Undă verde de la Bruxelles pentru România: Programul Operaţional pentru Transport a fost aprobat

0
Publicat:

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat, vineri, că Programul Operaţional pentru Transport a fost aprobat de Comisia Europeană.

POT a fost aprobat de Comisia Europeană, Foto: Shutterstock
POT a fost aprobat de Comisia Europeană, Foto: Shutterstock

Potrivit oficialului, este vorba de 9,6 miliarde de euro, din care 4,65 miliarde sunt fonduri europene nerambursabile.

,,Undă verde de la Bruxelles pentru România! Programul Operațional pentru Transport a fost aprobat de Comisia Europeană. Suma alocată prin POT 2021- 2027 este de 9,6 miliarde de euro, din care 4,65 miliarde sunt fonduri europene nerambursabile. Banii vor fi folosiți pentru dezvoltarea infrastructurii mari de transport rutier, feroviar (inclusiv metrou) și naval a României, în următorii 7 ani.”, a transmis Grindeanu pe pagina sa de Facebook.

Acesta a precizat că printre proiectele care urmează să fie finanțate prin POT 2021-2027 se numără: Autostrăzile Sibiu-Pitești, Sibiu-Brașov, Ungheni-Iași-Tărgu Neamț-Târgu Mureș (mai puțin sectoarele finanțate prin PNRR), Brașov-Bacău, Timișoara-Moravița și Pașcani-Siret.

,,Vor mai fi finanțate extensii și modernizări ale infrastructurii feroviare ( inclusiv rețeaua de metrou), dar și proiecte pentru îmbunătățirea condițiilor de navigație pe Dunăre.”, a subliniat Ministrul Transporturilor.

În urmă cu câteva zile, Sorin Grindeanu anunţa că valoarea contractelor semnate la CNAIR va ajunge la 18 miliarde de lei până la sfârşitul anului.

,,Până astăzi, când vorbim, pe 2022, la CNAIR s-au semnat contracte de peste 13 miliarde de lei. În anul 2021 am semnat, pe întreaga durată a anului, contracte de aproximativ 5 miliarde de lei. În zilele următoare se vor semna încă trei contracte pe A7 Focşani - Bacău, trei contracte care au îndeplinit toate criteriile, ceea ce înseamnă că se vor adăuga aproximativ 5 miliarde de lei la cele 13 miliarde de lei, deci vom ajunge la o sumă totală de 18 miliarde de lei", a spus luni ministrul.

Acesta a precizat că suma totală propusă pentru proiectul de buget aferent anului viitor este de 23,319 miliarde lei, în creştere cu 17% faţă de anul trecut, iar 80% din aceasta este programat să se ducă la investiţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite