Comisiile de Cultură solicită EBU o nouă rundă de negocieri pentru ca România să poată participa la Eurovision 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedinţii Comisiilor de Cultură solicită European Broadcasting Union (EBU) o nouă rundă de negocieri pentru ca reprezentantul României să poată participa la Eurovision 2016, după ce a fost descalificat din cauza datoriilor pe care Televiziunea Română le are la organizaţia europeană.

Senatorul Georgică Severin şi deputatul Gigel Ştirbu îi asigură pe oficialii EBU că, la un moment dat, TVR îşi va achita datoria de 16 milioane de euro pe care o are la organizatorii concursului Eurovision, potrivit site-ului Ştirilor TVR. O soluţie pentru rezolvarea acestei situaţii va fi discutată şi în Comisiile de Cultură ale Parlamentului. 

Totodată, liderul sindicatului reprezentativ al TVR, Dragoş Bocanaciu, semnează o scrisoare deschisă adresată premierului Dacian Cioloş în care precizează că postul public a ajuns în acest punct critic din cauza subfinanţării cronice din ultimii ani. Mai mult, el consideră că instituţia are probleme şi pentru că taxa TV este una dintre cele mai mici din Europa, dar şi din cauza legislaţiei din domeniu.

România, descalificată de la Eurovision 2016 din cauza datoriilor TVR la EBU

Amintim că, vineri, 22 aprilie, oficialii EBU au anunţat decizia de a descalifica România de la Eurovision 2016, ca urmare a datoriilor pe care Televiziunea Română le are faţă de instituţia europeană. Prin urmare, Ovidiu Anton, care şi-a câştigat dreptul de a reprezenta România la ediţia din acest an cu piesa „Moment of Silence“, nu va putea urca pe scena de la Stockholm.

„Este regretabil că suntem forţaţi să facem asta. Suntem dezamăgiţi că toate încercările noastre de a rezolva această problemă nu au primit un răspuns din partea guvernului României“, a declarat Ingrid Delentre, directorul general EBU, precizând că datoriile postului public pun în pericol stabilitatea financiară a organizaţiei. 

Guvernul şi Ministerul de Finanţe: Nu există o soluţie tehnică şi legală pentru plata datoriei

Ulterior, atât reprezentanţii Guvernului, cât şi ai Ministerului de Finanţe au precizat că nu a fost găsită o soluţie tehnică prin care să se facă plata pentru Eurovision şi nu există baza legală care să permită acest transfer, având în vedere că instituţia are multiple datorii. 

„E nedrept că participarea României la cel mai mare concurs de muzică a fost decisă de o datorie istorică a TVR, care nu provine din cheltuielile generate de proiectul Eurovision, dar şi de lipsa sprijinului din partea instituţiilor abilitate“, a declarat Iuliana Marciuc, şefa delegaţiei României la Eurovision 2016.

Suma totală facturată de EBU în perioada 2005-2016 a fost de aproape 50 de milioane de euro, din care SRTV a achitat 32,8 milioane de euro. La această sumă TVR a fost obligată de lege să plătească TVA la bugetul de stat în valoare de 11 milioane de euro, TVA pe care TVR nu-l poate deduce precum celelalte televiziuni comerciale. 

Televiziunea Română riscă să fie exclusă din EBU

În acest context, reprezentanţii EBU - cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume - au anunţat managementul TVR că au demarat şi procedura de excludere a Televiziunii Române din organizaţie, lucru ce urmează a se întâmpla în luna iunie în cazul în care Guvernul nu găseşte o soluţie. Situaţia este fără precedent în istoria EBU, TVR fiind prima televiziune exclusă din asociaţie. De asemenea, excluderea unei ţări din concursul Eurovision este o premieră.  

Pe lângă imposibilitatea de a participa la Eurovision 2016 şi de a transmite competiţia, TVR va pierde accesul la alte servicii acordate membrilor EBU printre care se numără Eurovision News şi Sports News Exchanges, precum şi drepturile de a transmite evenimente sportive, servicii de expertiză legală, tehnică şi de cercetare, precum şi servicii de lobby. 

Pro TV intră în joc şi vrea să difuzeze Eurovision 2016 

Pe de altă parte, miercuri, 27 aprilie, directorul general al postului, Aleksandras Cesnavicius, a anunţat intenţia de a difuza Eurovision 2016, dar şi de a găsi soluţii pentru ca Ovidiu Anton să reintre în competiţie. Echipa Pro TV a încercat să ia legătura cu oficialii EBU, însă un reprezentant al organizaţiei a refuzat oferta, motivând că nu pot primi dreptul de a difuza Eurovision 2016 întrucât nu sunt membri ai organismului european. 

În acest sens, Cesnavicius semnează o scrisoare deschisă adresată conducerii EBU în care solicită un parteneriat prin care se poate găsi o soluţie ca reprezentantul României să reintre în cursa Eurovision 2016. În document se precizează că excluderea României din competiţie afectează în principal cetăţenii români şi pe Ovidiu Anton, câştigătorul Selecţiei Naţionale Eurovision 2016 cu piesa „Moment of Silence“. Totodată, Pro TV a lansat în mediul online o petiţie prin care românii pot susţine participarea lui Ovidiu Anton la Eurovision 2016

Echipa Eurovision România dezaprobă decizia Pro TV

Iuliana Marciuc, producătorul Selecţiei Naţionale Eurovision şi cea care urma să conducă delegaţia României la Stockholm, dezaprobă gestul postului comercial, susţinând că ar fi păcat ca altcineva să difuzeze competiţia după ce TVR a investit „o sumă considerabilă“ în acest proiect. 

„De-a lungul anilor, au fost aduse critici TVR pentru că investeşte resurse în acest proiect. Acum când, independent de acţiunile legate de participarea la Eurovision, România a fost exclusă din concurs, interesul pentru acest eveniment a crescut brusc“, a declarat Iuliana. 

O reacţie dură a venit din partea lui Dan Manoliu, regizorul artistic al Selecţiei Naţionale şi cel care a fost vreme de zece ediţii şeful delegaţiei României în concursul european. El afirmă că PR-ul Pro TV a pus la cale „o genială lovitură de imagine“ şi acuză televiziunea că se foloseşte de simpatia dobândită de Ovidiu pentru „câteva puncte de audienţă în plus“. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite