Ursula von der Leyen propune taxarea importurilor de cereale din Rusia

0
Publicat:

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus impunerea de taxe vamale pentru cerealele importate din Rusia, care sunt în prezent scutite, spre nemulţumirea fermierilor din UE, notează AFP, scrie AGERPRES.

Ursula von der Leyen FOTO: EPA-EFE
Ursula von der Leyen FOTO: EPA-EFE

„Am pregătit o propunere de creştere a taxelor vamale la importurile de cereale, oleaginoase şi produse derivate din Rusia şi Belarus. Acest lucru va împiedica cerealele ruseşti să destabilizeze piaţa europeană pentru aceste produse”, a declarat Von der Leyen în cadrul unei conferinţe de presă, la după prima zi a unui summit al şefilor de stat şi de guvern din UE organizat la Bruxelles.

Această măsură reduce Rusiei veniturile din aceste exporturi şi „va asigura că exporturile ilegale de cereale ucrainene furate de Rusia nu vor pătrunde pe piaţa UE”, a motivat preşedinta Comisiei.

De asemenea, propunerea are loc în contextual unei mişcări de furie în rândul fermierilor din întreaga Europă.

Propunerea va trebui să fie ratificată de o majoritate calificată a statelor membre, adică de cel puţin 15 ţări reprezentând 65% din populaţia UE.

Potrivit regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), produsele agricole ruseşti sunt până în prezent scutite de taxe vamale în UE.

În diferitele seturi de sancţiuni adoptate împotriva Rusiei după invazia din Ucraina în februarie 2022, europenii au avut grijă să nu vizeze sectorul agricol sau îngrăşămintele. Liderii europeni urmărind să nu destabilizeze comerţul cu cereale în întreaga lume şi să nu afecteze securitatea alimentară a ţărilor terţe din Asia şi Africa, foarte dependente de puterea agricolă rusă.

Dar această deschidere către importurile ruseşti nemulțumește Ucraina. „Remarcăm că, din păcate, accesul Rusiei la piaţa agricolă europeană rămâne nelimitat”, a deplâns situaţia preşedintele Volodimir Zelenski în timpul unei videoconferinţe cu cei 27.

Cehia, Polonia şi cele trei state baltice cer chiar interzicerea completă a importurilor de cereale din Rusia şi Belarus. Luna trecută, Letonia a interzis deja importul de produse alimentare din Rusia şi Belarus.

Cu toate acestea, cultivatorii de cereale europeni, în special în Franţa, sunt îngrijoraţi de faptul că Rusia are un rol în scăderea preţurilor mondiale şi perturbă balanţa comercială. Încurajată de dificultăţile Ucrainei în a-şi livra cereale şi oleaginoase, Moscova a lansat, de fapt, o vastă ofensivă comercială în Africa şi Orientul Mijlociu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite