Liberalul Dan Radu Ruşanu, despre reacţia dură a şefului misiunii FMI: „Era supărat după ce şi-a luat-o puţin. A plecat vesel de la întâlnire“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalul Dan Radu Ruşanu, preşedintele Comisiei de buget din Camera Deputaţilor a declarat că Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI la Bucureşti, „era supărat după ce şi-a luat-o puţin“ şi de aceea a avut o reacţie dură, afirmând că Guvernul nu a făcut nimic şi că nu-şi va pune credibilitatea în joc pentru promisiuni neonorate.

„Era supărat după ce şi-a luat-o puţin. Am avut un schimb de replici mai dure. Dar este greu să spui că nu s-a făcut nimic atât timp cât s-au respectat indicatorii monetari conveniţi cu misiunea FMI“, a declarat liberalul pentru „Adevărul”. 

El a adăugat că Erik de Vrijer a plecat vesel de la întâlnirea cu membrii Comisiei de buget, dar că fiecare a rămas cu ideile sale, „nu există consens în politică sau astfel de relaţii, dar ne-am strâns mâna cordial“. 

Liberalul Dan Radu Ruşanu a criticat ieri dur FMI pentru măsurile de privatizare propuse şi pentru cum s-a derulat precedentul acord, în replicã şeful misiunii FMI, Erik de Vrijer, afirmând că acuzele sunt fără temei şi a cerut ieşirea presei.

"Noi am mai facut privatizări, să nu spun sub presiunea, sun influenţa instituţiilor financiare internaţionale, care ne arată că nu au fost deloc avantajoase. Cu toate că se ştie ca statul este cel mai prost administrator, noi am făcut privatizări, dar nu s-au făcut investiţiile promise (...) la gaz, de exemplu, unde avem Gaz de France şi E.ON Gaz, nu s-au fãcut investiţiile promise”, a spus Dan Radu Ruşanu la începutul discuţiilor de ieri cu delegaţia FMI.

În spatele uşilor închise, reprezentantul FMI le-a spus deputaţilor că nu este sănătos ca Guvernul să se angajeze la măsuri şi apoi să fie întâmpinaţi cu tot felul de motivaţii şi de scuze. „De fapt, nu s-a făcut nimic. N-o să-mi pun eu sau şefii meu credibilitatea în joc pentru promisiuni neonorate. Imediat ce vom finaliza cu succes acest program, putem discuta un nou program”, a spus olandezul, potrivit hotnews.ro. 

Şeful misiunii FMI a mai spus că problema României este că produce prea puţin şi că misiunile pot fi finalizate cu succes doar dacă o masă critică de lucruri asupra cărora s-a convenit va fi făcută. 

Vrijer a vorbit şi despre ritmul de privatizare a companiilor de stat din România: „Privatizarea nu e o dogmă. Înainte de România am lucrat în Franţa, unde sunt întreprinderi de stat. Acelea lucrează foarte bine! Aici însă, nu. E nevoie de management profesionist sau de privatizare, sau de măsuri care să stopeze declinul acestor companii. Când mergem la Ministerul Transporturilor sau la alt minister, unde suntem întâmpinaţi cu tot felul de motivaţii şi de scuze. Guvernul spune că vrea să facă reforme, dar mai adaugă că au nevoie de timp. De exemplu, CFR Marfă. Dacă au nevoie de timp, putem să acordăm acest timp. O acordăm numai dacă avem o dovadă că Guvernul e serios”.

Ruşanu a mai spus pentru „Adevăruil” că deficitul bugetar de 2,1%, convenit cu FMI, apasă pe volumul investiţiilor care se vor realiza în 2013.

„Domnul Vrijer a mai spus că, dacă vom realiza autistrăzi bune şi un sistem feroviar performant, vom atrage investitori. Dar în condiţiile în care deficitul bugetar este de 2,1%, vom avea autostrăzi şi sistem feroviar performant peste 20 de ani. Când Germania a făcut autostrăzi, a avut un deficit de 16%”, a mai spus liberalul Dan Radu Ruşanu. 

„A mai spus că Petrom a fost o investiţie de succes, dar întrebarea este pentru cine. A mai spus şi că investiţia publică este foarte puţin eficientă, asta ştiam şi noi”, a adăugat Ruşanu. 

Preşedintele Comisiei de buget din Camera Deputaţilor a prezentat şi lucruruile bune făcute de Guvern pe care Vrijer le-a punctat: „Stabilitatea financiară a fost realizată, iar şimajul este relativ scăzut. Toate aceste lucruri vor determina bunăstarea poporului, a spus domnul Vrijer, dar rămâne de văzut”.    

Ruşanu i-a răspuns lui Gheorghe Ialomiţianu, fostul ministru al Finanţelor, care a declarat la finalul întâlnirii cu delegaţia FMI că actualul acord ar putea fi suspendat sau rupt dacă nu se fac progrese în următoarele două luni. 

„Numai că ei (guvernarea PDL – n.r.) nu şi-au respectat promisiunile timp de doi ani de zile. În actualul acord sunt prevăzute vânzarea pe bursă a 15% din transgaz, angajament din 2010, şi privatizarea CFR Marfă, angajament din 2011. Este puţin ridicol să acuzi actualul Guvern că nu respectă angajamentele asumate în 2010-2011. Asta a spus şi Vrijer, că sunt angajamente din 2010-2011”, a spus liberalul Ruşanu. 

Deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru al Finanţelor, a spus ieri, la finalul discuţiilor cu experţii FMI, CE şi Băncii Mondiale, că acordul cu FMI s-ar putea suspenda sau chiar se va rupe definitiv dacă nu se fac progrese semnificative în măsurile de reformă în următoarele două luni.

"Parlamentarii de la putere şi-au schimbat tonul (după ieşirea presei -n.r.), au devenit mai concilianţi, pentru că şi-au dat seama că nu mai sunt la televiziune, şi au spus că este bine că se prelungeşte actualul acord şi se va face un alt acord”, a spus Ialomiţianu. 

El a adăugat că cele trei organisme doresc angajamente ferme, cum ar fi privatizările şi a dat exemplul CFR Marfă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite