VIDEO Protestatarii din muzica românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CRBL, Paraziţii şi BUG Mafia au făcut din muzică o formă de protest la adresa situaţiei socio-politice din ultimii 20 de ani. Contextul social sumbru - rezultat al guvernărilor care s-au succedat în România - a devenit muza şchioapă, dar generoasă a artiştilor români.

Pe lângă ritmurile de hip-hop şi versurile agresiv- protestatare ale celor de la Paraziţii şi de la BUG Mafia, au apărut şi piese mai „soft" care fac în ultima vreme deliciul publicului larg. Ceauşescu a fost înlocuit în bancuri cu actualii actori politici, însă a apărut şi un nou soi de atitudine: parodierea prin versuri şi muzică a personajelor politice şi a realităţilor româneşti.  
 
„Aşa am simţit, aşa am făcut"

Miercuri, la mitingul organizat în Piaţa Victoriei, şi-a făcut apariţia şi CRBL, din trupa Simplu. Acesta a urcat pe scena amenajată în piaţă, împreună cu dansatorii săi, şi le-a cerut participanţilor să cânte alături de el, să aplaude şi să ridice mâinile, dacă se regăsesc în versurile piesei „Românu' n-are noroc", difuzată deja de posturile de radio.

„Nu a fost un moment regizat sau plătit! Aşa am simţit şi aşa am făcut!", spune CRBL, precizând că nu are culoare politică. Artistul susţine că empatizează sincer cu oamenii care au protestat în piaţă şi nu a premeditat să profite de conjunctură pentru a filma câteva scene din viitorul său videoclip.

„Mama mea este educatoare, sora mea la fel, sunt primele şi cele mai elocvente exemple că ştiu exact despre ce este vorba! Eu încă nu am reuşit să am ceva pe numele meu. După zece ani de carieră muzicală şi 20 de ani de şcoală, nu am reuşit să-mi cumpăr o casă. Pentru că urmează să se nască fetiţa mea, am făcut un efort fantastic şi am reuşit să fac un credit şi să-mi  iau împreună cu soţia un apartament", a spus cântăreţul.

Versurile piesei „Românul n-are noroc" au fost scrise de CRBL şi de Smiley, iar refrenul a fost conceput, în urmă cu patru ani, de Guess Who, jumătatea trupei cu acelaşi nume.

Guess Who a lansat anul acesta piesa „În locul potrivit", care şi-a făcut uşor loc în topurile muzicale, cu versuri difuzabile (ieşite din sfera licenţioasă a hip-hop-ului), purtătoare de mesaj şi cu un videoclip care te întoarce automat în timp, pe vremea cravatelor roşii de pionier.

Bancuri pe muzică

În playlistul mitingului din Piaţa Victoriei de miercuri s-a înscris şi „Guvernarea Pinguinului", cântecul  lansat de Mihai Morar în emisiunea „Răi da' Buni", de la Antena 2.

Dansul infantil care devenise „obligatoriu" la nunţi, botezuri, precum şi laitmotiv în platoul de la „Răi da' buni" s-a transformat într-o parodie pe note dedicată politicienilor, care beneficiază şi de un videoclip. Cum a ajuns, totuşi, imnul Pinguinului la miting?

„Reprezentanţii sindicatelor ne-au întrebat dacă pot folosi «Guvernarea Pinguinului» ca imn al demonstranţilor din Piaţa Victoriei. Deşi urăsc liderii de sindicat, am răspuns pozitiv. În Piaţa Victoriei s-a auzit refrenul «Boc, Boc, Boc» pentru că am înţeles disperarea oamenilor strânşi acolo, nu pentru că iubim parşivenia marilor lideri de sindicat", a precizat Mihai Morar.

La Radio Zu, bancurile pe muzică nu se opresc la „Guvernarea Pinguinului". Câteva piese fac referire şi la alte figuri politice şi realităţi ale României postdecembriste.

„Am mai lansat la Radio Zu o parodie după Holograf. Daniel (Buzdugan - n.r.) cântă cu vocea unui bătrân supărat «Să nu-mi iei niciodată pensia». Trupa am botezat-o «Gaz pe Boc». Am mai făcut o parodie după «La Donna e mobile», am dedicat-o lui Geoană cu ocazia candidaturii lui la preşedinţia PSD. S-a numit «Ascund imobile». La congresul PSD, mulţi delegaţi o aveau ca ton de apel pe telefon", spune omul de radio.

Mai mult, Morar şi Buzdugan pregătesc zilele acestea o reinterpretare după „Bieţi lampagii" a lui Adrian Păunescu. „Se va chema «Bieţi bugetari»", adaugă Morar.

Ridicat acum la rangul de banc politic, „Guvernarea pinguinului" este „sută la sută entertainment", după cum precizează Mihai Morar.

„Noi l-am lansat la Radio Zu cu patru luni înainte de măsurile de reducere a salariilor şi pensiilor. N-am vrut să scoatem lumea în stradă cu el, ci doar să atenţionăm politicienii că, pe lângă ei, care sunt în fruntea bucatelor, mai suntem şi noi, cei mulţi şi nemulţumiţi", mai spune realizatorul radio.

"Nu a fost un moment regizat sau plătit. Aşa am simţit şi aşa am făcut. Mama mea este educatoare, sora mea la fel, aşa că ştiu exact despre ce este vorba!"
CRBL
cântăreţ

Versurile care trag politicienii de urechi

„Guvernarea Pinguinului" - Mihai Morar (Radio Zu)

Un pinguin conduce guvernul / Şi totul se mişcă greu, greu, greu / Un pinguin ce-aduce infernul / Dar se crede mare zmeu, zmeu, zmeu / Berceanu, şi Udrea, şi Blaga, şi Oprea / Cu toţii-s conduşi de Boc, Boc, Boc.

„Românu' n-are noroc" - CRBL

E lamentabil că sunt incapabil / Să nominalizez un singur politician capabil / Când vorbesc devin automat indezirabil / Mizerabil, mă simt formidabil când predic adevărul / Politicieni, v-aţi cam vândut poporul.

„BPLSVFC" - BUG MAFIA

Viaţa-i un cadou frumos şi unu' de c****/ De c**** să trăieşti în România de fapt / Nu că e ceaţă, praf, e un sistem bolnav / Într-o ţară frumoasă pe care-o fac pilaf / Târfe ordinare cu un singur scop / Să ne sece pe toţi ca ei să fie-n top.

„Vreau să vă doară" - Paraziţii

Venim spre voi din periferiile oraşului (...) / V-aş coase la gură cu sfoară, vreau să vă doară / Să ne minţiţi doar din priviri, pentru ultima oară / Iubiţi-ne, cum iubiţi parfumurile tari / Când vă numim târfe politice, călăi şi mercenari.

Hip-hopul, „câinele de pază"

Artiştii hip-hop se numără printre cei care au criticat constant clasa politică şi situaţia economică a României din ultimii 20 de ani. De altfel, hip-hopul în sine este un gen protestatar, cu un puternic mesaj social. BUG Mafia a lansat recent o piesă cu multe bipuri, dedicată politicienilor români: „BPLSVFC" („Bag p**a- lume şi v-o fac cadou").

De asemenea, mesajul trupei Paraziţii s-a amplificat cu fiecare album lansat de trupă, iar cei trei rapperi au vorbit mereu despre realităţile româneşti în melodii ca „Dacă aş fi pentru o zi preşedinte",„Noi vrem respect", „Fuck You, România", „Vreau să vă doară".

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite