Decontarea manualelor de liceu între neîncredere şi interpretări. Cum pot fi recuperaţi cei 55 de lei pentru cărţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decontarea în valoare de 55 de lei a manualelor şcolare pentru elevii claselor terminale de liceu i-a luat prin surprindere atât pe profesori şi pe directorii de şcoli. Astfel, anunţul ministrului Educaţiei a lăsat loc de interpretări: unii elevi au fost informaţi că trebuie să ducă la şcoală facturi de fix 55 de lei pentru a-şi primi banii înapoi, cei mai mulţi dintre dascăli sunt convinşi că statul nu va înapoia şcolilor banii decontaţi.

Reamintim că înaintea începerii anului şcolar, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a promis manuale gratuite şi pentru elevii din anii terminali de liceu. Dar pentru că decizia a fost luată din scurt s-a găsit o soluţie "cârpită" până la lansarea licitaţiei pentru manualele aprobate de Minister la clasele a XI—a şi a XII-a.

Este vorba de decontarea câtorva manuale în valoare maximă de 55 de lei, sumă în care, potrivit profesorilor intră două cărţi şi jumătate la preţ de librărie. Unitatea care va face decontul este şcoala ale cărei cursuri le urmează fiecare licean.

Soluţia a fost întâmpinată cu amuzament de părinţi şi elevi, deoarece de banii decontaţi nu pot fi achiziţionate din librării decât maximum două manuale. Mai mult, procedura nu pare să fi fost înţeleasă pe deplin de cadrele didactice.

Astfel, mai mulţi elevi de clasa a XI-a de la Colegiul Naţional Bilingv "George Coşbuc" s-au plâns că la clasă au fost informaţi că suma de pe factură trebuie să fie de fix 55 de lei, altfel nu-şi primesc decontul.  „Am fost informaţi că ni se vor deconta unele manuale. Trebuie să aducem factură. Însă ni s-a specificat că suma de pe factură trebuie să fie de fix 55 de lei, nici mai mult, nici mai puţin. Dacă e altă sumă nu ne vor deconta manualele”.  

De asemenea, mama unui elev de clasa a XI-a de la Colegiul naţional "Mihai Viteazul" a arătat că „am fost anunţaţi că ni se vor deconta 55 de lei dacă ducem bon fiscal, doar că bonul fiscal trebuie să fie nominal. Eu am cumpărat cărţi de 52 de lei şi din câte am înţeles voi primi aceşti bani. Dacă suma este mai mică de 55 de lei, primim suma de pe bon, dacă este mai mare, atunci vom primi 55 de lei”.

Directorul Colegiului "Mihai Viteazul", profesorul Sever Popa, a explicat pentru "Adevărul" citând din Hotărârea de Guvern, cum trebuie procedat: "Dacă factura depăşeşte 55 de lei, atunci li se va deconta fix suma de 55 de lei, dacă pe factură e o sumă mai mică de 55 de lei, atunci li se va deconta suma respectivă. Nu se poate deconta doar în baza unui simplu bon fiscal, HG-ul arată clar că este vorba de o factură fiscală sau mai multe facturi fiscale din care trebuie să reiasă clar numele elevului sau al părintelui ori al tutorelui legal instituit, şi informaţiile referitoare la manualele achiziţionate, adică suma achitată, titlul, autorii, editura, după caz", explicat Popa citând din HG.

Profesorul de Istorie Corneliu Riegler de la Colegiul Naţional Bilingv "George Coşbuc" spune că elevii ar trebui să beneficieze de toată suma de decont, deci să nu depună facturi fiscale cu o sumă mai mică de 55 de lei. "Le-am spus elevilor că au dreptul la un decont de 55 de lei şi că trebuie să totalizeze toată suma", a explicat profesorul.

La rândul lui, profesorul de matematică Adrian Troie de la Colegiul Naţional "Sf. Sava" a spus că elevii au fost informaţi să aducă facturile nominale până la data menţionată în HG (15 noiembrie) şi de acolo e responsabilitate şcolii să le centralizeze şi să le transmită mai departe pentru a fi decontate.

Directoarea-adjunctă Carmen Ştefănescu de la Colegiul Naţional "Fraţii Buzeşti" din Craiova, spune că i-au informat pe elevi despre decont, iar elevii au început deja să-şi cumpere manuale. "După ce primim facturile, aşteptăm să vedem când se virează banii, ca să le putem deconta, oricum suma aceasta de 55 de lei nu acoperă decât două manuale şi jumătate", a spus Ştefănescu. Şi directoarea-adjunctă de la Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" din Bucureşti, Ionela Neagoe, spune că suma abia reuşeşte să acopere costul a două-trei manuale şi că părinţii s-au arătat chiar amuzaţi de situaţie, când au fost informaţi.

Sunt însă şi licee unde elevilor nu li s-a comunicat că li se vor deconta cei 55 de lei cheltuiţi pe manuale.

Pas cu pas, cum se face decontul

Pentru decontarea cheltuielilor pentru achiziţionarea manualelor şcolare, elevii înmatriculaţi la clasele a XI-a, a XII-a şi a XIII-a trebuie să depună la secretariatul unităţii de învăţământ o solicitare scrisă, însoţită de factura fiscală/facturile fiscale din care să reiasă numele elevului/părintelui sau tutorelui legal instituit, informaţiile referitoare la manualele achiziţionate – suma achitată, titlul, autorii, editura, după caz.

În cazul în care suma achitată la cumpărarea manualelor este mai mare sau egală cu 55 lei, se va deconta suma de 55 de lei.

În cazul în care suma totală achitată la cumpărarea manualelor este mai mică decât 55 lei, se va deconta suma totală precizată în factură/facturi.

Unităţile de învăţământ decontează sumele cheltuite pentru care au fost depuse documente justificative până la data de 15 noiembrie 2015.

Proiectul de HG mai prevede că se decontează numai sumele cheltuite pentru achiziţionarea manualelor şcolare care se regăsesc în lista manualelor aprobate de Ministerul Educaţiei pentru nivelul de clasă la care este înmatriculat elevul.

Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Horia Oniţă, a explicat pentru "Adevărul" că suma de 55 de lei reprezintă cheltuiala pentru trei manuale (3 probe scrise la Bac). "Am ajuns la această înţelegere cu condiţia ca în octombrie-noiembrie, ministerul Educaţiei să dea drumul la licitaţia pentru toate manualele şcolare de la clasele a XI-a şi a XII-a", a spus Oniţă.

Sumele destinate decontării cheltuielilor pentru achiziţionarea manualelor şcolare de către elevii din clasele terminale de liceu se asigură de la bugetul de stat, din sumele alocate Ministerului Educaţiei. Banii se transferă din bugetul Ministerului Educaţiei în bugetul inspectoratelor şcolare, în conformitate cu numărul de elevi şcolarizaţi în anul şcolar 2015 – 2016 în ciclul superior al învăţământului liceal de stat, clasele a XI-a, a XII-a şi a XIII-a.

Mai departe, Inspectoratele şcolare transferă în bugetul unităţilor de învăţământ liceal de stat care şcolarizează elevi din ciclul superior al liceului,sumele corespunzătoare pentru decontarea cheltuielilor pentru achiziţionarea manualelor şcolare

De asemenea, în nota de fundamentare, Ministerul Educaţiei recunoaşte că în Legea Educaţiei "se prevedea obligaţia statului de a acorda manuale şcolare gratuite doar pentru elevii din învăţământul de stat obligatoriu (până la clasa a X-a inclusiv) şi pentru cei din învăţământul secundar superior (adică ciclul superior al liceului, clasele XI - XII/XIII, precedat, după caz, de anul de completare)care provin din familii dezavantajate socio-economic. (...) Noua lege a educaţiei prevede asigurarea manualelor şcolare gratuite pentru toţi elevii din învăţământul de stat, deci şi pentru cei din ciclul superior al liceului".

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite