Despăgubiri RCA mai rapide, dar poliţă mai scumpă. Ce schimbări pregătesc autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
asigurare auto rca insurance FOTO enlightenme

Şoferii păgubiţi într-un accident de circulaţie vor putea deconta dauna de la propriul asigurător cu care au încheiat o poliţă RCA, nu de la compania şoferului vinovat. Măsura ar putea reduce astfel timpul în care şoferii sunt despăgubiţi, întârzierile fiind una din cele mai mari probleme ale pieţei, în prezent. În schimb, dezavantajul este că preţul poliţelor ar putea creşte cu minimum 10%.

Legea privind asigurarea auto va fi modificată, astfel încât şoferii să îşi poată deconta reparaţiile direct de la asigurătorul cu care au contract, nu de la compania celui care a produs accidentul. Propunerea vine de la Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), care a anunţat că Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă în acest sens.

El a arătat că această procedură, numită decontare directă, exista şi până acum, dar era opţională, însă, odată cu schimbarea legislaţiei, acest lucru va deveni obligatoriu pentru întreaga piaţă. Astfel, şoferii îşi vor putea deconta imediat dauna, iar companiile de asigurări vor rezolva mai departe problema între ele.

„Decontarea daunelor se va face clar de firma unde v-aţi asigurat. Şi firmele de asigurări se vor deconta între ele. Deci nu o să mai fie chestiunea ca dumneavoastră care aveţi o daună de la un alt şofer de autovehicul să luaţi asigurarea respectivului şi aşa mai departe. Consumatorul va fi, să zicem, mulţumit, în sensul că îşi decontează imediat dauna şi companiile de asigurări se decontează între ele”, arată Nicu Marcu, în interviul acordat Agerpres.

El a afirmat că acest lucru se va întâmpla „probabil într-un timp relativ scurt”. „În continuare o să luăm legătura cu cei de la Guvern ca să parcurgă circuitul cât mai repede. Cu cât mai repede se aprobă această Ordonanţă de Urgenţă, cu atât mai repede se rezolvă situaţia în piaţă”, a spus Nicu Marcu.

Şoferi mai responsabili

Autorităţile mizează pe faptul că măsura ar putea face şoferii să fie mai responsabili la alegerea companiei cu care încheie asigurarea auto. În prezent, în cazul unui accident, reparaţia maşinii este achitată de asigurătorul şoferului vinovat. Tocmai din acest motiv majoritatea şoferilor din România încheie cea mai ieftină poliţă RCA, cu una din cele două mari companii, City Insurance şi Euroins, care au ajuns să cumuleze 75% din piaţă. Asta pentru că, atunci când provoacă un accident, şoferii nu sunt direct interesaţi să plătească mai mult pe asigurare, pentru ca maşina celui pe care l-au lovit să fie reparată din aceşti bani. În plus, şi daunele sunt plătite cu întârziere. Toate aceste lucruri duc la situaţia în care şoferii se confruntă cu numeroase întârzieri şi probleme la decontarea reparaţiei maşinii.

RCA mai scump

Brokerii avertizează însă că măsura, deşi va debloca plata despăgubirilor, va creşte preţul poliţelor RCA cu minimum 10%.

„La un preţ mediu de peste 400 lei pentru o poliţă RCA, obligativitatea decontării directe va aduce un plus la preţ mai mare de 40 lei. Decontarea directă obligatorie este singura modalitate care elimină importanţa preţului din decizia de cumpărare, se elimină presiunea pe preţ, pentru că majoritatea clienţilor căutau poliţe ieftine”, declară Viorel Vasile, şeful celui mai mare broker local de asigurare, Safety Broker, pentru profit.ro.

Asigurătorii, parţial de acord cu măsura

Majoritatea asigurătorilor susţin decontarea directă a daunelor pe RCA la asigurătorul la care au fost încheiate poliţele, însă susţin că va fi nevoie de un sistem bine pus la punct pentru decontarea daunelor între companii.

„Susţinem ca principiu acele măsuri care pot conduce la creşterea gradului de satisfacţie a clienţilor şi consumatorilor şi la o mai bună protecţie a celor păgubiţi. Este foarte important ca un astfel de sistem de decontare directă să includă şi acele pârghii juridice şi operaţionale prin care să fie asigurată o bună funcţionare, în beneficiul tuturor părtilor implicate”, arată Adrian Marin, preşedintele UNSAR (Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România).

Şi reprezentanţii Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) sunt de părere că decontarea directă a daunelor este o reglementare binevenită. „O astfel de reglementare ar putea fi în măsură să trateze anumite deficienţe cu care se confruntă piaţa în acest moment. Din punct de vedere tehnic, mai multe putem spune, însă, după ce vedem proiectul final al ordonanţei. Ar fi de aşteptat o reducere a numărului de reclamaţii şi o servisare a clienţilor, aşa cum se întâmplă în zona asigurărilor Casco, unde numărul de reclamaţii este aproape inexistent raportat la numărul total de daune”, a declarat Mădălin Roşu, preşedintele BAAR.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite