Pre┼úurile alimentelor au sc─âzut la nivel mondial ├«n iulie. Cu c├ót s-au ieftinit uleiul, carnea ┼či zah─ârul

0
0
supermarket foto shutterstock
FOTO Shutterstock

Indicele global al pre┼úurilor produselor alimentare a sc─âzut ├«n luna iulie, cobor├ónd ┼či mai mult fa┼ú─â de maximul istoric atins ├«n luna martie, ├«n special datorit─â declinului pre┼úurilor la cereale ┼či uleiuri, a anun┼úat vineri Organiza┼úia Na┼úiunilor Unite pentru Alimenta┼úie ┼či Agricultur─â (FAO)

FAO public─â lunar propriul s─âu Food Price Index, care m─âsoar─â modific─ârile de pre┼úuri ├«nregistrate la un co┼č de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne ┼či zah─âr, scrie AFP, preluat de Agerpres.

În luna iulie 2022, acest indice a scăzut cu 8,6% comparativ cu luna iunie, până la 140,9 puncte, faţă de valoarea revizuită de 154,3 puncte atinsă în luna iunie. Chiar dacă a scăzut timp de patru luni, acest indice este în prezent cu 13,1% mai mare decât era în luna iulie 2021.

"Sc─âderea pre┼úului produselor alimentare de la nivelul istoric este binevenit─â, cu toate acestea persist─â multe incertitudini, inclusiv pre┼úurile mari la ├«ngr─â┼č─âminte care pot afecta perspectivele de produc┼úie viitoare ┼či veniturile fermierilor", a declarat economistul ┼čef al FAO, Maximo Torero.

Reculul din luna iulie al preţului alimentelor se datorează în principal unei scăderi de 19,2% a preţului uleiurilor vegetale, "care au coborât la cel mai redus nivel din ultimele 10 luni", în condiţiile în care au scăzut cotaţiile internaţionale pentru toate tipurile de uleiuri.

Potrivit FAO, pre┼úurile cerealelor au sc─âzut cu 11,5%, "├«n primul r├ónd ca urmare a unei sc─âderi de 14,5% a pre┼úului gr├óului, par┼úial ca reac┼úie la acordul ├«ncheiat ├«ntre Ucraina ┼či Federa┼úia Rusia pentru deblocarea exporturile din principalele porturi din Marea Neagr─â", subliniaz─â organiza┼úia.

Pre┼úul zah─ârului, calculat de FAO, a sc─âzut cu 3,8% comparativ cu luna iunie, ├«n timp ce pre┼úul lactatelor a sc─âzut cu 2,5% iar pre┼úul c─ârnii calculat de FAO a ├«nregistrat un declin modest de 0,5%, ├«n condi┼úiile ├«n care a sc─âzut cererea de import pentru carnea de vit─â, oaie ┼či porc, ├«n timp ce pre┼úurile interna┼úionale la carnea de pui au atins un maxim istoric.┬áUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite