Anul Nou pe mapamond: obiceiuri și tradiții

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Focurile de artificii sunt omniprezente în noaptea dintre ani
Focurile de artificii sunt omniprezente în noaptea dintre ani

Tradițiile de Anul Nou sunt prezente în întreaga lume, dar diferă în funcție de zona geografică și de obiceiurile populare. Pe tot globul, numărătoarea inversă domină programele de televiziune, dar în multe țări există și tradiții mai excentrice privind emisiunile urmărite de Anul nou.

SUA -coborârea globului luminos

Poate cea mai cunoscuta tradiție de Anul Nou în America este coborârea globului de cristal în Times Square (New York), în ajunul Anului Nou. Este vorba de coborârea unei mingi luminoase din vârful unui catarg metalic. Acest lucru se întâmplă în fiecare an, începând din 1907. Globul luminos avea atunci un diametru de 1,5 metri și era împodobit cu 100 de becuri de 25 de watti fiecare.

O altă tradiție de Anul Nou în sudul Statelor Unite este consumul de fasole și ciolan afumat. Potrivit unui proverb american, acest meniu e obligatoriu pentru a avea parte de un an bun.

Deși prezente în toată lumea, așa numitele „New Year's Resolutions" au facut tradiție în Statele Unite. Planurile pentru noul an marchează un punct de cotitură, un moment în care fiecare vrea să lase în urmă obiceiurile rele și să îmbrățișeze unele sănătoase. Creștinii considerau pe vremuri că prima zi a anului nou este prilej de reflectare la greșelile făcute și la modalitățile de rezolvare a problemelor.

Grecia - sărbătoarea Sfântului Vasile

Tradițiile de Anul Nou se suprapun cu sărbătoarea Sfântului Vasile (1 ianuarie), unul dintre întemeietorii Bisericii ortodoxe grecești. Mâncarea tradițională este Vassilopitta (prăjitura Sfântului Vasile). În interiorul ei se pune o monedă, iar tradiția spune că acela care o găsește va avea noroc tot anul. Moș Crăciun vine cu cadouri în Grecia și de Sf. Vasile. Familiile și prietenii se adună pentru a celebra trecerea în noul an.

Germania - obsesie TV de Guiness Book

În fiecare seară de 31 decembrie, mulți germani urmăresc la televizor „Dinner For One", o comedie englezească alb-negru. Potrivit Guinness Book of World Records, „Dinner for One" e programul cel mai adesea repetat din istoria televiziunii. În acest an, fiecare canal regional de televiziune din Germania va transmite show-ul satiric de 11 minute și îl va repeta de mai multe ori pe parcursul zilei.

Subiectul e simplu: Miss Sophie, o bătrână aristocrată, își sărbătorește a 90-a aniversare cu patru dintre cei mai apropiați prieteni. Dar, din nefericire, toți cei patru au murit deja, așa că majordomul ei, James, joacă rolul fiecăruia, imitându-i și consumând câte un pahar de vin pentru fiecare dintre cei patru, devenind din ce în ce mai beat.

Piesa a fost înregistrată în engleză, pentru televiziunea germană în 1963, dar în Marea Britanie, e aproape necunoscută, potrivit www.hollywoodreporter.com


India - petreceri fastuoase cu artiști de la Bollywood

Cea mai importantă marcă a Revelionului e reprezentată de petrecerile date în hotelurile de cinci stele din Mumbai, iar artiștii de la Bollywood sunt plătiți din greu pentru a participa la acestea și a dansa.

Anul acesta, potrivit zvonurilor, actriței Katrina Kaif I s/au oferit 40 de milioane de rupii (800.000 de dolari) pentru o reprezentație, deși nu e clar dacă ea sau alte staruri, precum Kareena Kapoor, au acceptat.

Japonia - opt lovituri de gong

Tradițiile de Anul Nou includ petreceri în toată luna decembrie, așa numitele Bonekai (sau „petreceri pentru uitarea vechiului an"). Aceste petreceri sunt organizate pentru a scăpa de griji și a pregăti venirea noului an cu sufletul despovărat de neînțelegeri și neliniști.

În seara de Anul Nou, are loc Bătălia Cântecelor pe canalul public de televiziune, NHK, o emisiune care e difuzată în fiecare an, începând din 1960. Spectacolul, care durează patru ore și jumătate, e un show- concurs între un grup feminin de muzică pop și unul masculin. Câștigătorul e desemnat printr-un sistem misterios și mereu schimbător de vot ce implică telespectatorii, audiența și un juriu.

La miezul nopții, pe 31 decembrie, templele budiste bat gongul de 108 ori pentru a înlătura cele 108 slăbiciuni umane. Ziua Anului Nou este zi liberă. Copiii își împart cadouri, bani și felicitări.

Rusia - „Ironia sorții sau să vă fie de bine"

În Rusia, una dintre cele mai importante tradiții de Anul nou, pe lângă consumul de salată rusească și de șampanie este aceea de a urmări la televizor filmul de comedie Ironiya sudby, ili S lyogkim parom! (Ironia sorții sau Să vă fie de bine!), din 1975, regizat de Eldar Ryazanov. De la premiera acestui film, cel puțin o televiziune rusă îl rulează pe 31 decembrie, în fiecare an.

Hong Kong - numărătoare de lumini

Deși sărbătoarea Anului nou lunar este abia peste câteva săptămâni, Anul nou gregorian este serbat și el cu must fast în multe zone din China. Serbările presupun jocuri de artificii și concerte rock.

În Hong Kong, oamenii ies de obicei în stradă pentru a sărbători și a privi luminile portului. Mall-ul Times Square organizează un spectacol de coborâre a mingii luminoase, similar cu cel din piața cu același nume, din New York. Începând din 2008, ultimele 60 de secunde ale anului sunt marcate printr- numărătoare inversă marcată de lumi, urmată de un spectacol impresionant de artificii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite