Isărescu despre noul Cod Fiscal: Un asemenea program nu poate fi credibil fără cooperarea partenerilor externi. Să le arătăm că nu mergem din şanţ în şanţ

Isărescu despre noul Cod Fiscal: Un asemenea program nu poate fi credibil fără cooperarea partenerilor externi. Să le arătăm că nu mergem din şanţ în şanţ

Mugur Isărescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat miercuri, într-un briefing de presă, că programul fiscal propus de Guvern şi adoptat de Parlament are nevoie de cooperarea cu partenerii europeni pentru a fi credibil.

„Atât contextul internaţional, incert, cât şi cel intern, cu nevoia de consolidare, solicită menţinerea acordului cu partenerii europeni sub diverse forme. Eu cred că negocierile vor continua“, a spus Isărescu, citat de hotnews.ro.

„Noi am mai spus legat de programul fiscal că nu vedem cum un asemenea program poate fi credibil fără cooperarea partenerilor internaţionali“.

„Dacă datele din prezent nu ne ajută să sprijinim aceste măsuri - nu discut de dorinţe - vă daţi seama în ce situaţie sunt partenerii noştri“, a mai afirmat şeful băncii centrale.

„Să strângi economia până o sugrumi şi apoi să-i dai drumul“

„Macroeconomia nu înţelege şi nu va înţelege legi care nu sunt fundamentate. La un moment dat le vom plăti - cu costuri de finanţare“.

În fine, Mugur Isărescu a mai adăugat: „Nu e vorba că rămânem sau nu trecem de 3% deficit fiscal, ci de schimbările vizate. Să strângi economia până o sugrumi şi apoi să-i dai drumul... asta nu arată seriozitate“.

„Să arătăm că nu mergem din şanţ în şanţ”

"Credinţa mea este că negocierile vor continua şi vom adânci toate problemele care sunt încă în discuţie. (...) Noi trebuie să arătăm că nu mergem din şanţ în şanţ, în zig-zag. Ci că avem capacitatea să luăm măsuri graduale şi să ţinem o linie.
Asta arată maturitate în politicile economice. Reacţia noastră este imediată. Am şi spus că pe actualul proiect de Cod Fiscal noi nu mai putem să reconsiderăm toată politica monetară ca să păstrăm un anumit echilibru al mixului", a menţionat guvernatorul.

Referitor la majorarea bruscă a deficitului cu aproape două puncte procentuale de la un an la altul, Isărescu spune că aceasta denotă neseriozitate.

Totodată, guvernatorul a arătat că logica politica nu se împacă niciodată cu cea macroeconomică.

"Nu poţi să dai o lege în Parlament care să contrazică o legitate economică. Dacă ar creşte nivelul de trai printr-o lege în Parlament, de ce nu ar creşte şi în Burkina Faso (stat din Africa - n.r.)?. Echilibrele macroeconomice sunt legităţi economice.
Venim cu o lege în Parlament să crească cutare. Nu o să crească, dacă nu se îmbină cu legităţile economice", a concluzionat Isărescu.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: