Încasările la bugetul de stat au crescut cu 7%, dar au scăzut puţin la capitolul TVA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scăderea TVA la 9% pentu alimente şi a cotei standard la 20% nu s-a reflectat decât în mică măsură în veniturile colectate le bugetul de stat. Foto Adevărul
Scăderea TVA la 9% pentu alimente şi a cotei standard la 20% nu s-a reflectat decât în mică măsură în veniturile colectate le bugetul de stat. Foto Adevărul

Până la data de 16 martie, ANAF a virat la bugetul de stat 35,8 miliarde de lei, în creştere cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Din suma totală, 24,2 miliarde de lei au fost colectate la bugetul de stat, cu 9% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Din această sumă, încasările de TVA au fost de 10,3 miliarde de lei, în scădere cu 0,24% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Menţionăm că, pe lângă reducerea cotei de TVA la 9% pentru alimente şi servicii de restaurant, aplicabile începând cu 1 iunie 2015, din februarie se reflectă şi măsura de reducere a cotei de TVA standard de la 24% la 20%. La asta se adaugă aplicarea, pentru anumite livrări de bunuri şi prestări de servicii, a unei cote de TVA reduse, de 9% sau chiar de 5% în anumite cazuri", subliniază ANAF.

Încasările din accize (inclusiv taxa pe viciu) au fost mai mari cu 10% (un plus de aproape jumătate miliard de lei, până la 4,7 miliarde de lei).

La bugetul fondului naţional unic pentru asigurări de sănătate, se constată o creştere a volumului sumelor încasate cu 3%, până la 3,8 miliarde de lei.

În acelaşi timp, la bugetul asigurărilor sociale de stat se constată o creştere a încasărilor cu 6%, până la 6,25 miliarde de lei, faţă de 5,87 miliarde de lei în perioada similară a anului 2015.

Cea mai mare creştere, cu 14%, se constată la bugetul asigurărilor sociale pentru şomaj  - 324 milioane de lei faţă de 284 milioane în aceeaşi perioadă din 2015.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite