Propriul Canal Suez al Europei. Când ar urma să fie gata proiectul „nebunesc” al lui Erdogan

0
Publicat:

Europa este pe cale să aibă propria versiune a Canalului Suez, pe măsură ce ambițiosul proiect din Turcia capătă amploare. Inițiativa Canalului Istanbul, lansată de președintele Recep Tayyip Erdogan în anul 2021, are ca scop transformarea Istanbulului într-un centru comercial global, cu un cost estimat la 20 de miliarde de lire sterline, relatează Express.

Canalul Istanbul va avea o lungime de 45 de kilometri. Foto: shutterstock (Arhivă)
Canalul Istanbul va avea o lungime de 45 de kilometri. Foto: shutterstock (Arhivă)

Proiectul s-a confruntat inițial cu împotriviri din pricina preocupărilor legate de impactul său asupra ecosistemului din Istanbul. 

Totuși, Guvernul turc a insistat asupra proiectului său prevăzut pentru 2023 și 2053, subliniind beneficiile economice și comerciale pe care canalul le va aduce națiunii. 

Canalul Istanbul este poziționat strategic în partea de vest a orașului Istanbul, făcând legătura între Marea Marmara și Marea Neagră. Cu o lungime de 45 km, o lățime cuprinsă între 400 și 1000 de metri și o adâncime de până la 25 de metri, canalul va fi prevăzut cu șase poduri care vor face legătura cu partea europeană a Istanbulului. 

Conform previziunilor, acesta va permite trecerea a 160 de nave sau petroliere pe an, reducând presiunea asupra strâmtorii Bosfor, care este intens circulată. 

Șeful statului turc, calificând proiectul drept unul „nebunesc”, a subliniat importanța sa în anul 2021. 

Canalul, care urmează să fie finalizat în 2027, este gata să transforme Istanbulul într-un centru comercial global, oferind o cale navigabilă vitală paralelă cu renumita strâmtoare Bosfor. Se așteaptă ca această locație strategică să atragă numeroase proiecte comerciale și turistice, îmbunătățind și mai mult perspectivele economice ale orașului. 

Valoarea proiectului Canalului Istanbul este estimată la 20 de miliarde de lire sterline, dintre care 8 miliarde de lire sterline pentru zonele de construcție de pe ambele părți ale canalului și 12 miliarde de lire sterline pentru construcția canalului. Această investiție semnificativă reprezintă o dovadă a angajamentului Turciei de a crea o infrastructură modernă care să stimuleze creșterea economică și să îi îmbunătățească poziția la nivel mondial. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite