Dominique Strauss-Kahn este acuzat încă o dată de viol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director al FMI este acuzat încă o dată de viol, de data aceasta de una dintre prostituatele citate ca martori în „Afacerea Carlton”, în care Strauss-Kahn este acuzat, alături de alte 12 persoane, de proxenetism.

Una dintre prostituatele adusă la orgiile pe care mai mulţi oameni de afaceri din Franţa le organizau pentru directorul FMI a declarat miercuri în faţa judecătorilor francezi că a fost violată de Dominique Strauss-Kahn la una dintre aceste petreceri. 

Cunoscută doar sub pseudonimul Jade, femeia a depus mărturie că Strauss-Kahn a obligat-o să întreţină relaţii sexuale cu el împotriva voinţei sale. Episodul invocat de ea s-a petrecut în Belgia, la clubul de swingeri The Tantra, în 2009. Atunci, femeia a primit în avans 500 de euro de la doi oameni de afaceri pentru a merge la acest club şi să facă sex doar cu Strauss-Kahn. Atunci când a ajuns acolo, a văzut un adevărat „măcel”, susţine ea. În jur de 40 de persoane erau întinse pe saltele puse pe podea. Femeia a decis atunci că nu vrea să participe la orgie, dar n-a plecat, ci a rămas la bar. 

Apoi, un prieten al directorului FMI i-a cerut femeii să-l ducă pe Strauss-Kahn cu maşina până la Bruxelles, acolo unde era cazat. Jade a acceptat şi i-a luat în maşină pe Strauss-Kahn şi o altă femeie. Ea povesteşte că a vorbit cu Strauss-Kahn în maşină, povestindu-i despre jobul de dansatoare exotică la un club de swingeri. Femeia spune că, pentru că fusese plătită în avans, a considerat că trebuie să urce în camera de hotel a lui Strauss-Kahn. 

Ea a izbucnit în lacrimi atunci când a povestit ce s-a întâmplat în continuare, scrie „The Guardian”. Femeia susţine că la scurt timp după ce au intrat în cameră, ea a fost supuse unor acte sexuale fără a i se cere permisiunea. „Aş fi spus nu dacă mă întreba, nu voiam să fac asta”, a spus femeia. „De fiecare dată când îi văd fotografia sau îl întâlnesc retrăiesc acele clipe, acele momente care m-au sfâşiat pentru că nimeni nu-mi mai făcuse aşa ceva”, spune ea. Întrebată dacă DSK ştia că este prostituată, femeia a răsspuns că „când fac cuiva ceea ce mi-a făcut el înseamnă că nu mă respecta, ci mă considera un obiect de consum”. 

Principalul argument folosit de Strauss-Kahn pentru a se apăra este că nu a ştiut că femeile sunt prostituate. El şi-a cerut scuze femeii în faţa instanţei, adăugând că este pur şi simplu „mai dur decât alţi bărbaţi”. „Nu am realizat. Nu aveam de unde să ştiu că nu-şi doreşte asta, îmi pare rău că s-a întâmplat aşa”, a spus fostul director al FMI. 

Nu este prima dată când acesta este acuzat de viol. În 2011, el a fost acuzat de tentativă de viol de o cameristă din New York, iar scandalul iscat în jurul acestui episod l-a forţat să-şi dea demisia din fruntea FMI. În final, DSK s-a înţeles cu femeia în afara instanţei, iar aceasta şi-a deschis un restaurant în New York cu banii primiţi de la acesta. 

Fostul şef FMI este judecat alături de alte 12 persoane pentru „proxenetism în formă agravată”. Procurorii susţin că grupul îşi creease o reţea de proxenetism care opera într-un hotel din Lille. Scandalul este cunoscut drept „Afacerea Carlton”. 

Mai exact, procurorii vor să demonstreze că, pe când ocupa cea mai importantă funcţie din sectorul financiar mondial, Dominique Strauss-Kahn participa la adevărate orgii, în timpul cărora întreţinea relaţii sexuale în grup cu prostituate în Statele Unite ale Americii şi în Europa. 

În vârstă de 65 de ani, Dominique Strauss-Kahn nu a negat niciodată că a participat la aceste petreceri, dar susţine că femeile prezente nu erau prostituate şi se aflau acolo de bună voie. Avocaţii fostului şef al FMI susţin că DSK era convins că participă la partide de „swingeri" (cupluri care îşi schimbă partenerii, în partide de sex organizate) şi că nu ştia că sunt implicate prostituate.

Petrecerile erau organizate de oameni de afaceri francezi, prieteni de-ai lui Strauss-Kahn, care i-ar fi oferit şefului FMI astfel de favoruri considerându-l viitorul preşedinte al Franţei. 

A apela la serviciile unor prostituate nu este ilegal în Franţa, însă este ilegal a le procura pentru alţii. Ilegal ar fi fost şi ca DSK, în calitate de şef al FMI, să accepte asemenea „cadouri". 

Dacă va fi găsit vinovat, Dominique Strauss-Kahn riscă până la 20 de ani de închisoare. 

Anchetatorii vor aduce probe cu privire la 15 astfel de petreceri, organizate în intervalul 2009-2011, în care Dominique Strauss-Kahn este considerat instigator şi descris drept „regele petrecerii”. El ar fi avut raporturi sexuale numite de martori „carnagii” şi „măceluri”, transmite cotidianul britanic „The Guardian”, citând documente din rechizitoriu. 

În iulie 2013, avocaţii lui Strauss-Kahn au cerut judecătorilor să-l absolve pe fostul şef al FMI de acuzaţii, argumentând că acesta nu ştia că femeile cu care se culca sunt plătite pentru asta. Atunci, judecătorii francezi au conchis că „este imposibil” ca DSK să nu fi ştiut că femeile sunt prostituate. Totodată, judecătorii au motivat prin faptul că aceste petreceri erau organizate în funcţie de programul încărcat al şefului FMI, considerându-l pe acesta instigatorul şi principalul beneficiar. 

Orgiile ar fi avut loc la Bruxelles, Paris, Washington şi New York. Procurorii susţin că doi oameni de afaceri francezi duceau prostituate din Europa în SUA pentru Strauss-Kahn.

Ultima astfel de petrecere ar fi avut loc cu o zi înainte ca Strauss-Kahn să fie arestat la New York pentru tentativă de viol asupra unei menajere din hotelul la care era cazat. Procurorii au renunţat la acuzaţii în acest caz, iar fostul şef al FMI s-a înţeles cu femeia, Nafissatou Diallo, în afata instanţei. 

În prezent, Strauss-Kahn lucrează drept consultant financiar, printre clienţii săi numărându-se guvernul sârb şi Banca pentru Dezvoltare Regională a Rusiei. 

„Yes, we Kahn!"

Într-adevăr, atunci când a izbucnit acest scandal, DSK era unul dintre cei mai puternici oameni din lume, cotat cu prima şansă la preşedinţia Franţei în alegerile din mai 2012, bucurându-se de sprijinul a peste 60% din francezi. 

În 2007, Strauss-Kahn voia să devină preşedintele Franţei. A pierdut însă alegerile din interiorul Partidului Socialist (PS), care a ales un alt candidat, Ségolène Royal. În acelaşi an, Nicolas Sarkozy (care o învinsese între timp pe Royal şi devenise preşedinte) l-a sprijinit puternic pe DSK (aşa cum i se spune în Franţa lui Strauss-Kahn), pentru funcţia de director al FMI.

Şi astfel, Strauss-Kahn a plecat la Washington pentru a prelua şefia Fondului. Aici, Kahn şi-a demonstrat însă cu adevărat iscusinţa, readucând la viaţă o instituţie care era văzută mai degrabă ca un braţ birocratic mort. Contextul macroeconomic i-a fost, ce-i drept, unul prielnic.

„Strauss-Kahn a înhăţat acea oportunitate într-un moment dificil prin faptul că a gândit la scară mare", crede Eswar Prasad, şeful Diviziei de Studii Financiare a Fondului între 2005 - 2006. Presa internaţională a sesizat imediat ambiţiile politice ale socialistului Kahn. „Pentru Strauss-Kahn, un politician francez frustrat care, spun unele voci, se pregăteşte sã-l înfrunte pe Sarkozy pentru funcţia de preşedinte al Franţei, ciocnirea cu bănci centrale şi cu politicieni reprezintă provocarea vieţii", scria atunci Landon Thomas jr în „New York Times". 

Cine este Dominique Strauss-Kahn

Dominique Strauss-Kahn şi-a început cariera politică la Uniunea Studenţilor Comunişti, iar în anii 1970 s-a înscris la Centrul de Educaţie, Cercetare şi Studii Socialiste. În 1981 s-a alăturat Partidului Socialist (PS) şi a pus bazele organizaţiei Socialism şi Iudaism. 

- Născut în cea mai înstărită suburbie din Franţa (Neuilly-sur-Seine), Kahn şi-a confirmat ambiţiile politice încă din anii '80, când a deţinut mai multe funcţii în administraţiile locale. În 1991 a devenit ministru al Industriei şi Exportului în cadrul guvernului social-democrat. Este considerat „arhitectul programului de privatizări din anii '90".

- În 1995 a candidat pentru funcţia de primar al oraşului Sarcelles, pe care a şi obţinut-o. 

- În 1997, odată cu venirea la putere a PS, a obţinut funcţia de ministru al Economiei, Finanţelor şi Industriei, însă şi-a dat demisia după numai doi ani, în urma unor acuzaţii de corupţie. Între timp, şi-a demonstrat nevinovăţia. 

- În 2007 a vrut să candideze la Preşedinţia Franţei, însă a fost învins de Ségolène Royal în competiţia din interiorul Partidului Socialist. Strauss-Kahn a preluat funcţia de director al FMI în 2007, fiind susţinut puternic de Nicolas Sarkozy, care o învinsese între timp pe Royal şi devenise preşedintele Franţei.

- Acum, oficialul îşi poate trece în CV faptul că a remodelat organizaţia, creată iniţial (în 1945) pentru a ajuta la reconstruirea economiilor afectate de războaie. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite