VIDEO Adevărul Live: La ce universităţi străine mai pot aplica absolvenţii români anul acesta. Marea Britanie, Danemarca şi Olanda, în topul preferinţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Larisa Din, Oana Craciun si Bogdan Kochesch, la Adevarul LIVE FOTO David Muntean
Larisa Din, Oana Craciun si Bogdan Kochesch, la Adevarul LIVE FOTO David Muntean

Mulţi absolvenţi de liceu se gândesc la studii în străinătate, o alternativă aleasă mai ales de elevii de top. Olanda, Marea Britanie şi Danemarca sunt doar câteva dintre destinaţiile unde mai pot aplica tinerii anul acesta, însă tot acum încep pregătirile pentru admiterea din 2014. Despre oferta completă, paşii pentru a intra la o universitate străină şi motivele celor deja plecaţi acolo s-a discutat, marţi, la Adevărul Live.

 

UPDATE: Bogdan Kochesch, manager EDMUNDO: Studenţii Edmundo aleg Marea Britanie, Danemarca şi Olanda în ordinea aceasta, însă eu i-aş sfătui să se uite mai atent la Olanda, unde sistemul educaţional este foarte performant, are 13 universităţi în Top 100 din lume şi împrumutul de studii se poate face şi pentru master, ceea ce nu se poate Marea Britanie, spre exemplu.

UPDATE: Larisa Din, consilier EDMUNDO: În Danemarca, specializările sunt pe zona de IT, de calculatoare, în Marea Britanie sunt mult mai variate, iar în Olanda şi Belgia programele sunt axate pe studii europene, studii politice. Aplicantul vine la noi cu un domeniu pe care ar vrea să îl studieze şi noi îl ajutăm să decidă ce anume li s-ar potrivi.

Adevărul Live: La ce universităţi străine mai pot aplica absolvenţii români anul acesta

UPDATE Ciprian Pruteanu, doctorand la Facultatea de Fizică din Edinbourgh, care studiază efecul materiei supuse la presiuni extreme: ”Am aplicat de unul singur, mi-am făcut singur research-ul online, am vorbit direct cu oameni care se aflau acolo, am aplicat prin UCAS, am avut recomandări de la profesori, mi-am scris eseele, am trimis şi am fost acceptat.

Eu am vrut de mic să studiez fizica, însă nu ştiam sigur ce ramură a aceste ştiinţe să aprofundez(...) Noi când plecăm din România, plecăm destul de neinformaţi, eu am aflat de unele domenii din fizică abia la facultate, spre exemplu.

M-am simţit ca acasă când am venit aici, aclimatizare culturală nu prea a fost, mai mult o revenire la cultura mea, pe care nu o trăiam în România (...) Pentru cercetarea mea, din ce ştiu eu, în România nu există echipament pentru efectuarea acestor observaţii. Laserul de la Măgurele nu mă atrage fiindcă nu este domeniul meu, ţine de fizică nucleară, ori domeniul meu e mai apropiat de chimie”.

UPDATE: Cosmin Cernica, student în primul an la Birmingham City University, Marea Britanie: ”Am  început pregătirea din timp, cu mai mult de un an înainte, am luat legătura cu un consilier şi mi-am pregătit dosarul. Studiez PR, Marketing and Advertising şi din ce mi-au povestit prietenii mei din România care studiază aceeaşi specializare în ţară, în Occident stilul de predare este mult mai relaxat.

Eu m-am împrumutat de la guvernul britanic, nu a fost greu şi sunt conştient că va trebui să returnez aceşti bani după finalizarea studiilor, când mă voi angaja. Împrumutul acesta îmi acoperă doar taxele de studiu, iar Marea Britanie este o ţară scumpă. Spre exemplu, un apartament în centrul oraşului costă undeva la 600-700 de lire pe lună, dar chiria o poţi împărţi cu un prieten. De asemenea, transportul este destul de scump. Faţă de Danemarca, aici îţi poţi găsi un job mai uşor, după ce iei Yellow Card, spre exemplu, eu mi-am găsit un internship pe domeniul meu, pe Marketing.

Nu exclud varianta de întoarcere în ţară după terminarea studiilor, specializarea pe care o urmez mi-ar permite asta, există joburi în Marketing şi în România, dar aş prefera să rămân în Marea Britanie”.

UPDATE: Ciprian Ghilinţă, anul întâi, la KEA – Architectural Technology and Construction Management, în Danemarca: ”Mediul de la universitate este mult mai relaxat, este mult mai puţin stres ca la facultate în România. Eu am făcut şi câţiva ani de Arhitectură în ţară şi se simte diferenţa în modul de predare al profesorilor. Eu am plecat fiindcă a crescut taxa studiilor universitare de la an la an şi nu mi-am mai permis să plătesc, de asta am ales să vin în Danemarca la studii, fiindcă sunt gratis.

Iniţial, am fost şocat când am venit aici şi mi-a fost foarte greu să-mi găsesc un loc de muncă. Şi acum sunt în dificultate fiindcă momentan nu am serviciu şi dacă nu îmi găsesc ceva, luna viitoare nu îmi voi putea plăti chiria. Aici, în Copenhaga, chiria coboară în ultimul timp, dar costurile transportului cresc.

O chirie de 3.000 - 4.000 de coroane (1.500-2.000 de lei) este o chirie decentă în centru, iar soluţia mea la transport a fost să merg cu bicicleta. Mâncarea înseamnă o cheltuială minimă de 2.000 de coroane pe lună, altfel faci foamea. Pe scurt, îmi trebuie cam 1.000 de euro ca să trăiesc decent. Salariul unei slujbe part-time nu te ajută în cazul acesta şi e foarte greu să îţi găseşti ceva de muncă.

Câte despre întoarcerea în ţară, Danemarca îmi oferă mai multe oportunităţi de dezvoltare în carieră, o poartă spre alte ţări occidentale. Eu am o problemă, faptul că nu ştiu daneză îmi limitează oportunităţile în Danemarca, însă nu am fost discriminat fiindcă sunt român”.

UPDATE: Bogdan Kochesch, manager EDMUNDO: ”În principiu, dosarul de aplicaţie conţine cam aceleaşi tipuri de cerinţe în toate ţările. Reprezentanţii universităţilor vor să ştie cine sunt aplicanţii din trei mari surse: de la persoana în cauză (eseul şi interviul) şi de la profesori, adică scrisori de recomandare, dar se mai cer informaţii şi din foile matricole, certificat de limbă sau diploma de Bacalaureat. Uneori contează şi rezultatele de la olimpiade, dar trebuie să fie relevante pentru programul la care aplică respectivul candidat”.

UPDATE: Bogdan Kochesch, manager EDMUNDO: ”Acum este perioada de „clearing“, când universităţile încearcă să îşi ocupe locurile rămase libere. Nu există o statistică foarte clară în ceea ce priveşte numărul de locuri rămase libere, dar, în mod normal, sunt unul-două locuri la specializările care nu au fost căutate de candidaţii de până acum”.

UPDATE: Bogdan Kochesch, manager EDMUNDO: ”Universităţile din Occident au o ofertă educaţională mai bună ca la noi, au mai multe specializări (...) Şansele de angajare nu cresc neapărat cu tipul de universitate absolvită, ci depind de disponibilitatea fiecărui student să se implice în cariera sa. Sunt şi absolvenţi de Oxford care încă îşi caută un job”.


Discuţia de marţi de la Adevărul Live a fost despre universităţile din străinătate unde mai pot aplica cei care au luat Bac-ul în vară şi ofertele de master, dar şi cum să se pregătească tinerii pentru oferta completă de anul viitor, având în vedere că startul se dă de fapt cu un an înainte. 

Pentru cei care au absolvit liceul în acest an, destinaţiile de studiu care mai pot fi accesate includ Marea Britanie, Olanda sau Danemarca – dar condiţiile de admitere variază de la ţară la ţară. Aplicaţia ia în considerare acest fapt pentru a recomanda destinaţii în care absolvenţii au o şansă reală de a fi admişi cu nota lor la Bacalaureat, susţin consilierii EDMUNDO.

În platou au fost prezenţi Bogdan Kochesch, manager EDMUNDO, Educativa Group, cei care organizează cel mai mare târg de universităţi străine în România, RIUF, şi Larisa Din, consilier EDMUNDO şi de asemenea absolventă a unui Master în Olanda, care a povestit aşadar şi din proprie experienţă.

Pentru a afla şi alte experienţe legate de admiterea la studii în străinătate, dar şi de sistemele străine de educaţie, stil de viaţă şi cât de greu sau de uşor e să obţii un job ca student român peste hotare, ni s-au alăturat prin Skype trei tineri români plecaţi la studii în străinătate, în Scoţia, Danemarca şi Marea Britanie.

Este vorba despre Ciprian Pruteanu, doctorand la Facultatea de Fizică din Edinbourgh, considerată cea mai prestigioasă facultate de profil din Europa, Cosmin Cernicastudent în primul an la Birmingham City University, Marea Britanie, şi Ciprian Ghilinţă, de asemenea în anul întâi, la KEA – Architectural Technology and Construction Management, în Danemarca. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite