Primii 42 de miliardari au bani cât jumătate din populaţia planetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jeff Bezos şi Bill Gates, cei mai bogaţi oameni din lume
Jeff Bezos şi Bill Gates, cei mai bogaţi oameni din lume

Cei mai bogaţi 42 de oameni din lume deţin o avere însumată egală cu cea a jumătate din populaţia lumii, arată un raport al Oxfam, o confederaţie de ONG-uri, care subliniază că anul trecut inegalitatea globală s-a agravat ca urmare a creării de noi miliardari.

Potrivit raportului, cei 42 de miliardari din top stau pe o grămadă de bani în valoare de 1.540 miliarde de dolari, la fel de mult cât deţin cei mai săraci 3,7 miliarde de oameni de pe planetă. Decalajul s-a extins, pe măsură ce averea celor mai bogaţi magnaţi a crescut, stimulată de pieţele bursiere şi de dobânzile record. Anul trecut, a fost nevoie de 61 de miliardari pentru a egala jumătatea de jos a populaţiei globului, în timp ce în 2009, când cei bogaţi sufereau de pe urma crizei, cifra era de 380.

Oxfam a folosit topul Forbes, condus anul trecut de fondatorul Microsoft, Bill Gates, cu o avere de 86 miliarde de dolari. Între timp, el a fost depăşit de Jeff Bezos, fondatorul Amazon, tot mai bogat pe măsură ce acţiunile companiei sale se apreciază. Pe 27 octombrie 2017, Bezos ajungea la 90,6 miliarde de dolari, depăşindu-l pe Gates. La 24 noiembrie, averea sa depăşea pragul de 100 miliarde de dolari, iar în ianuarie 2018 se cifra la 108,1 miliarde de dolari. 

Un nou miliardar la 2 zile

Raportul mai arată că economia globală a creat anul trecut un număr record de miliardari, exacerbând inegalitatea, lumea având acum 2.043 de miliardari. Totodată, frecvenţa cu care o nouă persoană devine miliardar a ajuns la două zile, anul trecut.

Potrivit unor date separate compilate de Bloomberg, valoarea netă a celor 500 de miliardari a crescut cu 24%, până la 5.380 de miliarde de dolari în 2017. Grupul, majoritar format din bărbaţi, a înregistrat o creştere a averilor de 762 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă de şapte ori mai mulţi bani decât ar fi nevoie pentru a pune capăt sărăciei extreme, potrivit Oxfam.

Raportul adaugă că averea miliardarului mediu a crescut cu 13% pe an, între anii 2006 şi 2015, de şase ori mai mult decât salariile lucrătorilor obişnuiţi. Durează doar patru zile pentru ca directorul executiv al unuia dintre cei mai mari cinci retaileri de modă din lume să câştige la fel de mult cât va câştiga în întreaga lui viaţă un muncitor din industria textilă din Bangladesh, a mai arătat organizaţia.

„Concentrarea bogăţiei extreme la vârf nu este un semn al unei economii înfloritoare, ci un simptom al unui sistem care dezamăgeşte milioane de muncitori care muncesc în condiţii de sărăcie”, susţine Mark Goldring, reprezentant al Oxfam.

Cu toate acestea, metodologia Oxfam este contestată de economiştii de top.

Sam Dumitriu, de la Institutul Adam Smith, a declarat că în fiecare zi din ultimii 25 de ani capitalismul a scos din sărăcia extremă câte 138.000 de persoane.

El a menţionat: „Raportul este înşelător şi pierde din vedere esenţialul: trebuie să ne pese de bunăstarea săracilor, nu de bogăţia bogatului”.

„Întrucât China, India şi Vietnam au îmbrăţişat reformele neoliberale care impun drepturi de proprietate, reducând reglementările şi sporind concurenţa, cei mai săraci oameni din lume au văzut astfel o creştere masivă a salariilor, conducând la o distribuţie globală a veniturilor mai egală”, a precizat Dumitriu.

„Ţările care au respins pieţele libere au stârnit trendul. În Venezuela, trecerea la socialism sub Chavez şi Maduro a însemnat că mai mult de 75% din populaţie trăieşte acum în sărăcie, mulţi dintre aceştia neputându-şi permite necesităţi de bază, cum ar fi produsele alimentare şi medicamentele, în ciuda faptului că au cele mai mari rezerve de petrol dovedite”, a completat el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite