Grigore Cartianu despre cum a ajuns Ponta aproape să rupă acordul cu FMI: E ca într-o familie în care tata dă banii pe băutură, iar mama ia cosmetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigore Cartianu comentează posibilitatea ca Guvernul să rupă acordul cu FMI FOTO Adevărul
Grigore Cartianu comentează posibilitatea ca Guvernul să rupă acordul cu FMI FOTO Adevărul

Lumea merge pe teoria conspiraţiei, pe ideea balaurului finanţelor internaţionale, însă 99% din vina pentru problemele din discuţiile cu bugetul pe 2015 este a Guvernului Victor Ponta, a declarat jurnalistul Grigore Cartianu, la Adevărul Live.

Cartianu: Nu negociem doar cu FMI şi Banca Mondială, dar e şi cu Comisia Europeană, adică Guvernul Europei, din care facem şi noi parte. E ca şi cum ar veni judeţul Gorj la negocieri cu Guvernul României. Sau Mazăre de la Constanţa. Nu putem să ne împrumutăm la infinit. Guvernul României a făcut reducerea CAS de capul lui. Guvernul zice că e pentru investiţii, dar de ce a tăiat investiţiile. Apoi tot Guvernul nu a respectat structura bugetului. Tăriceanu a făcut un deficit de 5,1% pe creştere economică.

E ca într-o familie în care tata dă banii pe băutură, iar mama îşi ia prea multe cosmeticale şi copiii mor de foame.

Cariera politică a lui Ponta va fi spulberată, de aia nici nu se grăbesc şi ceilalţi să vină la Guvernare, probabil în ianuarie-februarie nu o să mai fie prim-ministru, iar în martie va pierde şi şefia PSD. Trebuie ca tot un Guvern PSD să scoată castanele pe tot ce a promis.

Despre Consiliul European şi Comisia Europeană

Grigore Cartianu: Ponta confundă Comisia Europeană cu Consiliul European. Nu se lăuda el că are relaţii europene? Atenţie, nu vorbim de Consiliul European unde merge Traian Băsescu, ci de Comisia Europeană, unde se află Corina Creţu. Ponta are oricum toate canalele posibile să discute acolo. Doar că europenii discută lucruri rezonabile. Ponta ignoră fals problemele Franţei, care e acum sub presiune imensă să reducă deficitul. Dar Franţa are şi altceva, are o capacitate foarte mare de producţie, un PIB foarte mare. la fel şi Italia.

Acum trei săptămâni Ponta era zmeu, nu voia să audă când îl avertiza Comisia Europeană. Acum are ton naţionalist. Tot ce ştim acum sunt doar declaraţiile lui Ponta şi ale miniştrilor lui. Sunt sigur că mint. Ştim sigur că ei au cerut un deficit mai mare, adică să încălcăm iar regula, vor 2,2%.

Probabil FMI şi CE au cerut 0,9% pe modelul ăsta, dar asta înseamnă probabil 1,4% pe alt model. Este probabil reacţie la ceea ce face Guvernul Ponta, care joacă banii la păcănele. Europenii îi dau acum peste degete.

Despre Ioana Petrescu şi Darius Vâlcov

Grigore Cartianu: Ioana Petrescu este naivă şi nu prea pregătită, celălalt, Darius Vâlcov, comunică mai bine, dar nici el nu are experienţă cu organismele internaţionale. Acum se duce şi Ponta la negocierile cu FMI, pentru că cei doi nu se descurcă. Dar e total decredibilizat. Acum Ponta a spus: "Hai să nu ne mai arestăm!" Păi cine arestează, preşedintele Klaus Iohannis? Nu. Arestează noul PNL? Nu. E o declaraţie înfiorătoare, către procurori. Sunt sigur că acum că DNA a preluat dosarul votului din Diaspora se va lăsa cu închisoare, atât pentru el cât şi miniştrii de Externe Titus Corlăţean şi Teodor Meleşcanu, care au dat dovadă de rea-voinţă.

Trebuie să stăm cu ochii pe Monitorul Oficial, de regulă între Crăciun şi Revelion apar tot felul de lucruri, pentru că omul e cu gândul la porc. 

Acum a apărut o nouă specie darwinistă, de când s-au desprins balena, vaca, acum a apărut o specie nouă care seamănă cu noi, dar e caracterizată de lăcomie şi care e pericol pentru toată specia noastră. Acolo 1.000 de directoraşi, miniştri, consilii judeţene pot afecta locurile de muncă a 20 de milioane.

Despre Ordonanţa Traseiştilor

Ponta a dat Ordonanţa Traseiştilor prin suspendarea legii partidelor, după ce şi acum a dat ordonanţă de a suspenda legea care interzice să faci mai mult de două rectificări bugetare. La fel şi în 2012, au suspendat legea de funcţionare a Curţii Constituţionale sau legea referendumului. Lumea trebuie să ştie: când suspenzi legea, suspenzi statul de drept. Bîgiu de la Buzău era de la liberali şi i-a luat 20 de ani să îşi dea seama că e socialist. El a crezut că o să câştige Ponta, dar nu s-a gândit că DNA-ul funcţionează. Ponta ştie că bunăstarea partidului vine din cât fură aia prin judeţe. PSD e grup infracţional organizat, şi acesta este condus de Victor Ponta. Am văzut că el îi apără pe baroni, acum mai puţin, dar el era procuror şi vorbea împotriva procurorilor. Acum se pregăteşte şi el să dea pe-acolo. Avem dosarul Apuseni, pentru că celula de criză trebuia coordonată central, există dosarul Kazahstan, cu un cadou de 400 de milioane de euro pentru Rompetrol, există ramificaţii interesante şi la EADS.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite