Românii scot din buzunar miliarde de lei pentru creşterea salariilor bugetarilor şi a pensiilor recalculate
0Impactul bugetar al creşterii salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2019 şi a celor peste 100.000 de pensii recalculate va fi uriaş, după cum reiese din afirmaţiile făcute recent de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi a proiectului de lege privind majorarea salariului minim pe economie.
Un proiect de HG, postat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii, propune majorarea salariului minim pe economie, de la 1 ianuarie 2019, cu 150 lei lunar, majorare de care vor beneficia circa 45 – 50% dintre angajaţi.
Concret, salariul minim pe economie va fi majorat de la 11,40 lei/oră la 12,251 lei/oră, respectiv 85 de bani la fiecare oră lucrată.
„Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 2.050 lei lunar începând cu data de 1 ianuarie 2019, pentru un program complet de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, ceea ce reprezintă o creştere de 7,9% faţă de luna decembrie 2018”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Impactul bugetar al majorării salariului minim brut pe economie la 2.050 lei este de 1,4 miliarde de lei, cheltuieli pe care le va suporta statul şi le va plăti din taxele şi impozitele plătite de toţi românii.
Luni a început recalcularea a 100.000 de pensii
Procesul de recalculare din oficiu a pensiilor a început luni, 1 octombrie, principalele categorii profesionale la care se vor aplica noile prevederi fiind foştii angajaţi din minerit, siderurgie, construcţii, căi ferate şi alte domenii care s-au încadrat în grupele I şi II de muncă.
„Peste 100.000 de persoane sunt vizate de această modificare la legea pensiilor. Impactul e calculat la 1,3 mld lei”, a precizat ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu.
Oficialul a subliniat că, în luna iulie a apărut legea 221 pe 2018, care presupune recalcularea pensiilor, pentru cei care au lucrat în grupele de muncă I şi II, ceea ce presupune majorări substanţiale. „Această recalculare se aplică la beneficiarii legii 192, pentru o parte din care creşterile au fost nesemnificative sau deloc. După acea lege 221 şi recalcularea care va intra în vigoare de la 1 octombrie, practic vorbim despre o creştere cu o treime, în medie, la pensie”, a informat Vasilescu.
„Vă dau un exemplu la mineri: până acum se împărţea la un stagiu complet de cotizare de 30 de ani, acum la 20, ceea ce duce la o creştere a pensiei cu o treime. Şi alţi beneficiari ai legii 221 sunt cei care au ieşit la pensie pe legea 163, ulterior datei de 1 ianuarie 2011, care au lucrat în condiţii speciale: furnaliştii, siderurgiştii, cei de la Metrorex. Se împarte la fel, la 25, în loc de 35. Asta înseamnă o majorare de pensie la stabilirea dreptului. Creşterea va fi tot cu o treime”, a declarat ministrul.