Bulgaria expulzează doi diplomaţi ruşi care culegeau informaţii pentru GRU. Reacţia Moscovei

Bulgaria expulzează doi diplomaţi ruşi care culegeau informaţii pentru GRU. Reacţia Moscovei

Ambasada Rusiei în Bulgaria FOTO Arhivă

Bulgaria a anunţat miercuri expulzarea a doi diplomaţi ruşi prinşi efectuând spionaj militar pe teritoriul său. Culegeau încă din 2016 „informaţii despre proiecte de modernizare a armatei bulgare”, a precizat MAE de la Sofia, citat de AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei doi diplomaţi au primit 72 de ore la dispoziţie pentru a părăsi Bulgaria.

„Ei aveau ca obiectiv să predea informaţiile culese, care constituie secret de stat, serviciilor militare ruse de informaţii (GRU), la Moscova”, se arată într-un comunicat al Parchetului bulgar.

Cei doi diplomaţii ruşi erau ajutaţi de către doi bulgari care au acces la informaţii despre industria militară bulgară şi care, cu anumite ocazii, erau plătiţi pentru serviciile lor, potrivit Parchetului.

Bulgaria, stat membru NATO din 2004 şi UE din 2007, întreţine în mod tradiţional relaţii politice şi economice strânse cu Moscova, însă cazurile de spionaj implicând cetăţeni ruşi se multiplică în ultimii ani.

Un diplomat rus a fost expulzat în octombrie 2019 din Bulgaria din cauza unor acte de spionaj. Este vorba de un secretar de rang înalt care căuta informaţii vizând interesele Bulgariei, NATO şi UE. Anterior de acest caz, Sofia arestase un fost parlamentar bulgar acuzat de spălare de bani şi spionaj pentru un serviciu secret al Rusiei şi pusese interdicţie de intrare pentru doi cetăţeni ruşi care căutau să influenţeze în mod subversiv cursul politicii externe a Bulgariei. Acum Sofia caută trei agenţi GRU acuzaţi de otrăvirea unui om de afaceri bulgar cu Noviciok, otrava folosită împotriva fostului dublu spion Serghei Skripal şi recent împotriva opozantului rus Aleksei Navalnîi.

„Regretăm această decizie a Sofiei de a declara persona non grata colaboratori ai reprezentanţei comerciale a Rusiei în Bulgaria pe baza unor acuzaţii fără fundament”, a reacţionat Ministerul rus de Externe.

Denunţând, ca de fiecare dată, o „tentativă de subminare” a relaţiilor bilaterale, MAE rus spune că va lua măsuri de retorsiune. Conform uzanţelor, Moscova ar urma să anunţe expulzarea a doi diplomaţi bulgari.

Bulgaria, fost satelit al URSS, dispune în continuare de armament sovietic, dar încearcă să-şi modernizeze armata. Opt avioane de tip F-16, cumpărate în iulie, urmează să fie livrate în 2024, în cadrul unui program de modernizare NATO.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările