Grecia şi Cehia sunt interesate să cumpere avioane de vânătoare F-35

Grecia şi Cehia sunt interesate să cumpere avioane de vânătoare F-35

f35 lightning-ii FOTO Arhivă

Grecia şi Republica Cehă şi-au exprimat „interesul” pentru achiziţia de avioane de vânătoare F-35 produse de Lockheed Martin, potrivit unui responsabil al grupului american, transmite AFP, remarcând că succesul acestui aparat pune în dificultate proiectele de apărare comună în Europa.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Grecia şi-a exprimat interesul. Republica Cehă şi-a exprimat interesul”, a declarat miercuri JR McDonald, vicepreşedinte al Lockheed Martin, responsabil cu dezvoltarea F-35, într-o conferinţă de presă organizată la salonul aeronautic de la Berlin, conform Agepres.

 
Grupul este „în discuţii”cu aceste două state şi, „din câte ştim, Republica Cehă este aproape de o decizie”, a adăugat McDonald. În cazul Greciei, ar fi vorba despre completarea flotei de 18 avioane Rafale cumpărate anul trecut din Franţa pentru 2,5 miliarde de euro. 
 
F-35 este considerat în prezent avionul de vânătoare cel mai performant de pe piaţă, forma fuselajului şi vopseaua specială cu care este acoperit făcându-l greu detectabil de radare sau în infraroşu. 
 
Acest aparat se impune tot mai mult în NATO şi în Europa: Marea Britanie, Italia, Ţările de Jos, Norvegia sau Polonia au dat comenzi pentru F-35 în ultimii ani. 
 
Varşovia a cerut chiar  „accelerarea procesului de livrare”, în contextul invadării Ucrainei de către Rusia, a indicat McDonald, care a admis totuşi că livrarea primului avion, prevăzută în 2024, „nu va putea fi făcută mai devreme”. Recent, şi Germania şi-a anunţat intenţia de a cumpăra 35 avioane F-35 pentru a înlocui flota învechită de aparate Tornado, în cadrul unei investiţii masive de 100 miliarde de euro pentru modernizarea armatei. 
 
Anunţul a nemulţumit Parisul, dat fiind că proiectul unei apărări comune europene se află în centrul proiectului european al preşedintelui Emmanuel Macron. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările