TURNEU Campionii României la dezbateri se înfruntă din nou la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campionii naţionali la oratorie la ediţia de anul trecut     FOTO: Adevărul
Campionii naţionali la oratorie la ediţia de anul trecut     FOTO: Adevărul

Între 7 şi 9 decembrie are loc la Bucuresti Turneul Campionilor în Dezbateri 2013, competiţia ce-i pune faţă în faţă pe cei mai buni debateri români. Cei 16 finalişti de top se înfruntă zilele acestea pentru a-şi revendica trofeul Turneului Campionilor în Dezbateri. Finala şi premierea au loc luni, 9 decembrie, ora 18:30 la The HUB, în prezenţa Excelenţei sale Domnul Martin Harris, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti.

Cei 16 finalişti şi câştigători ai unor campionate naţionale, europene sau internaţionale de top precum cele de la Oxford sau Cambridge, se vor înfrunta pentru marele premiuîn acest weekend, iar luni cel mai bun tânăr orator va lua trofeul Turneului Campionilor în Dezbateri, ediţia a 2-a. 

”De 20 ani, mişcarea de debate din România s-a coagulat în jurul Asociaţiei Române de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR) şi a multor generaţii de tineri care practică dezbaterile academice în peste 100 de cluburi din licee şi universităţi din România. Reprezentanţii României la campionatele internaţionale, fie ele europene sau mondiale, câştigă în fiecare an locuri importante în competiţiile care prevalează ca importanţă faţă de concursuri de cunoştinţe pentru facultate sau job. La final de an, ARDOR îi invită pe cei care au dovedit cele mai bune performanţe să concureze pentru trofeul Turneului Campionilor în Dezbateri”, se arată într-un comunicat ARDOR.

„Turneul Campionilor în Dezbateri reprezintă cea mai puternică încleştare de valori. Este evenimentul care hotărăşte clar, în confruntare directă, care sunt cei mai buni. Şi participanţii ştiu asta. Având în vedere că este un turneu «invitaţional», mic şi select, numai faptul că participă la turneu reprezintă deja o validare în ochii celorlalţi. Pentru câştigători, acest titlu este cel mai important titlu naţional din palmares,” spune Emanuel Beteringhe, director de turneu.

Aşii oratoriei din 2012

Ediţia de anul trecut a fost câştigată de echipa formată din Radu Ţigănaş şi Şerban Pitic, echipă ce avea să ajungă în finala EFL (English as a Foreign Language) a Campionatului Mondial de Dezbateri Universitare de la Berlin şi să câştige competiţia internaţională SOAS Inter-Varsity de la Londra (ESL – English as a Secondary Language).

„Pentru noi, ca organizatori şi arbitri, este o bucurie să îi vedem «pe scenă». Suntem mândri că au ajuns la un nivel înalt şi pot demonstra şi altora abilităţile dobândite după sute de ore de pregătire şi zeci de competiţii.", adaugă Emanuel Beteringhe.

Sportul minţii, pe viu

Aflat la a 2-a ediţie, turneul de anul acesta pune faţă în faţă 16 debateri din toate regiunile ţării. Rundele preliminarii au loc sâmbătă şi duminică la Colegiul Naţional ”Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, intrarea fiind liberă. 

”Sunt aşteptaţi să asiste elevii şi studenţii din Bucureşti interesaţi să vadă pe viu acest exerciţiu de cercetare, argumentare, gândire critica, fair-play şi retorică, un sport al minţii care dezvoltă abilităţi utile în orice domeniu. Finala Turneului Campionilor în Dezbateri 2013 are loc la The HUB Bucureşti, luni, începând cu ora 18:30, iar participarea în public se face pe bază de invitaţie”, potrivit organizatorilor.

Turneul Campionilor în Dezbateri face parte din eforturile ARDOR de a promova dezbaterile în societatea românească, completând educaţia formala oferită de şcoală prin activităţi de club şi prin introducerea în programa şcolară opţională a unui Curs de Dezbateri, Oratorie şi Retorică. Ecourile acţiunilor intreprinse de ARDOR au început să aibă un impact din ce în ce mai important în ultimii ani prin proiectele educaţionale şi iniţiativele civice proprii sau în parteneriat.


Cum au ajuns doi studenţi români cei mai buni tineri speakeri internaţionali

Echipa formată din Radu Ţigănaş şi Şerban Pitic, reprezentând Universitatea din Bucureşti, a câştigat turneul internaţional de dezbateri academice pentru studenţi de la Londra, la categoria destinată străinilor care nu au engleza ca limbă nativă. În clasamentul individual, Şerban Pitic a ocupat locul întâi, iar Radu Ţigănaş locul al doilea.

Adevărul LIVE, ora 14:00. Campionii oratoriei vor vorbi despre protestele de tip „occupy”

Patru studenţi, aşi ai oratoriei, dintre care unul a câştigat prestigiosul turneu de dezbateri SOAS IV de la Londra, vor dezbate la „Adevărul Live”, de la ora 14:00 dacă mişcările de protest de tip „occupy” sunt benefice pentru societate. Cea mai cunoscută astfel de mişcare - Occupy Wall Street - a avut loc în septembrie 2011, când protestatarii au ocupat un parc din New York.

VIDEO DEZBATERE Cine ar trebui să decidă soarta exploatării resurselor naturale: localnicii sau Guvernul?

Patru studenţi şi oratori premiaţi naţional şi internaţional au discutat miercuri, la Adevărul Live, despre acordul comunităţii locale în zonele unde au loc exploatări ale resurselor naturale, este sau nu obligatoriu pentru Guvern, în cadrul seriei de dezbateri ”ca la carte”, în care promovăm rolul important al discuţiilor argumentate pe marile teme care frământă ţara.

VIDEO Cei mai buni elevi oratori au dezbătut „ca la carte“ soarta câinilor maidanezi: „Cauza problemei este lipsa de responsabilitate a celor care i-au abandonat în stradă“

Cum ar dezbate americanii sau englezii, care stăpânesc de ani de zile tehnica oratoriei, cea mai arzătoare temă din această perioadă: problema câinilor maidanezi şi cât de justificată este eutanasierea? Adevărul LIVE vă oferă un exemplu de dezbatere „ca la carte“, pusă în scenă de câştigătorii campionatului naţional de debate de anul acesta.

Aşii în oratorie ţintesc dezbateri ca-n Parlamentul Marii Britanii

Teo, Andrei şi Ciprian, cei trei tineri care au câştigat campionatul naţional de dezbateri de anul acesta, au povestit pentru „Weekend Adevărul“ de ce este important să înveţi arta retoricii încă din şcoală şi cum te ajută în viaţă.

Campionii oratoriei din România

Mii de elevi şi studenţi au descoperit, în afara cursurilor clasice de la şcoală, pasiunea oratoriei şi rolul ei în conturarea viitorilor lideri ai ţării. Pentru mulţi rămâne însă doar un hobby.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite