Sobolewski (BVB), la Forumul Energii Curate: Bursa va fi arbitrul unei posibile fuziuni între Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludwik Sobolewski, directorul executiv al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), la Forumul Energii Curate FOTO Eduard Enea
Ludwik Sobolewski, directorul executiv al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), la Forumul Energii Curate FOTO Eduard Enea

Piaţa va fi arbitrul preliminar în cazul în care statul va anunţa o posibilă fuziune între doi producători de electricitate listaţi la bursă, iar preţul acţiunilor va scădea în cazul în care acţiunea este greşită, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul executiv al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), la Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, eveniment organizat de Adevărul Group.

Întrebat cum s-ar putea apăra acţionarii minoritari de fuziunea a două companii de stat, el a spus că „va fi un verdict preliminar de business atunci când anunţul va fi făcut“. El a menţionat că nu ar trebui să fie nicio problemă dacă autorităţile vor proceda ca la carte. 

Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, a afirmat în cadrul aceluiaşi forum că „este şi în interesul acţionarilor minoritari“ în cazul în care companiile din sectorul energetic se vor recombina, deoarece „acestea vor face un profit mai mare“. Niţă a făcut aceste clarificări în condiţiile în care societăţile energetice se listează la BVB, iar Departamentul pentru Energie analizează reorganizarea sistemului energetic naţional.

Una dintre formulele analizate o constituie divizarea Hidroelectrica, în timp ce altă este fuziunea acesteia cu Complexul Energetic Oltenia, declara în vară Laurenţiu Ciurel, managerul privat al acesteia din urmă. Atât Hidroelectrica, cât şi Complexul Oltenia se vor lista pe bursă anul viitor, cu câte 15% din acţiuni. Nuclearelectrica s-a listat deja în luna septembrie, cu 10% din capital. Complexul Hunedoara va fi privatizat cu un investitor strategic.


Energiile curate, în atenţia experţilor

Oficialităţi de top, specialişti în energie, dar şi consultanţi, bancheri şi reprezentanţi ai pieţei de capital dezbat astăzi principalele tendinţe în sectorul energiilor curate, în sectoarele hidro şi nuclear. Noile politici energetice ale României şi trendurile din acest sector în contextul reevaluării strategiei ţării noastre sunt temele directoare pe care le dezbat astăzi oficialităţi din sectorul de profil şi specialiştii reuniţi la Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, organizat de Adevărul Group.

Printre cei care participă la dezbatere se numără Constantin Niţă – ministrul delegat pentru Energie, Remus Borza – preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, Daniela Lulache – director general al Nuclearelectrica, Nicolae Havrileţ - preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi Ludwik Sobolewski – directorul executiv al BVB.


La Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, eveniment organizat de Adevărul Group, s-au mai dezbătut temele: 

Producţia de energie electrică în contextul în care consumul nu acoperă producţia. România trebuie să dezvolte producţia de energie electrică indiferent dacă în acest moment consumul nu acoperă producţia, a afirmat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Schema de sprijin pentru consumatorii industriali de energie electrică şi gaze naturale. România negociază cu oficialii Comisiei Europene găsirea unor scheme de sprijin pentru industrie în domeniul gazelor naturale şi a energiei electrice, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie. 

Amânarea programului de liberaşizare a preţului gazelor pentru consumatorii industriali. Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) şi-au dat acordul de principiu pentru amânarea cu un an, până în 2015, a programului de liberalizare a preţului gazelor naturale destinate consumatorilor industriali, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie. 

Remunerarea corectă a capacităţilor care asigura securitatea energetică. În Europa se observă o schimbare a paradigmei energetice, punându-se tot mai mult problema remunerării corecte a capacităţilor care asigura securitatea energetică, după ce până acum investitorii au fost remuneraţi mai mult pentru energiile regenerabile, a declarat Valeriu Binig, director Energy&Resources în cadrul Deloitte. 

Impactul dezvoltării de interconexiuni cu ţările vecine asupra pieţei energiei din România. Cu cât România îşi va dezvolta mai mult interconexiunile cu sistemele energetice ale statelor vecine există riscul că în ţară noastră să fie inundată de energie ieftină importată din statele din jur, ceea ce ar afecta producătorii locali scumpi, a avertizat, Ciprian Diaconu, membru în directoratul Transelectrica.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite