Grecia intenţionează să joace rolul de hub energetic pentru ţările balcanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock / Grecia construieşte un terminal de GNL la Alexandroupolis.
Foto: Shutterstock / Grecia construieşte un terminal de GNL la Alexandroupolis.

Ţara mediteraneeană intenţionează să finalizeze în curând terminalul de gaze naturale lichefiate din portul Alexandroupolis, a declarat prim-ministrul republicii Kyriakos Mitsotakis.

Grecia intenţionează să devină un hub energetic pentru întreaga Peninsula Balcanică, precum şi o legătură energetică între Africa şi Europa, a declarat prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, miercuri, la o conferinţă de presă în timpul vizitei sale în Serbia.

„Trebuie să maximizăm stabilitatea energetică atât în ​​Balcani, cât şi în toată Europa, aşa că ne dorim să devenim un hub energetic, să oferim diverse oportunităţi, adică diversificarea energetică. Interconexiunea de gaze dintre Serbia şi Bulgaria va fi finalizată în curând, iar Grecia intenţionează să finalizeze în curând un terminal pentru gaze naturale lichefiate în portul Alexandroupolis. Acesta este un lucru care interesează nu numai Grecia, ci întreaga Europă de Sud-Est, în special Bulgaria, Serbia şi alte ţări din Peninsula Balcanică. Grecia este importantă atât pentru electricitate, cât şi pentru pentru conectarea Europei şi Africii cu ajutorul Egiptului. Vom fi conectaţi prin Egipt cu Cipru şi Israel”, a spus premierul.

La 1 februarie a avut loc o ceremonie de lansare a construcţiei unei interconexiuni de gaze între Bulgaria şi Serbia. După cum a spus premierul Ana Brnabic la ceremonie, aceasta va permite Serbiei „să primească gaz lichefiat din Grecia, gaz din Azerbaidjan şi din orice alte surse”.

Interconexiunea de gaze dintre Bulgaria şi Serbia este de aşteptat să fie gata până în octombrie 2023. Costul total al proiectului este de 85,5 milioane EUR, din care 25 milioane EUR reprezintă un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii, 49,6 milioane EUR reprezintă o asistenţă nerambursabilă din fonduri UE, iar 10,3 milioane EUR sunt alocate de la bugetul sârb, iar 600 de mii de euro de la Srbijagas”. Capacitatea interconexiunii va fi de 1,8 miliarde de metri cubi pe an.

La 1 ianuarie 2021, Gazprom a început să furnizeze gaz Serbiei printr-o nouă rută. Gazul este transportat din Rusia prin conducta de gaze offshore Turkish Stream şi mai departe prin Turcia. Apoi, prin sistemul naţional de transport al gazelor din Bulgaria, intră în Serbia. Lungimea tronsonului care străbate teritoriul Serbiei este de 403 km, iar capacitatea de proiectare este de 13,9 miliarde de metri cubi pe an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite