Austria: Scandalul de spionaj a intrat sub lupa parlamentarilor. Toate suspiciunile cad asupra ministrului de Interne, un membru important al extremei drepte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia înfiinţată de parlamentarii austrieci în vederea anchetării percheziţiilor efectuate în februarie la sediul direcţiei de securitate internă şi-a început lucrările, scopul fiind de a face lumină în această afacere care a pus într-o situaţie delicată partidul de extremă dreapta aflat la guvernare.

Din februarie încoace, presa austriacă relatează zi de zi această afacere, crescând presiunile asupra serviciilor secrete, Partidului Libertăţii din Austria (FPÖ) şi Ministerului de Interne condus de Herbert Kickl, un membru de rang înalt al acestei formaţiuni politice de extrema dreaptă aflată la guvernare din decembrie anul trecut împreună cu Partidul Popular Austriac (ÖVP) al cancelarului conservator Sebastian Kurz, scrie AFP.

Şeful opoziţiei, fostul cancelar social-democrat Christian Kern, consideră această afacere o „atingere la statul de drept“, denunţând săvârşirea unui abuz în cazul confiscării unor documente.

Aceste suspiciuni şi critici scad şi mai mult încrederea în serviciile secrete austriece, ale căror activităţi sunt puse la îndoială de la accederea FPÖ la guvernare.

În timp ce FPÖ întreţine legături cu puterea din Rusia, având inclusiv un „pact de cooperare“ cu partidul Rusia Unită, care asigură baza regimului Putin, Biroul pentru Protecţia Constituţiei  şi Combaterea Terorismului (BVT), responsabil de securitatea internă în Austria, este suspectat la rândul său că se află la mâna serviciilor secrete ruse.

În acest context, presa austriacă scrie că unele servicii secrete occidentale şi-au redus schimburile de informaţii cu BVT, de teama de a nu ajunge pe biroul preşedintelui rus Vladimir Putin.

Guvernul în exerciţiu al Austriei dezminte aceste suspiciuni. Şi ministrul de Interne neagă comiterea vreunei ilegalităţi în cadrul percheziţiei de la BVT.

Ordonată de Parchetul Financiar în cadrul unei anchete pentru deturnări de fonduri vizând membri ai BVT, percheziţia s-ar fi concentrat în realitate pe confiscarea unor documente legate de lupta contra extremismului de dreapta, scrie presa austriacă.

Acuzaţiile pornesc de la faptul că percheziţia nu a fost condusă de Brigada Financiară, conform procedurii normale, ci de o unitate însărcinată cu siguranţa pe drumurile publice aflată în sudordinea unui cadru al FPÖ.

Săptămâna trecută, un judecător a declarat ilegală o parte din percheziţie.

Însă Herbert Kickl nu cedează. Solicitat să-şi prezinte demisia, el acuză opoziţia că exploatează această afacere în scopuri politice.

Postul lui Kickl urmează să fie discutat vineri în Parlament. De asemenea, el va fi audiat în următoarele luni în această afacere de o comisie parlamentară.

O ţară neutră situată în inima Europei şi găzduind numeroase organizaţii internaţionale, între care ONU, OPEC şi OSCE, Austria este tradiţional locul unei intense activităţi a serviciilor de informaţii şi a jucat un rol primordial de interfaţă între Est şi Vest în perioada Războiului Rece.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite