Cutremur de 7,3 grade în largul Japoniei: un tsunami a lovit coasta de est pe care se află şi centrala Fukushima

Cutremur de 7,3 grade în largul Japoniei: un tsunami a lovit coasta de est pe care se află şi centrala Fukushima

Cutremurul a avut loc în largul insulei Honso, la 475 de kilometri distanţă de Tokyo FOTO usgs.gov

Un cutremur cu magnitudine 7,3 s-a produs în largul provinicei japoneze Honso, unde este situată şi centrala nucleară Fukushima, informează Institutul american de Geofizică (USGS). La scurt timp după seism, valuri tsunami de aproximativ un metru au atins ţărmul de est al Japoniei, anunţă Agenţia Meteorologică Japoneză.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 23.28  Avertizările şi atenţionările de tsunami au fost retrase în urmă cu puţin timp în urmă, anunţă Agenţia Meteorologică Japoneză, potrivit CNN. Un nivel mai mare al mării a putut fi observat pentru regiunile Iwate, Miyagi, Ibaraki, Kujukuri şi zona Sotobo, Chiba, precum si Miyagi, din oraşul Ishinomaki, dar autorităţile nipone nu au înregistrat daune materiale.


UPDATE 22.36 Centrala nucleară de la Fukushima nu a fost afectată de cutremurul de 7,3 pe scara Richter înregistrat în urmă cu scurt timp în largul coastelor de est ale Japoniei, nici de tsunamiul care a lovit după seism. Operatorul centralei a anunţat că nu a sesizat nicio creştere a nivelului radiaţiilor. În martie 2011, un cutremur cu magnitudinea 9 pe Richter a avariat grav reactoarele de la Fukushima, iar scurgerile radioactive continuă şi astăzi.


UPDATE 22.00: 6.000 de familii sunt îndemnate să-şi evacueze casele din Kamaishi, prefectura Iwate, din cauza temerilor de tsunami, relatează „NHK World“.

Seismul din Oceanul Pacific s-a produs vineri spre sâmbătă noapte, la ora locală 02.10 (vineri, 20:10 ora României). Cutremurul a avut loc la o adâncime de zece kilometri, epicentrul fiind situat la 475 de kilometri distanţă de capitala Tokyo, potrivit usgs.gov.

O alertă de tsunami a fost emisă pentru următoarele regiuni: Iwate, Miyagi, Ibaraki, Kujukuri şi zona Sotobo, Chiba. În prefectura Miyagi, oraşul Ishinomaki, a fost deja observat un mic val tsunami de cel mult 50 de centimetri.

 

 

Ulterior, valuri de aproximativ un metru au atins ţărmul de est al Japoniei, a anunţat Agenţia Meteorologică Japoneză, dar autorităţile susţin că creşterea relativ mică a nivelului apei nu va provoca daune majore.

Operatorul centralei nucleare Fukushima a declarat pentru Reuters că nu există nicio pagubă la centrală şi nici nu s-a înregistrat vreo creştere în nivelurile radiaţiilor.

Japonia este situată la joncţiunea a patru plăci tectonice, arhipelagul nipon înregistrând, anual, 20%  din cele mai puternice seisme de pe planetă. Nicio regiune a teritoriului japonez nu este scutită. Unul dintre cele mai puternice seisme a avut loc în martie 2011, omorând 20.000 de oameni şi provocând una dintre cele mai mari crize nucleare din ultimii 25 de ani. Centrala de la Fukushima a fost distrusă, radiaţiile fiind transmise în apă şi în aer. De atunci, doar două reactoare dintre cele 50 ale centralei nucleare mai sunt în funcţiune.

 

 

CITEŞTE MAI MULT
 
 
Guvernanţii niponi iau în calcul utilizarea criogeniei în cel mai recent efort de a opri scurgerile radioactive care se pare că s-au produs constant în ultimii doi ani, după ce, în martie 2011, reactoarele nucleare de la Fukushima au fost avariate grav de un tsunami generat de un cutremur puternic.
 
 
Autorităţile nipone de reglementare a energiei nucleare au reiterat luni posibilitatea de a devărsa apa contaminată de la Fukushima în apele oceanice, după ce compania energetiă Tepco a recunoscut că, de la dezastrul din 2011, au avut loc constant scurgeri radioactive, care nu au fost stopate nici până înn prezent.
 
 
Înainte de dezastrul de la Fukushima, Japonia era al treilea producător mondial de energie nucleară. Acum, ultimul reactor activ se va închide săptămâna viitoare.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările