Dispariţia misterioasă a EgyptAir MS804. Căutările în Marea Mediterană continuă, după bâlbele companiei aeriene care a anunţat greşit găsirea epavei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cursa MS804 FOTO Arhivă
Cursa MS804 FOTO Arhivă

Operaţiunile de căutare avionului Airbus A320 aparţinând EgyptAir care efectua o legătură între Paris şi Cairo şi care s-a prăbuşit joi în largul unei insule greceşti, cu 66 de persoane la bord, continuau vineri, după ce autorităţile egiptene au evocat un posibil act terorist.

Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi le-a cerut „tuturor aparatelor de stat vizate, inclusiv Ministerului Aviaţiei Civile, Marinei şi armatei aerului să intensifice operaţiunile de căutare“, pentru a găsi „fragmentele avionului“, relatează AFP, potrivit news.ro.

Preşedintele Comitetului grec pentru securitate aeriană Athanassios Binos a declarat pentru AFP că fragmentele găsite până în prezent în zona din apropierea punctului în care s-ar fi prăbuşit zborul MS804 „nu provin de la un avion“.

Compania egipteană a anunţat anterior, în arabă, într-un mesaj postat pe Twitter, „descoperirea unor fragmente care ar putea să fie ale zborului MS804“. Însă vicepreşedintele EgyptAir a declarat joi seara pentru CNN că fragmentele găsite „nu aparţin avionului nostru“. Operaţiunile de căutare „continuă“, a adăugat el.

Zborul MS804, la bordul căruia se aflau inclusiv 30 de egipteni şi 15 francezi, a dispărut brusc de pe ecranele radarelor fără ca „vreo problemă“ să fie semnalată de către pilot şi în condiţii meteorologice de zbor excelente, la apropierea de coasta egipteană.

Varianta unui atentat nu este exclusă

Ministrul egiptean al Aviaţiei Civile a apreciat, cu prudenţă, că această situaţie ar putea „sugera că probabilitatea (...) unui atac terorist este mai ridicată decât a unei defecţiuni tehnice“ în explicarea dispariţiei aeronavei.

„Însă nu vreau să trag concluzii pripite“, a declarat Sherif Fathi joi pentru AFP. Preşedintele francez François Hollande declara anterior că „nicio ipoteză“ nu este „îndepărtată“ sau „privilegiată“.

„S-ar putea spune că este încă un atac terorist. Avionul a decolat de la Paris. Când vom fi duri, inteligenţi şi vigilenţi? Mare ură şi boală!“, a reacţionat candidatul republican la Casa Albă Donald Trump într-un mesaj postat pe Twitter.

Evocarea imediată a unui posibil atentat face presa franceză să se întrebe vineri despre pătrunderea terorismului în viaţa privată şi în minţile oamenilor.

Parisul a anunţat că trei anchetatori francezi şi un consilier tehnic de la Airbus au plecat către Cairo pentru a participa la anchete.

Această catastrofă aeriană are loc la un pic mai bine de şase luni de la explozia, pe 31 octombrie, a unei bombe la bordul unui avion rus care tocmai decolase din staţiunea balneară egipteană Sharm el-Sheikh.

Acest atentat a omorât 224 de oameni şi a fost revendicat de aripa egipteană a grupării jihadiste Statul Islamic, care a transformat Franţa într-una dintre ţintele sale prioritare.

Persoanele aflate la bord

La bordul aeronavei EgyptAir se aflau 56 de pasageri - inclusiv un băiat şi doi bebeluşi -, şapte membri ai echipajului şi trei ofiţeri de securitate, potrivit companiei naţionale aeriene egiptene.

EgyptAir a precizat că în avion se aflau 30 de egipteni, 15 francezi, un britanic, un canadian, un belgian, un portughez, un algerian, un sudanez, un cetăţean din Ciad, doi irakieni, un saudit şi un kuwaitian.

De asemenea, ministerul canadian de Externe a anunţat că la bord se aflau doi canadieni.

Unde şi când a dispărut avionul de pe radare

Avionul a decolat de pe Aeroportul francez Roissy-Charles de Gaulle, situat lângă Paris, imediat după ora locală 23.00 (joi, 0,00, ora României) şi urma să aterizeze la Cairo la ora 1.05 GMT (4.05, ora României).

Avionul, care se afla la o altitudine de 37.000 de picioare (peste 11.200 de metri), „a efectuat un viraj de 90 de grade la stânga, apoi unul de 360 de grade la dreapta şi a căzut de la 37.000 la 15.000 picioare“ altitudine, după care a dispărut de pe radare, a declarat ministrul grec al Apărării Panos Kammenos.

Aeronava a dispărut de pe ecranele radarelor greceşti la ora 00.29 GMT (03.29, ora României), în timp ce se afla în spaţiul aerian egiptean, potrivit Aviaţiei Civile greceşti.

Cu aproximativ 20 de minute mai înainte, pilotul nu a semnalat, însă, „vreo problemă“ controlorilor greci de trafic aerian, în ultima conversaţie pe care a purtat-o cu aceştia. El era chiar „bine dispus şi le-a mulţumit interlocutorilor în greacă“, potrivit şefului controlorilor Constantin Litzerakos.

Niciun „mesaj de detresă“ nu a fost trimis de echipaj, a anunţat, la rândul ei, armata egipteană.

Airbusul s-a prăbuşit la 130 de mile marine (aproximativ 240 de kilometri) în largul Insulei Karpathos, potrivit autorităţilor greceşti.

Noi provocări pentru Egipt

Parchetul de la Paris a deschis o anchetă, deoarece zborul a decolat din Franţa şi avea la bord mai mulţi francezi.

Pierderea acestui avion are loc într-un context dificil pentru Egipt, care se confruntă cu multiple provocări economice şi în domeniul securităţii.

Atentatul cu bombă de la bordul avionului rus plin cu turişti ruşi, la 31 octombrie, a contribuit şi mai mult la prăbuşirea turismului, un sector-cheie al economiei ţării, în care Statul Islamic continuă să-şi multiplice atacurile vizând în principal forţele de securitate.

Egiptul a fost nevoit, recent, să gestioneze o luare de ostatici la bordul unuia dintre avioanele sale, deturnat pe 29 martie de către un pirat al aerului, „instabil psihologic“, către Cipru. Cei 55 de pasageri au fost eliberaţi până la urmă nevătămaţi, iar piratul s-a predat.

Pe aeroportul din Cairo, rudele pasagerilor zborului MS804 au fost închise într-o sală izolată, iar poliţia interzicea accesul presei. Cei care ieşeau din sală erau asaltaţi de o mulţime de jurnalişti.

Părăsind clădirea în lacrimi, o femeie i-a reproşat unui fotograf „de ce mă fotografiezi? Fratele meu este mort, iar tu mă fotografiezi?“.

Imagini de la operaţiunile de căutare difuzate de Ministerul egiptean al Apărării

Jean-Marc Ayrault: „Nu există absolut niciun indiciu privind cauzele“ prăbuşirii avionului

„Nu există absolut niciun indiciu privind cauzele“ prăbuşirii avionului companiei EgyptAir, a declarat vineri şeful diplomaţiei franceze Jean-Marc Ayrault, în condiţiile în care autorităţile egiptene au vorbit despre un posibil atac terorist, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Sunt examinate toate ipotezele, însă niciuna nu este privilegiată, deoarece nu avem absolut niciun indiciu privind cauzele“ (prăbuşirii avionului EgyptAir), a declarat Ayrault la postul de televiziune France 2. „Căutăm epava avionului. Franţa contribuie, împreună cu Egiptul, Grecia şi alte ţări (la aceste căutări). Un avion este deja la faţa locului, un altul urmează să ajungă, precum şi nave“, a precizat ministrul de externe francez.

În timp ce ministrul aviaţiei civile al Egiptului a estimat joi probabilitatea unui atentat terorist ca fiind "mai ridicată“ decât cea privind o defecţiune tehnică, Ayrault a îndemnat din nou la prudenţă. „Am vorbit de două ori la telefon, ieri, cu Sameh Choukry şi el nu mi-a spus asta, el mi-a zis pur şi simplu că doreşte ca toate ipotezele să fie examinate, cu toată transparenţa. Există o cooperare totală între Egipt şi Franţa, aceasta este foarte important“, a spus Ayrault.

Şeful diplomaţiei franceze a anunţat, de asemenea, că va primi sâmbătă, la sediul ministerului său, familiile pasagerilor şi reprezentanţi ai statului „pentru a da maxim de informaţii, cu toată transparenţa“, asupra dispariţiei avionului Airbus A320.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite