INS: Alimentele şi serviciile s-au ieftinit în august faţă de iulie, dar s-au scumpit ţigările

INS: Alimentele şi serviciile s-au ieftinit în august faţă de iulie, dar s-au scumpit ţigările

Faţă de iulie s-au scumpit citricele, ouăle, ţigările, fasolea şi zahărul şi s-au ieftinit fructele şi cartofii   FOTO Getty Images

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, s-a situat în august la -0,2%, faţă de -0,8% în iulie, potrivit datelor publicate de către Institutul Naţional de Statistică (INS), care arată că efectul scăderilor de taxe de la începutul acestui an începe să dispară.

Ştiri pe aceeaşi temă

Datele INS arată că preţurile de consum au crescut în luna august, în medie, cu 0,07% comparativ cu luna iulie.
 
Astfel, preţurile alimentelor au scăzut uşor în august, cu 0,09%, în medie, faţă de luna precedentă, în timp ce serviciile s-au ieftinit tot cu 0,09%, pe fondul aprecierii leului.
 
În schimb, preţurile mărfurilor nealimentare au crescut, în medie, cu 0,26% în august faţă de luna precedentă. 
 

Efectul săderilor de taxe

 
În perioada 1 septembrie 2015 - 31 august 2016, preţurile alimentelor au crescut cu 1,96%, mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 1,4%, iar serviciile cu 1%.
 
August 2016 este a treia lună din ultimul an în care indicatorul inflaţiei anuale nu mai include efectul scăderii taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru alimente de la 24% până la 9%, măsură aplicată de la 1 iunie 2015.
 
În schimb, datele includ efectul reducerii cotei generale a TVA de la 24% până la 20%, de la 1 ianuarie 2016. În plus, de la începutul acestui an, accizele pentru mai multe produse s-au redus, iar cota TVA pentru apa potabilă şi pentru cea folosită la irigaţii a scăzut la 9%.
 
Reducerea cotei generale a TVA de la 24% până la 20% are un efect de reducere a preţurilor finale cu 3,2%, în cazul în care comercianţii ar aplica integral reducerea taxei la preţurile de la raft.
 

Ce s-a scumpit

 
Faţă de luna iulie, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în august, la citrice (5,1%) ouă (3,55%), ţigări (1,8%), fasole (1,55%) şi zahăr (1,4%).
 
La polul opus, cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat,  faţă de a şaptea lună a anului, la fructe proaspete (-9,3%), cartofi (-3,1%) şi alte legume (-3%), celelalte preţuri având fluctuaţii nesemnificative. 
 
În urma evoluţiei din ultimele luni, care indică menţinerea preţurilor cu mult sub nivelul anticipat anterior, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit recent în scădere prognozele de inflaţie pentru 2016 şi 2017.
 
Astfel, potrivit ultimelor estimări, BNR anticipează că rata anuală a inflaţiei va urca la -0,4% la finalul acestui an, iar la finalul anului viitor, indicatorul va ajunge la 2%.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: