Guvernul spaniol a respins apelul liderului separatist catalan la mediere. Îngrijorare în mediul de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul spaniol a respins un apel din partea liderului catalan, Carles Puigdemont, de a media cererile regiunii în ce priveşte independenţa. Biroul premierului a declarat că Madridul nu va accepta şantajul şi că nu vor avea loc discuţii până când Puigdemont nu va abandona campania ilegală.

Preşedintele catalan Carles Puigdemont a cerut luni o mediere internaţională în conflictul dintre regiunea sa şi Madrid şi a solicitat retragerea forţelor de ordine desfăşurate de către Guvernul central cu scopul de a împiedica referendumul interzis de duminică, pătat de violenţe din partea poliţiei, relatează AFP.

În vederea depăşirii crizei cu Guvernul spaniol, ”ne trebuie prezenţa unui terţ, (iar) ea trebuie să fie internaţională ca să fie eficientă”, a declarat Carles Puigdemont într-o conferinţă de presă la Barcelona, exprimându-şi speranţa instaurării unei ”atmosfere mai destinse”.

Parlamentul regional al Cataloniei va examina luni o declaraţie de independenţă faţă de Spania, a anunţat miercuri Partidul Candidatura Unităţii Populare (CUP, extremă stânga), relatează The Associated Press.

Guvernul intenţionează să prezinte rezultatul referendumului de autodeterminare interzis luni, ceea ce va antrena declararea independenţei, a precizat o membră a Legislativului regional din cadrul CUP, Mireia Boya.

Potrivit rezultatelor provizorii ale referendumului pe care Guvernul spaniol îl consideră ilegal, tabăra ”da” a obţinut 90% din voturile exprimate de cei peste 2,2 milioane de catalani, mai puţini de jumătate dintre locuitorii cu drept de vot ai regiunii.

Tabăra ”nu” nu a organizat o campanie împotriva consultării, pe care Curtea Constituţională spaniolă a suspendat-o şi care a fost pătată de violenţe ale poliţiei, care a efectuat duminică raiduri cu scopul de a opri scrutinul. Aproape 900 de persoane au fost rănite.

”Pe 9 octombrie va avea loc sesiunea în vederea declarării independenţei Cataloniei”, a declarat Boya.

 CUP nu are reprezentanţi în Guvernul catalan, alcătuit din principalele două formaţiiuni separatiste.

Liderii separatişti din Catalonia au relansat miza, miercuri, anunţând că vor proclama independenţa în zilele următoare, în pofida avertismentelor fără precedent ale regelui Felipe al VI-lea, care i-a acuzat să şi-au demonstrat ”lipsa de loialitate”, relatează AFP.

 Pe măsură ce ne apropiem de o posibilă declarare unilaterală a independenţei Cataloniei, guvernul Spaniei rămâne de neînduplecat. Poziţia oficială a Spaniei este aceea că referendumul care a avut loc în Catalonia duminică a fost neconstituţional şi nu are nicio valoare legală.

Parlamentul catalan dispune de o serie de opţiuni dacă vrea să recurgă la declararea unilateral a independenţei regiunii. Ar putea emite o declaraţie unilaterală de independenţă, spunând că, din acel moment, Catalonia este un stat independent de facto.

 Unele instituţii sunt deja în slujba independenţei: guvernul catalan a sporit personalul de la agenţia fiscală din Barcelona, poliţia catalană, duminică, părea deja să se alăture separatiştilor. Dar există şi alte opţiuni, mai moderate. De exemplu, guvernul ar putea spune că provincia are acum „dreptul“ la independenţă şi că va începe o perioadă de discuţii cu statul spaniol şi cu UE.

 De asemenea, guvernul ar putea folosi impulsul votului pentru a chema noi alegeri regionale, în vederea obţinerii unui un mandat mai puternic. În ceea ce priveşte opţiunile Madridului, analiştii sunt de părere că în următoarele zile premierul spaniol Mariano Rajoy va aplica temutul articol 155 al Constituţiei Spaniei, adică va institui o stare de necesitate, va demite Guvernul de la Barcelona preluând conducerea Cataloniei şi va convoca alegeri regionale anticipate.

Îndemnuri la dialog

 Îndemnuri la dialog şi mediere în criza din Spania s-au multiplicat joi, în contextul în care se apropie momentul unei declarări a independenţei promise de separatişti.

Însă Guvernul de la Madrid şi-a menţinut decizia de a nu discuta cu cei care vor să spargă ţara, în contextul în care Parlamentul regional catalan urma să se întrunească luni pentru a evalua rezultatele referendumului din weekend, care provoacă disensiuni, iar parlamentari care susţin independenţa au anunţat că se va face o declaraţie.

Avocaţi din Barcelona au înfiinţat miercuri o comisie care să promoveze negocieri vizând să unească sindicate, economişti şi faimosul club de fotbal din oraş.

Liderul Partidului Podemos (opoziţie) Pablo Iglesias l-a îndemnat miercuri pe premierul spaniol Mariano Rajoy să caute o mediere. Însă Madridul insistă ca Puigdemont să renunţe mai întâi la ameninţări cu declararea independenţei regiunii.

Îngrijorarea în mediul de afaceri

Conducerea uneia dintre cel mai mari bănci din Catalonia urma să decidă joi dacă să înregistreze compania în afara regiunii, în contextul în care autorităţile separatiste s-au angajat să continue demersurile în vederea declarării independenţei la începutul săptămânii viitoare.

Potrivit agenţiei private de ştiri Europa Press (EPA), Consiliul de Administraţie al Banco Sabadell urma să se întrunească joi după-amiaza cu scopul de a se asigura că rămâne în cadrul juridic stabilit de Banca Centrală Europeană (BCE), autoritatea de reglementare în UE.

Madridul Alicante şi Oviedo se află printre oraşele în care banca ar putea fi înregistrată, urmând ca serviciile centrale ale băncii să rămână la Barcelona.

Banco Sabadell nu a ptutut să fie contactată imediat pentru a comenta, scrie AP.

Valoarea acţiunilor băncii, care s-au depreciat puternic în ultimele zile, a început să se redreseze pe fondul unor speculaţii.

Şi compania spaniolă de biotehnologie Oryzon Genomics a anunţat marţi că îşi va muta baza operaţiunilor din Catalonia la Madrid, informează corespondenţii Reuters.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite