Liviu Mihaiu, criticat pentru o afirmaţie  în contextul campaniei #MeToo: „Primele două «Nu-uri» ale femeii nu trebuie luate în seamă“. Cum răspunde realizatorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Mihaiu este realizatorul emisiunii  FOTO David Muntean
Liviu Mihaiu este realizatorul emisiunii  FOTO David Muntean

Realizatorul radio Liviu Mihaiu a stârnit controverse în mediul online, după o afirmaţie pe care a făcut-o în cadrul emisiunii sale de la Radio Guerilla „Asta la Revista Mesei, nene!“, în contextul campaniei online împotriva hărţuirii sexuale #MeToo.

Spiritele s-au inflamat în mediul online după o afirmaţie făcută de Liviu Mihaiu la Radio Guerilla, într-o discuţie despre flirt şi avansuri, în contextul recentei campanii online împotriva hărţuirii sexuale #MeToo.

„Primele două «Nu-uri» ale femeii nu trebuie luate în seamă, că până şi poliţiştii trag două focuri de avertizare“, a fost afirmaţia care a reuşit să atragă numeroase critici pe reţelele de socializare.

Printre persoanele care l-au criticat pe realizatorul radio pentru afirmaţia făcută se află activista Ioana Stăniloiu şi  jurnalista Laura Ştefănuţ.

Printr-o postare pe Facebook, Laura Ştefănuţ afirmă: „Stau şocată la birou şi mă întreb de ce l-am auzit mai devreme la Guerrilla pe Liviu Mihaiu spunând că există un „nu erotic“ al refuzului femeii: cică «primele două Nu nu trebuie luate în considerare, că până şi poliţiştii dau două focuri de avertizare» Am sperat că nu am auzit eu bine, dar oricum aş da-o nu găsesc scuze. O concluzie a discuţiei a fost că specia masculină este ameninţată de aceste atitudini şi campanii de tip #metoo—din partea mea, asta e totuşi o veste bună, că înţeleg că e vorba de specia mitocanilor“, a scris Laura Ştefănuţ.

De semenea, glumele pe seama spuselor jurnalistului Liviu Mihaiu în cadrul emisiunii de la Radio Guerrilla nu au întârziat să apară:

„Apropo de hărţuire sexuală, Liviu Mihaiu a zis la radio că primele două "nu" ale femeii nu trebuie luate în seamă, că până şi poliţiştii trag două focuri de avertizare. N-au înţeles nimic toate femeile friendşi cu el pe FB care s-au scandalizat aiurea… Liviu Mihai doar descria cum decurge un interviu de angajare la Radio Guerrilla“, a scris şi Dan Alexe, într-o postare pe Facebook.

„Care este, de astăzi, cea mai scurtă definiţie din dicţionar? Gunoi = Liviu Mihaiu. Acest deşeu uman a spus, apropo de hărţuirea sexuală şi de #metoo, că primele 2 NU-uri ale femeii nu trebuie luate în seamă, pentru că până şi poliţiştii trag 2 focuri de avertisment. Încep să mă întreb, domnule dragă, dacă nu cumva dumneata ai apărut pe lume între 2 NU-uri neluate în seamă“, a scris Adina Lăcătuşu.

„Liviu Mihaiu ar fi declarat la radioul Gărila că dacă te sui pe un scăunel s-o tragi de ţâţe nu se pune, al doilea scăunel chiar face parte din jocul erotic, abia când te-ai suit pe trei scăunele s-o ameninţi c-o calci pe cap, abia atunci este hărţuire“, a scris şi Ovidiu Eftimie.

Liviu Mihaiu: „A fost o afirmaţie decupată din discursul meu de radio. Tocmai ce condamnasem hărţuirea sexuală

Contactat de ziarul Adevărul, Liviu Mihaiu a confirmat cele spuse, însă, potrivit realizatorului radio, vorbele sale au fost scoase din context şi că, în emisiune, condamna, de fapt, hărţuirea sexuală, într-o discuţie mai amplă care includea afirmaţii despre „avansuri şi agăţat“.

„A fost o afirmaţie decupată din discursul meu de radio pe subiectul #metoo, care a stârnit mânia unei ziariste tinere, mânioase şi lipsite de umor, care, postată, a stârnit mânia bulei de cyborgi ai Inchiziţiei de Facebook, ce degrabă m-a inzestrat cu „instincte de violator“, injurături şi strigături cu „La puşcărie!", a declarat jurnalistul.

„Nu numai că vorbeam despre avansuri şi agăţat, dar taman ce condamnasem cu Codul Penal în mână hărţuirea sexuală şi vorbisem cu două femei de atitudine feministă. Eu inţeleg că enorm de multe femei au fost hărţuite si agresate (am şi eu fete mari si cunosc fenomenul), dar să dau şi explicaţii la ziar pentru că ura a ajuns cea mai bună metodă de educaţie prin demantelare a societăţii progresiste de net, atunci o declar o mare maladie socială a României“, a conchis Mihaiu. 

Revenirea la radio Guerrilla

Liviu Mihaiu a revenit la Radio Guerrilla după un an de pauză, forţată de ancheta DNA în care apărea numele lui. Realizatorul a declarat în direct că a dat în judecată DNA pentru daune morale, precizând că este foarte greu să fii nevinovat şi totuşi lumea să te pună la zid. Totodată, Mihaiu a recunoscut că a fost dificil să stea departe de radio, însă această experienţă l-a şi ajutat, notează paginademedia.ro.

„Chiar dacă am nişte ani de radio, nu am cum să nu am emoţii. E ca şi când ai ieşi din închisoare, lumea se uită la tine altfel, mai circumspect“, a spus Liviu Mihaiu, în direct, despre revenirea la Radio Guerrilla. „Şi pe stradă, şi la microfon, lumea o să aibă o sprânceană ridicată la ceea ce o să zic“, a declarat realizatorul. 

Scandalul în care a fost implicat

În vara anului trecut, Liviu Mihaiu a anunţat că îşi ia concediu de la Radio Guerrilla în contextul anchetei penale deschise de DNA în cazul numirii sale, din 2008, în funcţia de Guvernator al Deltei. Liviu Mihaiu, unul dintre fondatorii Radio Guerrilla, a apărut în dosarul în care Bogdan Olteanu, fost şef al Camerei Deputaţilor, este urmărit penal pentru trafic de influenţă. Olteanu ar fi primit mită de un milion de euro, de la Sorin Ovidiu Vîntu, pentru numirea, în 2008, a lui Mihaiu în funcţia de Guvernator al Deltei Dunării.

„Părerea mea e că e nevoie să fac o pauză, de reculegere. Nu era în plan să-mi iau concediul ăsta. Dar se pare că e mai bine aşa. Îmi iau o mică pauză. Voi reveni“, a declarat Mihaiu în finalul emisiunii de atunci.

Jurnalistul Liviu Mihaiu a susţinut că nu a cunoscut culisele numirii sale în postul de guvernator al Deltei Dunării. Cu toate acestea, Mihaiu afirmă că s-a simţit onorat că „transferul“ său a avut o asemenea cotă. „Dacă e să intrăm în alt registru, sunt onorat că «transferul» meu a avut o asemenea cotă, dar sunt îngrozit că unul dintre cei mai buni/oneşti guvernatori ai DD (mă iertaţi) a ajuns în fruntea D.D. printr-un asemenea act de corupţie la un asemenea nivel“, a scris Liviu Mihaiu pe Facebook. 

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite