Programele Operaţionale "Asistenţă tehnică" şi "Competitivitate" 2014-2020 au fost aprobate de Comisia Europeană pentru România

Programele Operaţionale

Cele două programe adoptate de Comisia Europeană totalizează 1,8 miliarde de euro

Comisia Europeană a adoptat, pentru România, Programele Operaţionale 2014-2020 „Asistenţă Tehnică“, în valoare de 251 de milioane de euro, şi „Competitivitate“, de 1,58 miliarde de euro. Reprezentanţa CE la Bucureşti anunţă că acestea sunt „primele două“ Programe Operaţionale, în timp ce Ministerul Fondurilor Europene dă de înţeles că acestea n-ar fi primele.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primul program operaţional al României aprobat de Comisie a fost Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, în data de 28 noiembrie“, a anunţat Ministerul Fondurilor Europene, după ce Reprezentanţa CE a comunicat că "Asistenţă Tehnică" şi "Competitivitate" ar fi "primele două Programe Operaţionale" aprobate de Comisia Europeană.

Pentru ce se alocă fondurile

Programul Operaţional "Asistenţă Tehnică", în valoare de 251 de milioane de euro - contribuţia europeană fiind de 212 milioane de euro -, adoptat joi, vizează întărirea capacităţii administrative a României de a coordona, desfăşura şi supraveghea fondurile furopene structurale şi de investiţie.

Programul va sprijini atât administraţia implicată în managementul fondurilor europene, cât şi pe beneficiarii lor, prin întărirea capacităţii acestora de a pregăti şi de a implementa proiecte, se arată într-un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.

Programul Operaţional "Competitivitate", adoptat la sfârşitul săptămânii trecute, reprezintă o investiţie de 1,58 miliarde de euro - contribuţia europeană fiind de 1,32 miliarde de euro - pentru creşterea competitivităţii economiei.

Conform sursei citate, o primă prioritate a programului o reprezintă investiţiile în cercetare şi dezvoltare (952,6 milioane de euro), gândite să răspundă nevoilor mediului de afaceri şi să întărească legăturile dintre acesta şi institutele de cercetare.

În egală măsură, Programul se concentrează pe creşterea calităţii şi a utilizării serviciilor publice electronice (630,2 milioane de euro). Vor fi susţinute folosirea tehnologiilor informatice şi de comunicare în educaţie, cultură şi sănătate.

Programul Competitivitate va sprijini dezvoltarea infrastructurii broadband în întreaga ţară, creând legături esenţiale între mediul rural şi mediul urban.

Corina Creţu, apel către Guvern

În acelaşi comunicat, comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Creţu, a făcut un "apel la Guvernul României pentru a începe implementarea în perioada 2014-2020 cu proiecte concentrate pe calitate şi pe obţinerea celor mai bune rezultate pentru economia ţării".

Interesant este ce va face Corina Creţu dacă Guvernul nu-i va respecta acest îndemn.

În perioada de programare 2014-2020, Romania beneficiază de fonduri europene în valoare de aproximativ 43 de miliarde de euro, din care peste 22 de miliarde de euro sunt alocate pentru politica de coeziune.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările