Pandemia şi războiul din Ucraina scumpesc alimentele. Producători: Nu vom putea ţine preţurile mici. Nu va fi penurie; vom avea carne, dar scumpă
0Producători din mai multe domenii agroalimentare au declarat pentru „Adevărul” că România este deja în criză alimentară provocată de criza de cereale şi cea energetică, putându-ne aştepta în perioada următoare nu numai la scumpiri, ci şi la lipsa sporadică a unor alimente de bază.
„Suntem deja în criză alimentară provocată de criza de cereale şi de criza energetică. Ambele accelerate de conflictul din Ucraina. În Romania criza alimentară se manifesta deja prin creşterea continuă de preţuri care nu se va opri probabil până la sfârşitul anului 2023. Dar este posibil să avem perturbări în România la aprovizionarea cu produsele importate. Deoarece toate ţările europene se confruntă cu probleme de producţie. Aş reaminti că importăm peste 50% din alimentele comercializate în România.
Principalele provocări ale pieţei în viitorul apropiat vor fi accentuarea deficitului de cereale la nivel global, în primul rând din cauza lipsei fertilizanţilor pentru agricultură (65% provin din Rusia şi Belarus, aflate sub sancţiuni). Accentuarea crizei energetice va duce, pe lângă creşteri majore de preţuri la alimente, şi la închiderea unor producători care nu vor face faţă impactului şi, deci, la lipsa de pe rafturile magazinelor a anumitor produse. Din când în când vom avea deficit de legume, ouă, lactate şi chiar carne”, a declarat pentru „Adevărul” Horia Cardoş, CEO Agroland.
„În ce priveşte Agroland, deocamdată creşterile de preţ nu au afectat negativ marjele la produsele noastre deoarece am putut să le transferăm clienţilor finali. Foarte probabil vom reuşi asta pe tot parcursul”, a adăugat Cardoş.
Omul de rând va suporta cu greu aceste schimbări
„Ne confruntăm acum cu mai multe consecinţe ale unor evenimente petrecute în pandemie, consecinţe care nu ne-ar fi afectat poate atât de mult dacă aveam timp să ne refacem. Dar a început războiul, ceea ce nu ne lasă prea mult timp de respiro pentru că aduce noi provocări peste cele deja existente.
Discutăm de întârzieri de aprovizionare pentru că o parte dintre furnizori au fost nevoiţi să închidă fabricile în pandemie, schimbări dese de preţuri de la furnizori în paralel cu imposibilitatea ajustării preţurilor la produsul final de pe raft, volum mai mic de materie primă disponibil în piaţă, provocări legate de motivarea resursei umane.
Din cauza creşterii preţurilor ne confruntăm mai degrabă cu o criză inflaţionistă, care conduce spre o criză alimentară – tot lanţul de aprovizionare suferă din cauza instabilităţii şi neputinţei de a stabilii un preţ corect, deşi se fac eforturi mari de menţinere a preţurilor la nivelul anului trecut. Producătorii nu vor putea menţine preţurile mici, deşi fac eforturi mari să ajusteze treptat aceste scumpiri – energie / combustibil / curs valutar.
Inevitabil se vor reflecta în bugetui omului de rând! Chiar dacă a făcut câteva economii în cei doi ani de pandemie pentru că nu a mai consumat vacanţe sau mese la restaurant, aceste economii nu sunt suficiente să susţină creşterea preţurilor decât pe o perioadă scurtă de timp.
Totul depinde acum de consumatorul final şi de modul în care se va adapta noilor condiţii. Omul de rând suportă aceste schimbări şi atenţia lui va fi mult mai distributivă pe cosul zilnic. Structura pieţei se va schimba, consumatorul se va reorienta spre alte tipare de consum, în care probabil în unele cazuri va alege produse mai accesibile, iar în altele nu va face compromisuri şi va rămâne fidel calităţii cu care s-a obişnuit.”, a declarat pentru „Adevărul” Raluca Popa, Director Executiv Bistromar La Timona, grupul care detine marca de peste şi fructe de mare Alfredo Seafood.
Va scădea producţia de carne de porc. Multe ferme se vor închide
„Din ce vedem în piaţă şi din informaţiile pe care le avem, estimarea este că nu va fi neapărat penurie de alimente, criza principală va fi din cauza creşterii preţurilor. Iar majorările acestea de preţuri vor fi foarte greu de îndurat pentru un anumit segment al populaţiei. Va fi carne pe rafturi, dar va fi scumpă şi, pe de altă parte, este şi problema calităţii - nici acum nu avem în general în piaţă carne de calitate, iar în acest context regional şi global probabil că aceasta va scădea.
Din punctul acesta de vedere, micile gospodării vor avea numai de câştigat. De altfel, în România, jumătatea din carnea de porc produsă provine deja din gospodării. În gospodării calitatea medie este mai bună decât în fermele industriale iar costurile sunt minime.
La următorul nivel se află fermele zootehnice. Aici lucrurile stau diferit. Pe de o parte se confruntă cu creşterea costurilor – furaj, energie, etc. – şi pe altă parte sunt condiţionate de sezonalitatea consumului de carne. La acestea se adaugă inflaţia care pune presiune pe salarii.
În imaginea de ansamblu, pe termen scurt, gospodăriile sunt „soluţia” pentru că fermele sunt prea puţine şi volumele produse de ele sunt prea mici ca să acopere nevoia. Însă pe termen lung fermele sunt cele care vor rezolva problema hranei. Nu atât din punct de vedere al cantităţii cât mai ales al calităţii. Problema fundamentală însă la noi în ţară (şi nu numai) este calitatea mâncării, problemă pe care ele o pot rezolva dacă reuşesc să treacă peste provocările logistice din această perioadă.
În 2022 este posibil să scadă producţia de carne de porc. Unele ferme se vor închide. La Moşia Chindia avem încă inerţia de anul trecut, chiar am crescut producţia faţă de 2021. (...) Însă avem şi noi de trecut peste aceleaşi provocări care există în piaţă.”, a declarat pentru „Adevărul” Dan Cîrstea, fondator Moşia Chindia.