Mai mulţi economişti şi manageri s-au bălăcărit la o dezbatere încinsă ţinută privind economia Chinei, ţinută în Las Vegas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceartă ca la uşa cortului între mai mulţi economişti în privinţa Chinei: mai mulţi manageri ai unor fonduri de investiţii au avut un schimb dur de replici în cadrul unui forum desfăşurat în Las Vegas, unde participau 1.800 de investitori, potrivit Bloomberg. Cauza? Starea economiei Chinei, unii dintre aceştia argumentând că aceasta este solidă, iar ceilalţi afirmând că economia se destramă.

Managerii fondurilor în cauză sunt Emanuel Friedman, Milton Berg şi Don Brownstein, aceştia, dar şi alţii certându-se în cadrul SkyBridge Alternatives Conference, unul dintre cele mai mari evenimente din lumea fondurilor de hedging.

Friedman, co-fondator al fondului de hedging EJF Capital, a spus că situaţia îi aduce aminte de reacţiile deplasate din timpul crizei financiare din Asia de Sud-Est din anii 1997-1998, când oamenii strigau: „Coreea (de Sud) este terminată, e în colaps. Oamenii sunt în stradă“.

Numai că imediat colegul său de panel Milton Berg a strigat: „Nu asta e problema! Nu asta e problema!“. Iar Friedman a strigat la rândul său la colegul de prezentare: „Oamenii sunt în stradă! Oamenii sunt în stradă! Oamenii sunt în stradă!“. În total, de cinci ori a strigat acest lucru, potrivit sursei citate.

Turbulenţe financiare

China şi-a devalorizat moneda sa, yuanul, anul trecut, ceea ce a trimis unde de şoc pe pieţele internaţionale şi a divizat specialiştii.

Larry Fink, şeful BlackRock – cea mai mare companie de administrare de active din lume, cu peste 4.500 de miliarde de dolari în îngrijire – spunea în luna aprilie că politicile agresive de stimulare duse de China au deja efect, iar riscul spargerii bulei este de doar 20%.

Pe de altă parte, miliardarul George Soros spunea luna trecută că datoriile din economia Chinei seamănă cu criza din 2007-2008 din SUA, care a declanşat criza financiară globală.

Ciocnirea de miercuri de la hotelul Bellagio din Las Vegas contrastează puternic cu reuniunea de anul trecut, când majoritatea celor prezenţi îşi exprimau încrederea în China.

Anul trecut, John Burbank de la Passport Capital prezicea că statul asiatic va ieşi „puternic şi pozitiv“ din turbulenţe. Acum este unul dintre cei care pariază împotriva Chinei. La fel, Michael Novogratz – care anul trecut conducea un fond al Fortress Investment Group LLC – prezicea că China „este gata să devină una dintre cele mai puternice pieţe în creştere“.

Fondul suveran al Chinei acuză „spiritul de turmă“ şi arată spre datoriile mult mai mari ale SUA

Între timp, situaţia s-a schimbat radical. La evenimentul de miercuri a fost prezentă şi Roslyn Zhang, unul dintre managerii China Investment Corp – fondul suveran al Chinei. Aceasta s-a văzut încolţită de către managerii şi economiştii prezenţi la discuţii şi a atacat la rândul ei. Zhang a criticat managerii de fonduri de investiţii despre care a spus că mulţi au „mentalitate de turmă“.

„Aceştia chiar nu ştiu multe despre China, dar îşi petrec două secunde în faţa calculatorului şi fac o tranzacţie“, a spus ea tăios. „Pentru asta ar trebui să plătim 2 şi 20%?“, a întrebat ea. Oficialul CIC se referă la comisioanele percepute de fonduri, care se ridică la 2% din active şi 20% din profituri.

Zhang a mai spus că investitorii nu îşi dau seama de masivitatea Chinei, ceea ce duce la un necesar imens de construcţii şi infrastructură, ea încercând astfel să contracareze argumentul că ţara construieşte „poduri către nicăieri“, doar pentru a menţine activitatea economică, dar fără necesitate socială.

Mai mult, ea a criticat voalat SUA, spunând că dacă se compară îndatorarea şi militarizarea Chinei cu cele ale SUA, atunci statul asiatic iese mai bine.

„Când aduni totul, China nu mai este de fapt aşa de înfricoşătoare“, a spus ea. „Dacă sunteţi îngrijoraţi despre China, ar trebui să fiţi de două ori mai îngrijoraţi despre SUA“, a completat ea.

Dacă Zhang ducea cauza Chinei, Kyle Bass – şeful Hayman Capital Management – a fost un fervent opozant.

China ascunde datele, dar informaţiile sunt reflectate de situaţia partenerilor comerciali

Într-un panel ulterior, Bass a spus că China deja experimentează o „aterizare dură“, ceea ce „creează una dintre cele mai mari dezechilibre macroeconomice pe care lumea le-a văzut“. Bass, care a arătat lumii anterior problemele din interiorul sistemului bancar chinezesc, a spus că deja economiile statelor dependente de comerţul cu China încep să se prăbuşească.

„China poate avea abilitatea de a nu spune adevărul despre anumite niveluri ale producţiei, sau ale PIB-ului (Produsul Intern Brut – n.r.), ei pot denatura acele cifre pentru o vreme“,a spus Bass. „Dar partenerii lor comerciali spun cumva adevărul şi deja se poate vedea ce se întâmplă în partenerii lor comerciali primari“, a spus Bass. El a dat ca exemplu piaţa imobiliară din Hong Kong, care a scăzut cu 13% din septembrie până acum din cauza problemelor din China şi se află aproape de minimele ultimilor 25 de ani. De asemenea, şi datele din Malaezia şi Thailanda, state foarte legate din punct de vedere economic de China, subliniază problemele Chinei. Mai precis, rezultatele slabe raportate de acestea sunt legate de cererea slabă din China.

“Lucrurile încep să se dezlipească”

Kenneth Tropin, fondatorul Graham Capital Management, de 12 miliarde de dolari, a spus însă că declinul ar putea fi mai lent decât crede Kyle Bass, dar a dat un exemplu despre cum „lucrurile încep să se dezlipească“ în economia Chinei.

Recent, pieţele de mărfuri din China au consemnat creşteri puternice ale preţurilor, de 50%, în special asupra minereului de fier sau în cazul fierului-beton pentru construcţii, după revenirea oamenilor simpli pe pieţe, aceştia fiind motorul creşterilor de preţuri. Tropin spune că acesta este un semn că „lucrurile încep să se dezlipească“ şi că „este o problemă de timing“. Recent, tranzacţiile zilnice de mărfuri pe bursele din China au ajuns până la echivalentul a 183 de miliarde de dolari zilnic.

Paul Brewer, directorul de investiţii al Rubicon Fund Management, a spus că problemele Chinei sunt mai mari decât criza imobiliară americană generată de creditele subprime.

Datele Băncii Populare a Chinei, banca centrală din statul asiatic, arătau că creditarea a crescut cu 360 de miliarde de dolari în martie, peste nivelul aşteptat de analişti.

Dar Friedman, cofondatorul EJF Capital spune că vor exista unde de şoc în China, dar că problemele acesteia au fost folosite ca un fel de bau-bau şi că ţara este foarte puternică.

Iar Don Brownstein, de la Structured Portfolio Management, a conchis: „Mai degrabă mi-aş pune banii la un guvern comunist, decât unul capitalist“.

Ceea ce l-a făcut din nou pe Berg să spună: „Votează (atunci –n.r.) pentru Bernie Sanders!“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite