Orașele cu cele mai mari salarii și domeniile cu cele mai multe locuri de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala și orașele Cluj și Timișoara conduc clasamentul celor mai mari salarii din economia locală, la polul opus aflându-se Argeș, Hunedoara și Teleorman cu cele mai mici venituri din țară.

Un bărbat numără bani
Capitala și orașele Cluj și Timișoara conduc clasamentul celor mai mari salarii din economia locală

Angajații din Capitală continuă să aibă cele mai mari salarii din țară. Conform datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, Bucureștiul este orașul cu cele mai mari salarii din țară, având o medie de 4.500 de lei. În schimb, orașul cu cele mai mici lefuri din țară este Costești, din județul Argeș, arată sursa citată.

Orașele cu cele mai mari salarii

Potrivit specialiștilor, orașele cu cele mai mari medii salariale din țară sunt: București – în medie 4.500 de lei net; Timișoara – în medie 4.000 de lei net; Cluj-Napoca – în medie 4.000 de lei net; Sibiu – în medie 4.000 de lei net și Iași – în medie 3.500 de lei net.

La polul opus, cele mai mici medii salariale sunt în Costești (oraș din județul Argeș) – în medie 1.580 de lei net, Vulcan (județul Hunedoara) – în medie 1.720 de lei net; Cehu Silvaniei (județul Sălaj) – în medie 2.100 de lei net; Fetești (județul Ialomița) – în medie 2.200 de lei net; Turnu-Măgurele (județul Teleorman) – în medie 2.334 de lei net.

Valorile înregistrate de comparatorul Salario.ro sunt corelate cu numărul de joburi disponibile în aceste orașe, însă depind și de distribuția candidaților pe niveluri de experiență. Spre exemplu, în ceea ce privește cele mai mici medii salariale din țară, vorbim despre orașe din care vin mulți candidați care se califică în special pentru joburi entry level (de început – n.r.)”, a precizat Bogdan Badea, directorul executiv al eJobs România, informează Libertatea.

Sursa citată menționează că, domeniile cu cele mai multe poziții deschise în aceste orașe sunt retailul, sectorul ospitalității și industria alimentară. În acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile peste 32.000 de locuri de muncă în România și în străinătate.

Tot la începutul acestei săptămâni, reprezentanții platformei de recrutare e Jobs au transmis și care sunt salariile medii ale angajaților care lucrează în transport şi distribuţie. Conform datelor Salario, salariul mediu al celor care lucrează în acest domeniu este de 3.500 de lei pe lună. Un promoter câştigă 2.800 de lei, în timp ce media pentru un dispecer auto ajunge la 4.000 de lei. Şoferii au salarii medii de 2.700 de lei, însă acest plafon este aplicabil doar celor a căror activitate nu implică deplasări în alte oraşe sau în afara ţării.

„În ceea ce-i priveşte pe şoferi, plaja salarială este foarte largă şi depinde de program, de tipul de autovehicul condus şi, desigur, de distanţele pe care trebuie să le parcurgă. Astfel, salariul unui şofer de camion urcă la o medie de aproape 3.800 de lei pe lună, iar cel al unui şofer de tir pe curse internaţionale poate depăşi 13.000 - 14.000 de lei", a completat Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.

Salariul minim în România

Nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată a crescut la 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023, cu 200 de lei deductibili, potrivit unei Hotărâri de Guvern adoptate în decembrie 2022.

Această modificare a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă o creştere de 17,6%, ceea ce în valoare absolută înseamnă 450 de lei, iar în valoare netă salariul este de 1.863 lei, majorarea fiind de 339 lei, creşterea pe net fiind de 22,2%. Astfel, tariful orar este de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite