Ce va conţine „paşaportul european de vaccinare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pasaport vaccinare

Comisia Europeană a anunţat că va prezenta pe 17 martie un pachet de măsuri axat pe desfăşurarea călătoriilor şi ridicarea restricţiilor impuse din cauza pandemiei în Uniunea Europeană, care va include şi o propunere privind „paşapoartele verzi digitale“.

 La nivelul Uniunii Europene se preconizează că paşaportul digital pentru Covid va cuprinde trei componente, şi anume să arate fie că posesorul lui a fost vaccinat, fie că are un rezultat negativ la un test PCR, fie că persoana respectivă are anticorpi în urma trecerii prin boală, susţine vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas. Oficialul european a mai spus că propunerea unei forme unice pentru tot blocul comunitar va fi prezentată de Comisia Europeană la data de 17 martie pentru a fi discutată la reuniunea şefilor de stat şi de guvern din 25 martie. Ministrul turismului din Spania, Reyes Maroto, a declarat că ţara sa ar putea începe să folosească paşaportul de vaccinare împotriva COVID-19 în luna mai, atunci când târgul internaţional de turism FITUR urmează să aibă loc la Madrid. 

Uniunea Europeană va propune un paşaport de vaccinare care ar putea uşura călătoriile pentru cei care au făcut un vaccin aprobat de UE precum şi altele, cum ar fi vaccinurile din China şi Rusia, care au primit doar autorizare naţională pentru folosire de urgenţă, relatează Bloomberg. Paşaportul de vaccinare ar acoperi toate vaccinurile care au fost autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului, precum şi cele cărora li s-a acordat autorizaţie de urgenţă de către fiecare ţară în parte, a spus o sursă europeană sub protecţia anonimatului. Ungaria a început deja să-şi inoculeze populaţia cu vaccinuri fabricate în Rusia şi China. Decizia de a include în paşaport vaccinuri care nu au primit autorizaţie europeană s-ar putea dovedi controversată pentru unele state membre care susţin că ţările folosesc serurile ca instrumente de propagandă geopolitică. Dar va evita certurile şi restricţiile pentru acele ţări care au aprobat vaccinurile respective. UE se luptă să sporească numărul vaccinărilor, care a rămas în urmă faţă de alte regiuni. 

China, prima ţară din lume care lansează paşaportul de vaccinare

China a lansat pentru cetăţenii săi un paşaport digital care le va permite să-şi dovedească statutul sanitar în timpul călătoriei spre sau dinspre străinătate şi va putea contribui la o deschidere sporită a frontierelor chineze, relatează  AFP.

Paşaportul va fi inclus într-un sistem bazat pe aplicaţii şi coduri QR, pe care China l-a adoptat deja pentru a urmări deplasările cetăţenilor, pentru a reglementa accesul lor la transportul în comun şi pentru a verifica dacă au intrat sau nu în contact cu persoane pozitive la coronavirus. Pentru moment, aplicaţia nu este obligatorie şi este rezervată chinezilor. Ea le „va oferi mai multă comoditate“ în călătoriile lor „pe măsură ce acorduri de recunoaştere reciprocă a certificatelor de sănătate vor fi încheiate între China şi alte ţări“.

Aplicaţia are scopul „să promoveze relansarea economică mondială şi să faciliteze trecerea frontierelor“, a indicat Ministerul de Externe chinez, fără să precizeze care sunt beneficiile concrete la care ea dă dreptul şi nici dacă alte ţări intenţionează să o recunoască. SUA şi Marea Britanie intenţionează să lanseze sisteme similare. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite