Mugur Isărescu: "Gura bate fundul. Cine nu ştie să găsească soluţii să plece acasă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugur Isărescu a declarat că nivelul consumului a crescut FOTO: Mediafax
Mugur Isărescu a declarat că nivelul consumului a crescut FOTO: Mediafax

Guvernatorul BNR a folosit cel mai dur limbaj la adresa politicienilor români, îndemnându-i pe cei care "nu ştiu să găsească soluţii să plece acasă". Isărescu a anunţat că nivelul inflaţiei ar putea fi mai ridicat decât proiecţia băncii centrale din cauza evenimentelor din ultima perioadă şi din cauza deprecierii leului.

Guvernatorul BNR a prezentat raportul trimestrial al instituţiei privind inflaţia.

Principalele declaraţii făcute de Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR):

Creşterea preţurilor a fost cauzată în special de deprecirea leului faţă de euro şi dolar. Creşterea dolarului determină în special scumpirea carburanţilor.

În ceea ce priveşte preţul petrolului, care ne-a ajutat în trimestrul al doilea, avem transmisii limitate acum. În T2 scumpirea a devenit evidentă, la fel şi efectele ei.

În finanţe interne, mai mult decât în oricare altă parte, spun eu că gura bate fundul, şi îl bate rău de tot. Şi nu avem nevoi de aşa ceva. Este un mesaj pe care îl repetăm

La cererea de consum sunt semne pozitive, de ameliorare.

Se poate spune chiar că scumpirea legumelor şi a fructelor nu este una normală. Nu avem date concrete care să anunţe o recoltă mai mică faţă de anul trecut.

...

Despre riscurile de creştere a inflaţiei faţă de proiecţie

Legat de elementele certe pe care le-am putut introduce în raport, nivelul inflaţiei a fost revizuită pe o traiectorie superioară, cauzată în special de efectele negative ale evenimentelor din ultima perioadă şi de deprecierea leului.

Nivelul inflaţiei ar putea creşte în special din cauza factorilor externi: percepţia de risc asupra ţării noastre, precum şi dependenţa sistemului bancar românesc faţă de cel european.

...

Despre cursul leului

Tot aici introducem şi cursul dolar/euro. Este evident că aceasta depreciază şi o depreciere a leului faţă de euro, ea ajunge la 20%.

Leul reflectă toate incertitudinile legate de România. În spatele cursului stau însă costurile de finanţare ale deficitului bugetar, care au efecte mult mai semnificative pentru economie.

În lumina tuturor celor care s-au întâmplat în ultima perioadă, aş spune că leul a fost chiar rezonabil în deprecierea sa.

Nu pot face multe comentarii legate de intervenţiile BNR pentru controlarea cursului. Am evitat o pierdere masivă. Dacă vă uitaţi, veţi vedea că suntem o bancă centrală printre cele mai bine capitalizate.

Obiectivul nostru primordial este stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară. Încercăm să atingem aceste obiective fără a face pierderi. Dar atunci când trebuie să alegem, bineînţeles că alegem stabilitatea ţării şi nu profitul BNR. Totuşi, trebuie să recunoaştem costurile mari prin care asigurăm această stabilitate.

Nu uitaţi însă că facem profit din fiecare euro pe care îl vindem.

Nu există motive de depreciere masivă a leului. De la un anumit punct, s-a excedat. Din punctul nostru de vedere, era un punct de echilibru. Apoi, cursul a început să fie influenţat cu precădere de anumiţi factori: externi, presiune internă şi alţii.

...

Despre fonduri europene

S-a declanşat un soi de defetisn, nu doar că nu atragem banii, dar nici nu încercăm. Bineînţeles, asta afectează şi economia României.

Evident, asta influenţează şi balanţa bugetară în raport cu UE. Noi virăm bani la bugetul Uniunii, iar la fiecare unitate monetară virată ar trebui să intre 3-4 unităţi din fonduri europene. SUnt bani ieftini, pe care noi nu îi luăm.

România nu are economisire, nu are capital intern. Acestea îşi pun amprenta asupra consumului. Cu ce să stimulezi consumul în aceste condiţii?

Problema esenţială pentru rezolvarea acestor probleme grave era legată de absorbţia fondurilor europene.

Pe măsură ce vremea a trecut, riscurile s-au accentuat. Există risc de abatere în sus în ceea ce priveşte alimentele şi produsele agroalimentare din cauza factorilor meteo nefavorabili.

...

Despre gradul de colonel al armatei române acordat în timpul mandatului lui Gabriel Oprea

(Râzând): Sunt onorat de acest grad. Am făcut armata, am terminat o şcoală de subofiţeri, am gradul de locotenent, nu am fost înştiinţat de nicio avansare. Sunt onorat, cum să nu fiu onorat? Sunt colonel în armata română! Cam târziu, dar asta este.

...

Să nu uităm realitatea: depindem de pieţele internaţionale.

Politicienii asta dezvoltă, nu? Arta dialogului, asta e meseria lor. Cine nu ştie să dialogheze poate să meargă acasă şi să nu ne scoată pe noi din casă.

Politicienii trebuie să discute şi să găsească soluţii la situaţia actuală. Politicienii trebuie să se aşeze la masă şi să găsească soluţii, nu să interpreteze cursul că se duce în sus din cauza lui cutare sau luu cutare.

Cursul este, cum v-am spus, o primă faţă. Mă opresc aici să nu capete alte conotaţii, dar m-aţi întrebat, nu? N-a fost iniţiativa mea

Banca Naţională îşi va face datoria, doar cu instrumentele pe care le are.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite