“, a subliniat el.

Separatiştii nu se sperie


Dinspre Moscova nu sunt semene că ar decide să invadeze, deocamdată, Ucraina. Are deja trupe speciale în estul fostei republici sovietice care gestionează foarte bine situaţia, sunt în grafic cu planul de preluare a aceste părţi a ţării. Separatiştii din regiunile Doneţk şi Lugansk sunt pe final cu pregătirile pentru organizarea referendumului de pe 11 mai cu privire la separarea acestor regiuni, controlează o serie de clădiri administrative şi au anunţat că după referendum vor forma un „guvern popular“.


Moscova denunţă „retorica belicoasă“

Totuşi, ministerul rus de Externe a denunţat „retorica belicoasă“ a autorităţilor ucrainene, la scurt timp după anunţul Kievului că şi-a pus în stare de alertă maximă forţele armate. „Suntem preocupaţi de aceste declaraţii belicoase ale autorităţilor de la Kiev“, a declarat ministerul rus într-un comunicat. „Insistăm ca Kievul să oprească imediat această retorică belicoasă ce vizează intimidarea propriei sale populaţii“, a adăugat MAE rus, apelând la evitarea folosirii forţei şi iniţierea unui dialog pentru „reconcilierea naţională a ţării“.

image

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, aflat în vizită în Peru, a asigurat, miercuri seara, că Rusia vrea un dialog în Ucraina sub auspiciile OSCE pentru a găsi o soluţie la criza din această ţară, relatează AFP. „Sperăm că partenerii noştri şi colegii occidentali îi vor lăsa pe ucraineni să stabilească acest dialog fără prea multe obstacole“, a precizat şeful diplomaţiei ruse.

Alegerile prezidenţiale, în pericol

Potrivit consultantului politic al Iuliei Timoşenko, Taras Berezoveţ, pericolul că în Ucraina să nu aibă loc alegerile prezidenţiale programate pentru 25 mai, este de aproximativ 60 %. „ Riscul zădărnicirii acestor alegeri prezidenţiale este deja peste 50 la sută. 60 la sută că aceste alegeri nu vor avea loc, si 40 la sută că aceste alegeri, probabil, vor avea loc“, - a declarat consultantul politic.

Potrivit lui Berezoveţ în vizorul diversioniştilor ruşi pot intra oraşe mari din Ucraina, cum ar fi Odessa , Harkov şi Dnepropetrovsk, unde elitele locale temperează stările de spirit protestatare din regiuni. Sunt analişti care spun că Iulia Timoşenko, care pierde dezastruos campania electorală, ar lucra pentru a nu avea loc acest scrutin. Presa lură mai scrie că se pregăteşte înlocuirea preşedintelui interimar Oleksandr Turcinov, cel mai probabil cu Petro Poroşenko.

Angela Merkel îi cere lui Putin să ajute la eliberarea inspectorilor OSCE


Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut, joi, preşedintelui rus Vladimir Putin să "contribuie" la eliberarea inspectorilor OSCE reţinuţi de insurgenţi proruşi în estul rebel al Ucrainei, a anunţat Kremlinul, citat de AFP.

În cursul unei conversaţii telefonice, "doamna Merkel i-a cerut să contribuie la eliberarea observatorilor militari deţinuţi în sud-estul Ucrainei, cetăţeni ai unor ţări europene, inclusiv Germania", a anunţat Kremlinul într-un comunicat.

Observatorii militari ai OSCE - şapte străini şi patru ucraineni - sunt reţinuţi de aproape o săptămână la Slaviansk, bastion al separatiştilor din estul Ucrainei.

Negocierile pentru eliberarea acestor inspectori pe care separatiştii îi califică drept "prizonieri de război" sunt în curs cu reprezentanţii OSCE aflaţi la faţa locului.

Preşedintele rus a insistat în cursul acestei întrevederi asupra necesităţii de "retragere a trupelor ucrainene din sud-estul ţării", unde Kievul desfăşoară o "operaţiune antiteroristă" împotriva separatiştilor care controlează circa 12 oraşe şi câştigă teren în fiecare zi.

Putin şi Merkel au insistat, de asemenea, asupra "importanţei medierii" OSCE în Ucraina.


 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite