Bacalaureat 2022. Subiecte echilibrate la Istorie şi uşurele la Matematică. Ce note se vor lua

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A doua probă scrisă a Bacalaureatului 2022 a avut loc marţi Foto: Alina Mitran
A doua probă scrisă a Bacalaureatului 2022 a avut loc marţi Foto: Alina Mitran

Subiectele primite de absolvenţii de liceu care au susţinut examenul de Bacalaureat la Istorie au fost de dificultate medie, echilibrate şi au verificat 80% din materie. Cele la Matematică au fost uşurele, profesorii fiind de părere că la această materie se vor lua multe note de 10.

Examenul de maturitate a continuat ieri, cu proba obligatorie a profilului, respectiv Matematică – pentru absolvenţii de la profilurile real, ştiinţele naturii şi tehnologic şi Istorie – pentru cei de la umanist şi pedagogic. Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, rata de prezenţă la a doua probă scrisă a fost de 97,1%. Au absentat 3.472 de candidaţi, iar 38 au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Aceştia din urmă nu vor mai putea participa la următoarele două sesiuni ale examenului. 

Profesor: Dificultatea a fost medie  

Subiectul I la Istorie a constat dintr-un text al istoricului Tony Judt - „Epoca postbelică: o istorie a Europei de după 1945” - şi altul al lui Ian Kershaw – „Drumul spre iad. Europa, 1914-1949” -, pe marginea cărora elevii aveau de rezolvat mai multe cerinţe. Subiectul al II-lea a fost un fragment din „Marea istorie ilustrată a României și a Republicii Moldova”, semnat de istoricii Ioan Aurel Pop şi Ioan Bolovan. Printre cerinţe s-au numărat formularea unui punct de vedere referitor la un tratat specificat în text şi argumentarea printr-un fapt istoric relevant, afirmaţia conform căreia românii au participat la acțiuni militare desfășurate în secolele al XV-lea – al XVI-lea. Eseul de la Subiectul al III-lea avea ca temă evoluţia spaţiului românesc în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi în primele decenii ale secolului XX. 

Cu o experienţă la catedră de peste trei decenii, Corneliu Riegler, profesor de istorie la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” din Capitală, consideră că subiectele au fost, în primul rând, corect formulate, lucru foarte important. „În al doilea rând, au fost de dificultate medie, aşa cum trebuie să fie la un examen naţional cum este Bacalaureatul sau cum este admiterea la liceu. În al treilea rând, subiectele au verificat 80% din materie. Practic, elevii au fost trecuţi prin toată materia: le-au dat şi bătălii din Evul Mediu, le-a dat şi epoca modernă, le-a dat şi comunism, şi totalitarism. Absolut toate temele importante au fost verificate”, a apreciat Corneliu Riegler. 

O notă de 10 la istorie, a mai spus profesorul, nu se ia dintr-o întâmplare: „Sunt mulţi elevi care mint că au luat 10 învăţând două săptămâni. O notă de 10 nu se ia întâmplător, ci după un an de muncă serios”. 

Subiectele au fost omogene, adaugă Corneliu Riegler, şi au dat posibilitatea oricui să se afirme: „Adică, nu au fost capcane, nici lucruri anormale. Credeţi-mă că de 32 de ani văd ce se întâmplă şi pot să spun că subiectele de anul acesta au fost perfect echilibrate”. 

La Mate vor fi multe note de 10 

Ovidiu Bădescu, profesor de matematică la Colegiul Naţional „Traian Lalescu” din Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, conf.dr. asociat la Universitatea de Vest din Timişoara, spune, la rândul său că subiectele de Matematică au fost de nivel mediu sau chiar mai scăzut. „Există câteva care fac diferenţa şi care sunt foarte bine alese. Cele de la mate-info consider că sunt potrivite, parcă la ştiinţe, raportat la programă şi la faptul că ei au câte o oră în minus de matematică pe săptămână în clasele a XI-a şi a XII-a, poate că sunt un pic mai grele şi la fel subiectele de la tehnologic – şi aici poate că este un pic mai greu de luat note peste 9”, a apreciat profesorul. 

Diferenţa de la profilul mate-info, mai spune acesta, se va face la Subiectul III, 1.C: „Dar nici acest subiect nu este greu, aş zice că este mai degrabă clasic. Doar că din tot ce apare în test, acesta este cel mai greu. Eu consider că vor fi multe note de 10”. 

Examenul de Bacalaureat 2022 continuă miercuri, 22 iunie, cu proba scrisă la alegere a profilului şi specializării. Numărul de candidaţi înscrişi este de 119.828. 

Ultima probă scrisă – cea la Limba şi literatura maternă – va avea loc joi, 23 iunie. Pentru 27 iunie este programată afişarea primelor rezultate înainte de contestaţii. Potrivit prevederilor legale, rezultatele vor fi publicate cu anonimizarea numelui şi prenumelui candidaţilor. 

Afişarea rezultatelor finale la Bacalaureat este prevăzută în data de 1 iulie

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite