Ajutor de stat de 870 de milioane de euro pentru construirea unei ferme eoliene offshore în Marea Nordului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook Comisia Europeana în România
Foto: Facebook Comisia Europeana în România

Comisia Europeană a aprobat luni un ajutor de stat de 870 milioane de euro pentru un proiect eolian offshore la Marea Nordului, prin care Danemarca îşi va majora producţia de energie regenerabilă, în linie cu ţintele Green Deal.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, şi Marea Neagră a fost inclusă în strategia UE privind energia din surse regenerabile offshore, având un bun potenţial natural pentru turbinele eoliene, informează G4media.

”Ferma eoliană offshore Thor va fi situată în partea daneză a Mării Nordului şi va avea o capacitate eoliană offshore de minim 800 MW până la maxim 1000 MW. Proiectul va include parcul eolian în sine, staţia offshore şi conexiunea la reţea de la staţia offshore până la punctul de conexiune din prima staţie terestră.”, transmite comunicatul.

Sursa citată menţionează că, măsura va ajuta Danemarca să îşi mărească cota de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie şi să reducă emisiile de dioxid de carbon, în conformitate cu acordul verde european, fără a denatura concurenţa în mod nejustificat pe piaţa unică.

Margrethe Vestager, vicepreşedinta Comisiei Europene şi comisar responsabil de politica concurenţei, a declarat: ”Această măsură daneză este un foarte bun exemplu al modului în care statele membre pot oferi stimulente companiilor pentru a participa şi a investi în proiecte de energie verde, în conformitate cu regulile europene privind ajutorul de stat. Proiectul parcului eolian offshore Thor va contribui la atingerea obiectivelor ambiţioase ale UE privind energia şi clima stabilite în Acordul verde, fără a denatura concurenţa în mod nejustificat pe piaţa unică.”

Comisia a afirmat că efectele pozitive ale acestui proiect, în special efectele pozitive asupra mediului, depăşesc orice efecte negative posibile în ceea ce priveşte denaturarea concurenţei deoarece selectarea beneficiarului şi acordarea ajutorului vor fi efectuate printr-un proces de licitare competitiv.

Marea Neagră are potenţial natural

Comisia Europeană a lansat în noiembrie 2020 o nouă strategie e UE privind energia din surse regenerabile offshore, care prevede sprijin pentru creşterea de cinci ori a capacităţii eoliene offshore a Europei până în 2030.

Marea Neagră se numără printre mările la care noua strategie UE face referire. Documentul oficial al Comisiei Europene arată că Marea Neagră are un bun potenţial natural pentru turbinele eoliene (atât cele fixate, cât şi plutitoare) şi pentru a capta energia valurilor.

”Potenţialul de dezvoltare a energiei eoliene offshore de la Marea Neagră trebuie valorificat cu inteligenţă şi calm, în interesul României. Pe lângă recunoaşterea importanţei din perspectiva UE care deschide oportunităţi de finanţare şi transfer de know how, este nevoie şi de realizarea rapidă a unui proiect pilot făcut cu o semnificativă participare românească şi de investiţii din fonduri nerambursabile europene pentru întărirea liniilor Transelectrica în Dobrogea. Trebuie ca energia să poată fi evacuată”, a scris Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, despre iniţiativa UE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite