VIDEO Adevărul LIVE Jurnalistul Dan Marinescu: „Cel mai bine plătită meserie în Odorheiul Secuiesc este cea de profesor de limba română“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul provocat de declaraţiile preşedintelui partidului maghiar extremist Jobbik, Vona Gabor, a fost principalul subiect dezbătut în cadrul emisiunii Adevărul LIVE, de jurnaliştii Dan Marinescu şi Ioana Lupea.

 

Cele mai importante declaraţii:

Dan Marinescu: „Partidul cu nume Jobbik îmi aminteşte de desenele animate cu Lolek şi Bolek. Declaraţiile lui Vona Gabor ar fi serioase dacă ne gândim la context. Ei sunt în campanie electorală. 

Tineretul din zona aia nu are niciun viitor, nici în România, nici în Ungaria lui Jobbik. Dacă el spunea ce garanţii de viitor le oferă tinerilor din Harghita şi Covasna în Ungaria unde el candidează, îl luam în serios, dar el habar n-are. 

Cel mai bine plătită meserie în Odorheiul Secuiesc este cea de profesor de limba română. Toţi maghiarii care conştientizează că pentru viitorul copiilor lor e bine să ştie limba română, toţi caută să le pună meditator de limba română. Tinerii unguri din Harghita şi Covasna nu au niciun viitor în România dacă nu ştiu română şi nici în Ungaria, pentru că acolo sunt priviţi ca cetăţeni de mâna a doua. 

Oamenii de acolo sunt ţinuţi ca într-o enclavă şi nimeni nu vrea să-i scoate de acolo. Viitorul lor se limitează la cele două judeţe. Nu-i scoate nici Jubbik de acolo. Asta mi se pare adevărata problemă. Şi cred că lucrul ăsta se întâmplă cu premeditare“. 

Vina politicienilor români

În toate familiile de maghiari de acolo, copiii mici sunt învăţaţi maghiară. Când ajung la şcoală nu ştiu o boabă româneşte, dar ei sunt puşi să înveţe după abecedarul după care învaţă şi copiii români. Aşa că încep să se teamă de materia asta şi ajunge să le devină nesuferită. Pentru binele lor, ca să poate urma apoi o facultate aici, hai să le facem manuale ca pentru limbi stăine. Iar noi de ani de zile nu rezolvăm problema asta“, a spus Dan Marinescu. 

Adevărul LIVE, despre „războiul“ declarat României de liderul Jobbik

Despre declaraţiile lui Băsescu din Harghita

„Băsescu e într-o situaţie specială. E pe val, cum s-ar spune, profitând şi de faptul că ceilalţi au dispărut în ţările calde. El e într-o ofensivă politică evidentă şi pentru că s-a lansat Partidul Mişcarea Populară. El e în poziţia cea mai avantajoasă“, crede jurnalistul Marinescu. 

Despre furtul de tablouri din Rotterdam

Dan Marinescu: „Ea le-a ars că nu ştia cine e Picasso sau că era mama unui hoţ?“

Ioana Lupea: „Eu cred că dacă ştia cine e Picasso nu le ardea. Eu mai degrabă m-aş fi prădat poliţiei“.

Dan Marinescu: „Nu cred. Era mama care-şi apăra băiatul hoţ. Spre bine nostru ca ţară ar fi bine să nu fie arse. Mă simt rău să ştiu că nişte conaţionali au distrus nişte opere de artă de valoare mondială şi mă mir că presa străină încă n-a sărit cu picioarele cu noi“. 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite