Fiscul demarează controale stricte pentru combaterea muncii la negru, într-un program pilot de la 1 mai

0
0
La controale vor fi trimise echipe mixte, în baza acordurilor de cooperare interinstituţională cu autorităţi ale statului cu competenţă în domeniu FOTO Adevărul
La controale vor fi trimise echipe mixte, în baza acordurilor de cooperare interinstituţională cu autorităţi ale statului cu competenţă în domeniu FOTO Adevărul

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va demara la 1 mai un program pilot de combatere a muncii la negru, care vizează contribuabilii din regiunile Ploieşti şi Braşov cu risc de evaziune, prin controale şi inspecţii, programul urmând să fie extins la nivel naţional de la 1 ianuarie 2015.

„ANAF solicită angajatorilor ca în termen de 90 de zile de la demararea proiectului să ia măsuri în vederea conformării voluntare la obligaţiile ce le revin conform prevederilor Codului muncii, Codului fiscal şi Codului de procedură fiscală. Precizăm că se vor efectua inspecţii şi controale la nivelul contribuabililor care prezintă risc în ceea ce priveşte evaziunea în domeniul contribuţiilor sociale, de sănătate şi al impozitului pe venit“, se arată într-un comunicat al instituţiei.

La controale vor fi trimise echipe mixte, în baza acordurilor de cooperare interinstituţională cu autorităţi ale statului cu competenţă în domeniu.

Programul are ca scop prevenirea şi combaterea muncii nedeclarate şi/sau subdeclarate, sprijinirea concurenţei loiale în mediul de afaceri şi a protejării angajaţilor, în contextul asumării angajamentelor convenite cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Munca la negru în România afectează sub diversele ei forme o parte importantă din totalul populaţiei care prestează activităţi dependente şi generează efecte negative considerabile asupra bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale şi bugetului asigurarilor de sănătate“, se arată în comunicatul ANAF.

În urma proiectului pilot, ANAF va realiza un model de conformare şi va stabili un program riguros de control şi de inspecţie axat pe identificarea muncii nedeclarate şi subdeclarate, proiectul urmând să fie extins în toată ţara de la 1 ianuarie 2015 şi pe întreaga perioadă de prescripţie a obligaţiilor fiscale.


Mai puteţi citi: 

200 de poliţişti au ieşit la vânat de evazionişti în Caraş-Severin. Poliţiştii au continuat acţiunile în sistem integrat, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, în perioadă premergătoare Sfintelor Sărbători ale Paştelui Ortodox şi Catolic

Poliţiştii vâlceni, la vânătoare de evazionişti. Aproape 300 de firme au fost controlate în ultimele zile. Razie de amploare a poliţiştilor vâlceni în perioada 10-13 aprilie. Oamenii legii au verificat 292 de agenţi economici. În urma acţiunii, au fost confiscate bunuri şi s-au aplicat 1000 de amenzi în valoare de 330 000 lei.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite