Licitație netransparentă pentru transportul ambalajelor SGR: criteriile de eligibilitate transmise abia după ce se află cine e interesat
0RetuRO a demarat marți procedura de licitație pentru transportul ambalajelor SGR, dar metoda este mult diferită de licitațiile obișnuite: firmele interesate trebuie să trimită un mail, pentru ca abia apoi să afle dacă sunt acceptate sau nu să depună oferta.

Concret, RetuRO a anunțat marți lansarea licitației pentru selectarea furnizorilor de transport care vor asigura fluxul logistic al ambalajelor din cadrul SGR, dând asigurări că „licitația se va desfășura în mod transparent și eficient pe platforma Transporeon și vizează selecția partenerilor de transport pentru a asigura un flux logistic rapid și sustenabil”.
Procesul de selecție va fi desfășurat în numele RetuRO de către compania Geodis Transport Romania S.A., furnizorul de servicii de logistică pentru RetuRO.
„RetuRO își reafirmă angajamentul de a optimiza fiecare etapă din cadrul Sistemului de Garanție-Returnare, având în vedere obiectivele stabilite pentru 2025. Dezvoltarea continuă a SGR impune implementarea unor soluții imediate și aplicate, care să susțină un ecosistem logistic flexibil și scalabil, iar construirea unor parteneriate durabile cu operatori de transport reprezintă o etapă importantă în această direcție. Participarea la această licitație deschide totodată și noi oportunități pentru cei care doresc să contribuie activ la dezvoltarea unui sistem de referință internațională”, susține Gemma Webb, CEO & President of RetuRO SGR.
Licitația se va desfășura în perioada 25 februarie - 17 martie 2025, data limită pentru primirea ofertelor, urmând pașii disponibili pe site-ul RetuRO, la https://returosgr.ro/selectie-oferte-transport.
Transportatorii trimit un mail ca să afle dacă primesc condițiile de eligibilitate
După înscriere, operatorii care îndeplinesc criteriile de eligibilitate vor primi de la echipa Geodis invitația de a se înregistra și depune ofertele pe platforma Transporeon, care facilitează colaborarea între expeditori, transportatori și producători, asigurând o gestionare eficientă a lanțului de aprovizionare.
Întrebați care sunt criteriile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească transportatorii, reprezentanții RetuRO nu au știut să ne răspundă. Aceștia ne-au transmis că persoanele interesate trebuie să trimită un mail către Geodis în care anunță că sunt interesați să participe la licitație, pentru ca abia apoi (adică după ce au văzut care este firma interesată), aceasta să primească criterii de eligibilitate și să vadă dacă mai corespund.
„Aceasta este procedura. cei interesați trimit către Geodis un mail și abia apoi primesc criteriile de eligibilitate”, au declarat pentru „Adevărul” sursele citate.
La insistențele „Adevărul” de a furniza criteriile de eligibilitate, care sunt publice în orice licitație de o asemenea importanță, reprezentanții RetuRO au spus din nou că aceasta este procedura stabilită de Geodis.

Înscrierile pentru licitație - marți, criteriile de eligibilitate - vineri
După cum se vede în anunțul RetuRO de „lansare a licitației”, înscrierile au demarat marți, 25 februarie, însă criteriile de eligibilitate vor fi furnizate abia vineri.
„Geodis a anunțat telefonic că criteriile de eligibilitate vor fi furnizate vineri 28 februarie, după ce se termină înscrierile. Vi le vom trimite atunci”, au declarat pentru „Adevărul” reprezentanții RetuRO.
Negrescu: Curtea de Conturi ar trebui să investigheze acest monopol creat de stat
Întrebat dacă modul în care a fost organizată această licitație este corect, analistul Adrian Negrescu a spus că pare a fi un viciu de procedură, care ar treb ui analizat de Curtea de Conturi și de alte organe de anchetă.
„Colectarea deșeurilor returnabile nu este o afacere privată, în care patronii să decidă, de la sine putere, pe cine și în ce condiții angajează serviciile de suport. E o afacere publică, cu acționar statul român, în care toate criteriile legate de transparența decizională trebuie respectate.
În mod normal, și văd aici un viciu de procedură, toate aceste contracte de servicii ar trebui listate pe SEAP, având în vedere că vorbim de o afacere cu pedigree guvernamentală, chiar dacă sub umbrela unui ONG non-profit.
Mă întreb dacă nu cumva și Curtea de Conturi, alături de alte organe de anchetă n-ar trebui să monitorizeze condițiile în care își desfășoară activitatea acest nou monopol instituit de statul român”, a declarat Adrian Negrescu pentru „Adevărul”.
KPMG a tras un semnal de alarmă privind colaborarea RetuRO cu GEODIS
Un audit realizat de reputata firmă internațională KPMG trage un semnal de alarmă în legătură cu colaborarea dintre RetuRO și GEODIS, firma care asigură întreaga structură logistică în sistemul de garanție-returnare.
Cu aproape 53.000 de angajați și o rețea care acoperă aproape 166 de țări, GEODIS - care potrivit informațiilor publicate pe site-ul său oferă servicii de transport aerian, maritim, rutier, feroviar și multimodal - a înregistrat venituri de 11,6 miliarde de euro în anul 2023.
Auditul realizat de KPMG s-a focalizat însă pe mai multe paliere ale activității din România. Geodis Transport România S.A. a avut în 2023 un profit net de 2,7 milioane lei și un număr mediu de 172 angajați. Neregulile constatate sunt alarmante, atât din punct de vedere financiar, cât și operațional sau la nivelul managementului.
Potrivit surselor „Adevărul”, sunt suspiciuni cǎ „GEODIS a înșelat DRS (n.red. – sistemul depozit - deposit refund system) cu complicitatea CEO-ului ReturRO, Gemma Webb”.
Gemma Webb a fost numită în funcțiile de CEO și președinte al directoratului RetuRO Sistem Garanție Returnare SA, compania desemnată ca administrator al Sistemului de Garanție-Returnare din România prin Hotărârea de Guvern nr. 1059 din 24 august 2022. Surse din zona în care activeazǎ spun cǎ, pentru numirea în funcție, Gemma Webb ar fi fost ajutatǎ printr-un lobby susținut de consultanți și afaceriști din domeniul deșeurilor.
GEODIS, „paravan” pentru subcontractori privilegiați?
„Noi suntem turnul de control pentru RETURO și gestionăm întreaga activitate de transport la nivel național”, a declarat Pierre Kosc, director al GEODIS România, în luna octombrie a acestui an.
Numai că, dincolo de declarații, auditul realizat de KPMG a scos în evidență o situație îngrijorătoare. Mai exact, printre altele, GEODIS ar fi subcontractat, fără licitație, atribuțiile către firme noi, cu un număr mic de angajați, potrivit informațiilor Adevarul.
Neregulile constatate:
- Lipsă de transparență în facturare - GEODIS a emis facturi cu descrieri generale, fără detalii și fără documente de suport pentru sumele facturate, iar plățile au fost efectuate integral;
- Tarife peste nivelul pieței - fǎră licitație, GEODIS alege furnizori afiliați și stabilește tarife zilnice ridicate, fără limite, iar contractul îi oferă putere totală în selectarea și administrarea subcontractorilor. Unii subcontractori sunt firme noi (înființate în 2022-2023), cu puțini angajați, deși contractul cerea minimum trei ani de experiență;
- Costuri suplimentare fără baza contractuală - conducerea GEODIS aprobă cheltuieli neprevăzute pentru a rezolva problemele de servicii, deși acest lucru nu era prevăzut în contract.
- Accenture și Blueocean sunt două firme angajate pentru optimizare logistică, deși optimizările intrau deja în responsabilitatea GEODIS;
- Diferențe între facturi și prevederile contractului, costuri suplimentare pentru cross-dock (un tip de pregătire a comenzii în care mărfurile sunt distribuite direct utilizatorului, fără a trece printr-o perioadă de pre-depozitare) și personal.