23.000 lei = libertatea după mita de la Bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţa a decis ca secretara și cei doi directori de la Grupul Şcolar „Alexandru Vlahuţă“ din Podu Turcului (Bacău) să fie cercetaţi în stare de libertate, după ce au plătit cauţiune. Magistraţii au motivat decizia prin faptul că cei trei şi-au recunoscut vinovăţia, nu sunt un pericol social, iar starea lor de sănătate este precară.

Dumitru Ţopa, fostul director al Grupului Şcolar „Alexandru Vlahuţă" din Podu Turcului, Doina Antohi, adjuncta sa, şi secretara şcolii, Tatiana Moraru, au fost scoşi de după gratii pe cauţiune. Ei vor fi cercetaţi în libertate într-un dosar care cuprinde peste 150 de învinuiţi, elevi şi profesori. Instanţa şi-a motivat decizia eliberării lor prin faptul că toţi trei şi-au recunoscut vina şi nu reprezintă un pericol social. În plus, fostul director Ţopa a dovedit cu acte medicale că starea sa de sănătate este precară.

„Din cuprinsul dosarului se poate constata că urmărirea penală nu se va termina curând, cauza fiind complicată datorită numărului mare de persoane implicate. Menţinerea inculpatului în stare de arest preventiv până la finalizarea procesului ar putea să-i dăuneze grav în ceea e priveşte starea de sănătate", se precizează în motivarea Tribunalului Bacău.

150 de învinuiţi

Ţopa şi Antohi au achitat o cauţiune de 10.000 de lei fiecare, iar fosta secretară, Moraru, a plătit 3.000 de lei. „Tatiana Moraru nu dispune de fondurile financiare necesare, deoarece soţul ei, singurul salariat al familiei lucrează având un salariu minim pe economie", motivează judecătorii de ce au decis ca Tatiana Moraru să plătească mai puţin. După trei luni de arest preventiv, ei vor fi cercetaţi în stare de libertate într-un dosar care cuprinde peste 150 de învinuiţi, elevi şi profesori.

54 de plicuri cu bani

În prima zi de examen a Bacalaureatului, în biroul lui Ţopa, pe atunci directorul grupului şcolar, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie au găsit 54 de plicuri cu bani pe care erau scrise numele unor elevi şi care conţineau între 2.000 şi 8.000 de lei, suma totală fiind de 150.000 de lei. Cheia dosarului a fost făcută de patru ofiţeri DGA, care sub acoperire s-au dat drept absolvenţi interesaţi să obţină note mari la examen. Ofiţierii „bacalaureaţi" s-au transferat în ultimul semestru de şcoală la Podu Turcului, au avut mutaţie în aceeaşi localitate, iar la finalul cursurilor au bătut palma cu cei din conducerea şcolii pentru a promova examenul cu brio. În schimbul obţinerii unei note de zece ei au dat 2.000 de lei, bani care erau de fapt ai Parchetului, inscripţionaţi cu „mită".

Reţeta de mituire „Vlahuţă"

Poliţiştii sub acoperire care au căutat şpaga pe care tocmai o plătiseră au avut surpriza să o găsească în lenjeria directoarei Antohi. Femeia avea asupra sa 600 de euro şi 100 de lei inscripţionaţi cu „mită". Cei trei membrii ai conducerii aveau un plan bine definit şi fiecare avea rolul lui. Directoarea adjunctă Antohi anunţa din clasă în clasă că cine doreşte să promoveze examenul de Bacalaureat trebuie să „cotizeze". Fiecare elev a trecut prin faţa adjunctei cu plicul în mână. Femeia i-a numărat, i-a băgat din nou în plic şi i-a obligat să-şi scrie numele pe o hârtie şi suma corespunzătoare.

Şi absenţii au fost „prezenţi"

Antohi le promitea elevilor returnarea banilor în cazul în care nu obţin nota dorită. După venirea subiectelor, secretara Moraru a copiat la imprimantă rezolvările din cărţile de specialitate deja publicate şi le-a pus pe băncile absolvenţilor care au „cotizat". Planul celor trei a fost stricat însă pe 27 iunie, la proba scrisă de limba română a Bacalaureatului, când mascaţii au descins în liceu. Oamenii legii au găsit în bazinele de la teoaletă zeci de copii ale rezolvărilor problemelor, dar şi 251 de teze identice, toate de 10. Procurorii mai spun că pe lista celor care au cotizat sunt multe nume cunoscute din administraţiile locale ale judeţului Bacău.

Totodată, la probele de competenţe digitale şi lingvistice, care s-au dat în iarnă, unii candidaţi nu au fost prezenţi şi în locul lor au venit rude. Anchetatorii au scos la iveală faptul că mulţi dintre ei erau plecaţi la muncă în străinătate, dar în acelaşi timp apăreau şi ca „prezenţi" la examenul de Bacalaureat. În sesiunea de anul trecut, promovabilitatea la liceul din Podu Turcului a fost de 80%.

Fraude- record la Bacul 2010

Alţi trei profesori se află în arest într-un dosarul celor 42 de lucrări la limba română xeroxate de la Grup Şcolar „Alexandru Borza" din Cluj. Directorii Ioan Rus şi Ioan Văidăhăzan sunt acuzaţi că ar fi primit mită 20.000 de euro, fiind supervizaţi de Ilie Cornoiu, profesor universitar şi consilier local. Tot la Bacău, la Liceul „Anghel Saligny", conducerea şcolii, secretara şi mulţi alţi profesori sunt cercetaţi în libertate pentru luare de mită. În locuinţa directorului Robert David au fost găsiţi peste 10.000 de lei. La Galaţi, Elena Onu, directoarea Liceului „Dimitrie Cantemir" şi profesoara Mariana Lazanu sunt acuzate că ar fi pretins sume de bani pentru a da note bune la Bac.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite