Electrica are manageri noi. Cine sunt administratorii companiei de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Electrica s-a listat pe anul trecut pe bursele din Londra şi Bucureşti
Electrica s-a listat pe anul trecut pe bursele din Londra şi Bucureşti

Acţionarii Electrica au ales luni pentru posturile de membri în noul Consiliu de Administraţie (CA), cu şapte posturi, patru dintre cei cinci membri ai actualului CA, precum şi trei candidaţi propuşi de Ministerul Energiei, de compania de Brokeraj Swiss Capital şi de către BERD.

Membrii CA care îşi reînnoiesc mandatele sunt Michael Adriaan Maria Boersma, Arielle Malard De Rothschild, Cristian Busu şi Ioana Alina Drăgan, potrivit unui raport al Electrica transmis bursei. Dintre cei cinci membri actuali, doar Victor Cionga, care deţine postul de preşedinte al CA, nu a primit un nou madat.

Drăgan, şef de direcţie în Ministerul Energiei, a devenit membru provizoriu pe locul rămas vacant după demisia din consiliu a lui Victor Grigorescu, în urma preluării portofoliului Energiei în guvernul Cioloş.

Cei trei membri noi sunt Bogdan George Iliescu - propus de către Swiss Capital, Pedro Mielgo Alvarez - propus de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Corina Georgeta Popescu - propusă de Ministerul Energiei. 

BERD este al doilea acţionar al Electrica, după stat, cu o participaţie de 8,65%. Ministerul Energiei deţine cea mai mare participaţie la Electrica, cu 48,78% din titluri.

Bogdan George Iliescu este director executiv la BRD în Departamentul Corporate Finance, dar şi membru al Consiliului de Administratie al Transgaz (TGN). 

Pedro Alvarez conduce fondul Nereo GreenCapital, înregistrat în Luxemburg, din postura de preşedinte, în timp ce la compania spaniolă Madrilena Red de Gas deţine postul de preşedinte neexecutiv. 

Corina Popescu este de săptămâna trecută secretar de stat în Ministerul Energiei. Ea a lucrat anterior pentru OMV Petrom şi alte companii din energie, printre care chiar Electrica, în perioada 1998-2006.

Pentru posturile de membri în Consiliului de Administraţie al Electrica s-au înscris 14 candidaţi, printre aceştia fiind şi actualii membri, demişi în urma deciziei acţionarilor, la propunerea Ministerului Energiei, de a trece de la un CA format din cinci membri la unul cu şapte.

Anterior, fostul ministru al Energiei Andrei Gerea a avut un lung conflict cu conducerea Electrica, despre care spunea că „doarme pe banii din privatizare“, în vreme ce managerii vor bonusuri mari, dar fără să facă investiţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite