Programul privind casarea autovehiculelor uzate, amânat din nou. Când se va desfăşura

0
Publicat:

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) amână, din nou, lansarea programului de casare a autovehiculelor uzate.

AFM amână lansarea programului de casare a autovehiculelor uzate, Foto: Arhivă Adevărul
AFM amână lansarea programului de casare a autovehiculelor uzate, Foto: Arhivă Adevărul

Potrivit reprezentanţilor AFM, ghidul programului privind casarea autovehiculelor uzate va suferi modificări, urmând ca sesiunea de lansare să aibă loc în prima parte a anului 2023.

,,Administrația Fondului pentru Mediu intenționează să simplifice procedurile de accesare a proiectelor finanțate din Fondul pentru mediu prin descentralizarea unor programe, cu ajutorul primăriilor care se vor implica direct în analiza și implementarea proiectelor, așa cum este cazul Programului de casare a autovehiculelor uzate. În acest context, ghidul Programului privind casarea autovehiculelor uzate va suferi modificări, urmând ca sesiunea de lansare să aibă loc în prima parte a anului 2023. Perioada și modalitatea de depunere a cererilor de finanțare, însoțite de documentația aferentă, se vor stabili prin dispoziția președintelui AFM.“, a transmis, miercuri, sursa citată.

În data de 11 octombrie, Administrația Fondului pentru Mediu anunța amânarea lansării Programului privind casarea autovehiculelor uzate pentru perioada 11 noiembrie 2022, ora 10:00 – 30 decembrie 2022, ora 14:00.

Aceasta era a doua amânare a lansării Programului care urmează să permită scoaterea din uz a maşinilor mai vechi de 15 ani şi care trebuia să înceapă în luna septembrie.

AFM anunţa, la finele lunii august, că unităţile administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraş sau municipiu şi subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti îşi vor putea crea conturi de utilizator, începând din 23 septembrie 2022, pentru înscrierea în Programul privind casarea autovehiculelor uzate.

În 22 septembrie, instituţia a anunţat că Programul a fost amânat şi urmează ca unităţile menţionate să poată să-şi creeze conturile de utilizator începând cu data de 14 octombrie 2022.

Prin intermediul acestui program, cetăţenii îşi vor putea casa maşinile mai vechi de 15 ani în schimbul unui voucher de 3.000 de lei.

Suma alocată sesiunii de finanţare este de 50 de milioane de lei.

La începutul lunii trecute, directorul de Comunicare din cadrul Ministerului Mediului, Mihai Drăgan, a transmis că prima ediţie a programului ,,Rabla local", prin care cetăţenii îşi vor putea casa maşinile mai vechi de 15 ani în schimbul unui voucher de 3.000 de lei, va începe la jumătatea lunii octombrie.

,,Programul Rabla local îl lansăm, în premieră, la jumătatea lunii octombrie. Este un program care se adresează cetăţenilor care doresc să caseze maşini, dar nu neapărat să şi achiziţioneze una nouă. Sperăm să prefere transportul în comun, pentru că e o variantă foarte, foarte sănătoasă pentru mediu. Programul acesta vine în contextul în care România are obligaţia, prin PNRR, să caseze până în anul 2026 un număr de 250.000 de autovehicule mai vechi de 15 ani.

Acest program îl lansăm pentru prima dată anul acesta, cu un buget de 50 de milioane de lei. Vom avea o primă de casare de 3.000 de lei pentru cetăţenii care doresc să-şi caseze maşinile, iar 80% din buget va fi suportat de către minister, prin Fondul pentru Mediu, şi 20% de către autoritatea publică locală.", a declarat Drăgan în cadrul unei conferinţe.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite