Producția de bere, pusă în pericol de schimbările climatice

0
Publicat:

Schimbările climatice îi vor afecta din ce în ce mai mult, în următorii ani, pe cultivatorii de hamei din marile regiuni europene producătoare ale acestei plante întrebuinţate la fabricarea berii.

Halbă de bere blondă pe o masă
Schimbările climatice vor afecta producția de bere, spun cercetătorii

Conform unui studiu, atât cantitatea de hamei recoltată, cât şi conţinutul de acid alfa al acesteia, deosebit de important pentru gustul amar al anumitor mărci de bere, vor fi reduse în mod semnificativ.

Echipa internaţională care a realizat studiul, publicat marţi în jurnalul ştiinţific Nature Communications, a recomandat adoptarea unor "măsuri imediate pentru adaptare" şi luarea în considerare a extinderii zonelor necesare pentru cultivare.

Printre cele cinci zone de cultivare studiate se numără trei oraşe din sudul Germaniei, precum şi două regiuni din Republica Cehă, respectiv Slovenia.

Cercetătorii se aşteaptă la o cantitate cu o treime mai redusă de acid alfa pe hectar de suprafaţă cultivată, din 2021 până în 2050, în comparaţie cu perioada 1989-2018.

În Hallertau, Germania - cea mai importantă zonă pentru cultivarea hameiului din Europa - se preconizează că nivelurile de acid vor scădea cu aproape 40%.

Echipa de cercetare condusă de Martin Mozny de la Academia de Ştiinţe din Brno, Republica Cehă, a declarat că au fost deja observate reduceri semnificative la recoltele recente.

Cercetătorii atribuie această situaţie în special creşterii temperaturilor şi nivelului mai redus de precipitaţii.

Deşi studiul a fost criticat parţial de specialişti locali în cultivarea hameiului, unii au observat o schimbare în ceea ce priveşte conţinutul de acid alfa.

"Acest lucru este în conformitate cu experienţa noastră personală", a declarat Erich Lehmair de la Asociaţia Cultivatorilor Germani de Hamei (HVG Germania), scrie DPA, potrivit Agerpres.

Thomas Raiser, directorul general al celui mai mare comerciant de hamei din lume, BarthHaas, crede cu fermitate că noile soiuri şi metode de cultivare vor face posibilă menţinerea competitivităţii în cultivarea hameiului în sudul Germaniei, notează DPA

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite