Premieră în Hong Kong. Locuitorii fostei colonii britanice au manifestat în semn de solidaritate cu uigurii: „Noi suntem următorii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hong Kong - manifestaţie de susţinere a uigurilor FOTO EPA-EFE
Hong Kong - manifestaţie de susţinere a uigurilor FOTO EPA-EFE

Manifestanţi pro-democraţie din Hong Kong s-au adunat duminică după-amiaza în semn de solidaritate cu uigurii, comparându-şi soarta cu cea a acestei minorităţi musulmane din China, ceea ce riscă să înfurie Beijingul, transmite AFP.

Forţele de ordine au intervenit pentru a diseprsa această manifestaţie, după ce contestatari s-au dus să dea jos un steag chinez de pe o clădire guvernamentală.

Crearea unui vast sistem de supraveghere şi închisori în regiunea chineză Xinjiang este urmărită cu o îngrijorare deosebită în fosta colonie britanică, teatrul, din iunie, al celei mai grave crize politice de la retrocedarea sa în 1997.

Regiunea semiautonomă este teatrul unor manifestaţii recurente împotriva reculului libertăţilor şi ripostei brutale a poliţiei.

Sloganuri pro-uigure sunt scandate frecvent la manifestaţii în Hong Kong, însă duminică a avut loc pentru prima oară un miting de susţinere a acestei minorităţi.

Aproximativ 1.000 de persoane s-au adunat într-o piaţă, în apropiere de faleză, pe Insula Hong Kong, pentru a asculta discursuri. Unii oratori au avertizat că regimul chinez ar putea să extindă în Hong Kong reprimarea din Xinjiang.

„Nu trebuie să-i uităm pe cei care ne împărtăşesc obiectivul, lupta pentru libertate şi democraţie şi furia împotriva Partidului Comunist Chinez (PCC)“, a declarat un manifestant la microfon, declanşând aplauzele manifestanţilor.

Mulţi agitau steagul „Turkestanului Oriental“, numele folosit de către separatiştii uiguri.

Mulţi locuitori ai Hong Kongului au sentimemtul unui amestec tot mai puternic al Beijingului în afacerile regiunii, o încălcare a principiului „o ţară, două sisteme“, menit să garanteze teritoriului, până în 2047, libertăţi care nu există celelalte părţi ale Chinei.

„Guvernul chinez este obsedat de control. El nu poate tolera opiniile diferite“, a declarat pentru AFP Katherine,o funcţionară în vârstă de aproximativ 20 de ani, înainte să intervină poliţia.

„Ei fac ceea ce fac în Xinjiang pentru că le este frică. Vor face la fel în Hong Kong atunci când vor prelua oraşul“, apreciază ea.

În numele luptei împotriva separatismului şi terorismului islamist, regimul chinez a consolidat drastic măsurile de supraveghere în Xinjiang.

Cei aproximativ zece milioane de uiguri - principala etnie din regiune - sunt extrem de vizaţi. Potrivit unor organizaţii de apărarea drepturilor omului, un milion dintre ei ar fi fost internaţi în lagăre de reeducare.

Beijingul dezminte acest număr şi afirmă că este vorba despre „centre de formare profesională“ menite combaterii radicalizării islamiste.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite