Taiwanul poate conta pe administraţia Biden. China evocă spectrul războiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
china sua taiwan

China a avertizat într-o declaraţie că încercările Taiwanului de a căuta independenţa faţă de Beijing „înseamnă război”. Avertismentul vine la câteva zile după ce Beijingul a intensificat activităţile militare şi a trimis avioane de război lângă insulă. De asemenea, declaraţia vine pe fondul unor legături mai strânse între Taiwan şi SUA, care a salutat noua administraţie chiar săptămâna trecută.

Într-o declaraţie de joi, SUA au reafirmat angajamentul Washingtonului de a sprijini capacitatea de apărare a Taiwanului. China consideră Taiwanul o provincie separatistă, dar Taiwanul se consideră un stat suveran.

Pentagonul şi-a reafirmat joi sprijinul de lungă durată pentru dreptul la autoapărare al Taiwanului şi a declarat că nu există motive pentru ca tensiunile dintre China şi Taiwan să conducă în mod necesar la o confruntare, transmite Reuters.

Aceste remarci despre tensiunile dintre Beijing şi Taipei ale purtătorului de cuvânt al Departamentului Apărării, John Kirby, sunt primele făcute de Pentagon după instalarea noii administraţii americane.

China şi-a intensificat recent activităţile militare în apropierea insulei. Mai multe avioane de vânătoare şi bombardiere chineze au intrat în zona de identificare aeriană a apărării din sud-vestul insulei la sfârşitul săptămânii trecute, provocând îngrijorare la Washington.

Regimul de la Beijing revendică teritoriul insulei şi consideră că guvernul taiwanez, ales în mod democratic, urmăreşte o declarare oficială a independenţei, în pofida faptului că preşedinta Tsai Ing-wen a declarat în repetate rânduri că Taiwanul este deja o ţară independentă numită Republica China, denumirea sa oficială. 

Incursiunea recentă a unor avioane militare chineze în strâmtoarea Taiwan constituie un "avertisment solemn" la adresa SUA şi a "separatiştilor taiwanezi", a avertizat miercuri Beijingul, insula constituind un dosar ultrasensibil între China şi administraţia Biden, potrivit AFP.

Zece avioane de vânătoare şi bombardiere chineze, număr neobişnuit de ridicat, au pătruns sâmbătă şi duminică în zona de identificare a apărării antiaeriene (Adiz) a Taiwanului - la circa 200-250 km de coastele taiwaneze.

Washingtonul a asigurat Taipei că sprijinul SUA pentru Taiwan rămâne "solid ca o stâncă" şi cere Beijingului "să-şi înceteze presiunile militare, diplomatice şi economice" asupra insulei.

"Aceste exerciţii militare în strâmtoarea Taiwan urmăresc să ne apere cu fermitate suveranitatea", a reacţionat miercuri Zhu Fenglian, purtătoarea de cuvânt a Biroului pentru afaceri taiwaneze, organism al guvernului chinez. "Este un avertisment solemn dat puterilor străine, cu scopul ca ele să-şi înceteze ingerinţele, dar şi forţelor separatiste taiwaneze, pentru ca acestea să pună capăt provocărilor lor",a spus ea.

Taiwanul, cu 23 de milioane de locuitori, este condus din 1945 de un regim ("Republica China"), care s-a refugiat pe insulă după victoria comuniştilor în China continentală în 1949 în urma războiului civil chinez.

Republica Populară Chineză, cu capitala la Beijing, consideră acest teritoriu ca fiind una din provinciile sale şi ameninţă să recurgă la forţă în caz de proclamare oficială a independenţei insulei, notează AFP.

Washingtonul a decis în 1979 să recunoască regimul comunist ca unicul reprezentant al Chinei.

Dar SUA întreţin de atunci o relaţie ambiguă cu Taiwanul, rămânând aliatul acestuia cel mai puternic şi continuând să-i furnizeze arme. Întrerupând acest statu quo, administraţia Trump şi-a înmulţit contactele oficiale cu insula în timpul mandatului său.

Această tendinţă ar putea continua sub preşedinţia lui Joe Biden: reprezentanta taiwaneză în SUA a fost invitată la învestitura noului preşedinte american, ceea ce constituie o premieră după 1979.

"Nu promitem să abandonăm recurgerea la forţă şi ne rezervăm posibilitatea de a lua toate măsurile necesare" împotriva Taiwanului, a avertizat purtătoarea de cuvânt a Beijingului.

Relaţiile dintre Beijing şi Taipei s-au tensionat de la sosirea la putere în 2016 a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, realeasă în 2020, al cărei partid militează în mod tradiţional pentru independenţa oficială a insulei.

În pofida tensiunilor, economiile Chinei continentale şi Taiwanului rămân strâns legate şi cetăţenii lor pot circula liber în cele două teritorii, utilizând un permis de trecere.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite