Sindicaliştii ameninţă cu grevă la metrou dacă vor fi disponibilizări sau reduceri de salarii
0Unitatea Sindicatul Liber din Metrou va începe procedurile pentru declanşarea grevei dacă vor fi disponibilizări sau reduceri de salarii, a anunţat joi liderul de sindicat Ion Rădoi, potrivit Economica.net.
„Daca vor fi daţi oameni afară sau li se ia din salariu, vom începe procedurile pentru declanşarea grevei”, a precizat Rădoi, cu ocazia unei conferinţe de presă.
Acesta a declarat că, administraţia Metrorex intenţionează să concedieze 1.700 de salariaţi din cei peste 5.500 care lucrează la metroul bucureştean în momentul de faţă.
„Tot la grevă se va ajunge şi dacă societatea de transport subteran din Capitală va retrage majorarea salarială de 18%, negociată anul trecut şi inclusă în contractul colectiv de muncă, dar care este contestată de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.”, transmite sursa citată.
Potrivit lui Ion Rădoi, strategia adoptatată de Guvern şi de conducerea Metrorex este greşită. „Să băgăm metroul în insolvenţă! Unde s-a văzut aşa ceva? Niciun metrou din lume nu este rentabil. Dumnealor vor să îl facă rentabil. Bun! Succes! Să vedem cum”, a spus liderul sindical.
Potrivit sursei citate, acesta speră însă că nu va fi cazul şi a prezentat un document semnat de directorul general al Metrorex Ştefan Paraschiv în urma negocierilor după protestul spontan din 26 martie.
Conform Economica.net, în documentul menţionat, conducerea Metrorex s-ar fi angajat să nu efectueze disponibilizări sau să cerceteze disciplinar participanţii la protestul spontan.
Cu privire la acel document, ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a spus că „adevărul gol-goluţ e că nimeni nu scapă de consecinţele blocării ilegale a metroului din Bucureşti”.
„Circulă un fake news de la Rădoi că am pus batista pe ţambal. Nimic mai fals. Metrorex depune o acţiune în instanţă pentru a declara acţiunea de vineri o grevă nelegală. În aceeaşi acţiune, compania se îndreaptă împotriva sindicatului pentru a recupera pagubele de 2,8 milioane de lei„, a spus Drulă la sfârşitul lunii martie.
El a precizat atunci că poliţia a identificat deja 350 de participanţi şi acţiunile penale – de la DNA şi DIICOT – merg mai departe.
„Salariile nu pot fi plătite la nivelul actual şi la numărul actual de angajaţi pe întregul an pentru că bugetul companiei nu permite. Este matematică simplă. Dacă nu se va ajunge la o înţelegere că acea creştere de 18% nu mai poate fi aplicată, există spectrul insolvenţei, pierderile financiare urmând să fie foarte mari”, a avertizat la finele lunii martie ministrul Transporturilor.
Circulaţia trenurilor de metrou a fost blocată vineri, 26 martie, de un protest spontan al unor reprezentanţi ai sindicatului USLM în staţia Piaţa Unirii, aceştia coborând în tunel, pe calea de rulare, şi împiedicând pornirea trenurilor de pasageri.