Amendă pentru Grădiniţa unde o fetiţă cu autism a fost mutată într-o altă clasă în timpul unei inspecţii

Amendă pentru Grădiniţa unde o fetiţă cu autism a fost mutată într-o altă clasă în timpul unei inspecţii

Gradiniţa din Bucureşti unde o fetiţă cu tulburări de spectru autist a fost trimisă într-o altă clasă în timpul unei inspecţii a fost amendată de Consiliul pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

CNCD a hotărât amendarea cu 1.000 lei a Grădiniţei nr. 42 din Bucureşti unde, în februarie 2019, inspectoratul şcolar a deschis o anchetă internă după ce o fetiţă cu tulburări de spectru autist a fost mutată la o altă grupă de copii  în timp ce în instituţie se afla o inspecţie. Educatoarea a fost sancţionată cu avertisment de către CNCD.
 
Potrivit unui comunicat de presă remis de CNCD, Colegiul director al instituţiei a hotărât în şedinţa de luni, cu unanimitate de voturi a celor prezenţi (şapte membri), sancţionarea grădiniţei cu amendă în cuantum de 1.000 lei.
 
„Decizia unei educatoare de a muta un copil cu dizabilităţi la o altă grupă pe perioada inspecţiei reprezintă discriminare conform art. 2 şi art. din 15 G. 137/2000, republicată. Educatoarea a fost sancţionată cu avertisment contravenţional, iar gradiniţei i s-a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale în cuantum de 1.000 lei. Se recomandă educatoarei ca pe viitor să evite astfel de acţiuni”, se arată în comunicatul difuzat de CNCD.
 
În luna februarie, o fetiţă cu tulburări de spectru autist care frecventează Grădiniţa nr.42 din Bucureşti a fost mutată la o altă grupă în timp ce în instiuţie se afla o inspecţie. Inspectoratul şcolar a deschis o anchetă internă, catalogând gestul ca fiind unul grav.
 
„Inspectoratul şcolar nu este şi nu va fi niciodată de acord cu asemenea metode de a discrimina elevii cu cerinţe speciale. S-a încălcat grav dreptul la educaţie şi dreptul copiilor care au cerinţe speciale la educaţie. (...) Nu vom fi de acord cu asemenea metode indiferent dacă doamna educatoare are definitivat sau gradul I. Nu trebuia să procedeze aşa sau să transmită acel mesaj mamei în care să o sfătuie să ţină copilul acasă”, afirma atunci purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Marian Banu.
 
Situaţia s-a aflat după ce mătuşa unei fetiţe a postat pe pagina ei de Facebook întreaga situaţie, explicând faptul că educatoarea i-a recomandat să ţină copilul acasă. De asemenea, a fost postată şi conversaţia dintre educatoare şi mama copilului. Cadrul didactic îi spune părintelui că vor mai fi 2-3 copii, în cazul în care vor fi prezenţi, şi vor sta cu o altă educatoare. Întrebată de ce, profesoara a spus că „avem inspecţie”.
 
Tot în şedinţa de luni, CNCD a adoptat o hotărâre referitoare la refuzul unui taximetrist de a transporta o persoană cu autism: „... reprezintă discriminare conform art. 2, alin. 1, şi art. 10 , lit g) din 15 G. 137/2000, republicată. S-a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale în cuantum de 1.000 lei pentru firma de taximetrie şi 1.000 lei pentru şofer, cu obligaţia de a publica într-un cotidian naţional un rezumat al hotărârii şi recomandarea ca în viitor să acorde servicii de taximetrie fără discriminare”.  
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: